Deneysel parkinson modeli oluşturulmuş sıçanlarda Bromelain'in etkilerinin levodopa ile kıyaslanarak araştırılması


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Atatürk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanlığı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2020

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: BETÜL ÇİÇEK

Danışman: Mustafa Gül

Özet:

Deneysel Parkinson Modeli Oluşturulmuş Sıçanlarda Bromelain’in Etkilerinin Levodopa ile Kıyaslanarak Araştırılması

Amaç: Parkinson hastalığı (PH) substansiya nigra pars kompakta (SNc)’da dopaminerjik (DAerjik) nöronların progresif dejenerasyonu ile karakterizedir. L-Dopa günümüzde en etkili farmakolojik tedavi yöntemi olup nörodejeneratif süreci değiştirmeye değil, semptomatik olarak yaşam kalitesini arttırmaya yöneliktir. Bununla birlikte L-Dopa’nın uzun süreli kullanımı diskinezi ve motor dalgalanmalara sebep olmaktadır. Nöroinflamasyonun PH’de rolü olduğu bilinmekte ve bu bakımdan antiinflamatuvar ajanların tedavide etkinlikleri araştırılmaktadır. Bu tezde deneysel PH modeli geliştirilmiş ratlarda antiinflamatuvar özelliğe sahip BRM’nin PH’de alternatif tedavi edici özelliklerini ve aynı zamanda L-Dopa’nın tedavi edici etkilerini artırma potansiyeli olup olmadığını davranış testleri, histopatolojik inceleme ve genetik açıdan araştırmak hedeflenmiştir. 

Materyal ve Metot: Ratlar rastgele 5 gruba ayrıldı. Gruplar; Kontrol, PH, PH+BRM, PH+L-Dopa, PH+BRM+L-Dopa olarak belirlendi. Deneysel PH modeli ratlara unilateral 6-OHDA enjeksiyonu yapılarak gerçekleştirildi. Ratlara 14 gün süre ile BRM, L-Dopa ve BRM+L-Dopa kombinasyonu verildi. Apomorfin, silindir ve lokomotor aktivite testleri sonrası deney sonlandırıldı. İnflamatuvar aktiviteyi belirlemek için ratların substansiya nigra (SN) bölgesinde GFAP, TNF-α ve nNOS ekspresyonu immünohistokimyasal olarak belirlendi. Aynı bölgede D1 ve D2 gen ekspresyon seviyesi RT-PCR ile tespit edildi.

Bulgular: PH grubunda apomorfin ile indüklenen rotasyonel testte kontralateral dönme sayısı, silindir testtinde ipsilateral pençe kullanım yüzdesi, lokomotor aktivite testinde dinlenme süresi artmıştı. L-Dopa verilmesi bu parametreleri belirgin olarak azalttı, BRM’nin etkileri L-Dopa’nın altında kaldı. BRM ve L-Dopa birlikte verildiğinde bu parametrelerdeki azalmalar maksimum düzeydeydi, yani BRM L-Dopa’nın etkilerini genellikle güçlendirmişti. Lokomotor testinde ambulatuvar aktivite, horizontal aktivite ve katedilen mesafe L-Dopa uygulaması PH grubuna göre bu parametrelerde belirgin artışlara yol açtı. BRM uygulanması yalnız başına bu parametreler üzerine anlamlı bir etki yapmazken L-Dopa ile birlikte verildiğinde L-Dopa’nın etkisini arttırmıştır. Vertikal aktivite testinde ise BRM uygulanması L-Dopa ile aynı miktarda artışa neden olmuş, L-Dopa ile birlikte uygulandığı zaman ise L-Dopa’nın etkisini güçlendirmiştir. Histopatoloji bulgularında PH grubunda artan GFAP, TNF-α ve nNOS ekspresyon düzeyleri L-Dopa uygulanan grupta belirgin bir şekilde azalmıştı. BRM uygulaması L-Dopa kadar olmasada bu inflamatuvar parametrelerin ekspresyon düzeylerinde azalmaya yol açmış, L-Dopa ile birlikte verildiğinde L-Dopa’nın etkisini artırmıştır. SN bölgesinde tespit edilen D1 reseptör düzeyi PH grubunda bir miktar azalma göstermiş, L-Dopa uygulaması D1 düzeyini belirgin olarak artırmış, BRM tek başına uygulanması D1 ekspresyon düzeyi üzerine çok az artırırken L-Dopa ile birlikte verilirken L- Dopa’nın etkisini artırdığı görülmüştür. D1’den farklı olarak PH grubunda D2 reseptör düzeylerinde belirgin artış olmuştur. L-Dopa bu artışı önemli oranda azaltmıştır. BRM uygulanması L-Dopa kadar olmasada D2 reseptör düzeylerini azaltmış, L-Dopa ile birlikte verildiğinde L-Dopa’nın etkisini güçlendirdiği görülmüştür.

Sonuç: Bu sonuçlar BRM’nin deneysel PH’de oluşan hasarı iyileştirmede yetersiz olduğunu, fakat hem davranışsal hem de nörodejeneratif süreci iyileştirmede L-Dopa'nın etkilerini artırdığını göstermektedir. BRM’nin PH’de etkisini daha da detaylandırmak için hastalığın patogenezinde yer alan farklı mekanizmaların incelenmesi yararlı olacaktır.

Anahtar Kelimeler: Parkinson Hastalığı, 6-OHDA, Bromelain, L-Dopa, İnflamasyon, D1, D2