Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bitki Koruma Anabilim Dalı, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2020
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: GÖZDENUR ÇAKAR
Danışman: Elif Tozlu
Özet:
Bu
çalışma, patateste verim kaybı meydana getiren toprak kökenli kuru çürüklük
hastalığı etmeni Fusarium oxysporum ile
biyolojik mücadele imkanlarının araştırılması amacıyla in vitro ve in vivo
şartlarda yürütülmüştür. Çalışmada,
daha önce yapılan farklı çalışmalarda da etkililikleri test edilmiş, 2 Pantoea agglomerans (BRTB
ve RK 92), 2 Bacillus pumilus (RK 103 ve TV 67C), 7 Bacillus
subtilis (BAB140,
TV12H, TV6F, EK7, TV17C, CP1 ve TV125A), 3
Bacillus
megaterium (TV103B, TV87A ve TV91C), 1 Ochrobactrum
anthropi (A16B), 1 Agrobacterium radiobacter (A16) ve 1 Bacillus thuringiensis subsp. kurstakii (BAB410) straini ve 2 Trichoderma harzianum (ET4
ve ET14) izolatı kullanılmıştır. In vitro çalışmalarda
test edilen biyoajan bakteri strainlerinlerinden etkinliği en fazla çıkan 5
biyoajan bakteri straini (BRTB %66,22; RK103, %50,90; BAB140 %50,00; TV103B
%49,10; TV12H %48,65 ve TV6F %48,20) ve iki biyoajan fungus izolatı (ET4 %69,44; ET14 %66,66) ile in vivo şartlarda saksı denemeleri kurulmuştur. Bu denemelerde en
etkili sonuç elde edilen BRTB biyoajan bakteri straininin kontrollü şartlarda
hastalık etmeninin gelişimini tamamen engellediği tespit edilmiştir. Bu strainin
uygulama zamanının belirlenmesi amacıyla kurulan denemede de bakteri
solüsyonuna daldırıldıktan 4 saat sonra patojen solüsyonuna daldırılarak dikilen
yumrulardan elde edilen bitkilerde hastalık görülmemiştir. Depo şartlarında kurulan denemede ise yine BRTB bakteri
straininin diğer biyoajanlarla kıyaslandığında en etkili sonucu verdiği görülmüştür.
Sonuç olarak; P. agglomerans’ın
BRTB
straininin F. oxysporum’un biyolojik
mücadelesinde kullanılabileceği, patates yumruları dikilmeden önce bakteri
uygulaması yapıldığında daha etkili sonuç alınacağı kanaatine varılmıştır.