Türkiye'de benzin reel fiyatları ve dolar döviz kuru bağlamında dana karkas, kuzu karkas ve yemlik buğday piyasalarının koşullu varyanslarındaki oynaklığın var (k)- asimetrik Bekk-Garch (p, q) modeli ile tahmin edilmesi


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2020

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: FARUK URAK

Danışman: Abdulbaki Bilgiç

Özet:

Amaç: Türkiye’de makroekonomi piyasaları (benzin, döviz kuru ve ithalat) bağlamında dana karkas, kuzu karkas  ve yemlik buğday piyasaları arasındaki piyasa getiri düzeyleri ve getiri oynaklıklarının yön ve büyüklükleri ilk kez ampirik olarak ortaya konulmuştur. Ayrıca dana ve kuzu karkas ile yemlik buğday piyasaların birbirlerine karşı optimal portföy ağırlıkları ve riskten korunma oranları da nicel olarak belirlenmiştir.

Yöntem: Bu çalışmada, benzin, döviz kuru ve ithalat değişkenleri eksojen (dışsal) değişken niteliğinde kullanılarak, Türkiye’de dana karkas ve kuzu karkas piyasaları ile yemlik buğday piyasası arasındaki uzun dönem oynaklık ilişkisi ve bu oynaklığın simetrik olup olmadığı 2005:01-2019:06 dönemi günlük verileri ve VAR (k)-Asimetrik BEKK-GARCH (p, q) Modeli kullanılarak analiz edilmiştir.

Bulgular: Çalışmada dana karkas, kuzu karkas ve yemlik buğday getirilerinin koşullu varyanslarının döviz kurundaki artışlarından ve ithalatın yapılmadığı dönemlere göre ithalatın yapıldığı dönemlerden istatistiki açıdan anlamlı bir şekilde etkilendikleri tespit edilmiştir. Benzin piyasasında meydana gelen oynaklıkların kuzu karkas ve yemlik buğday piyasalarındaki oynaklıkları arttırdığı, dana karkas piyasasındaki oynaklığı ise azalttığı tespit edilmiştir. Çalışmada ürün piyasalarında oynaklık geçişkenliklerinde asimetrik etkilerin mevcut olduğu sonucuna varılmıştır. Dana karkasın kuzu karkas ve yemlik buğday fiyat getirileriyle olan optimal portföy ağırlıkları sırasıyla 0.648 ve 0.288 iken kuzu karkasın yemlik buğday fiyat getirisiyle olan optimal portföy ağırlığı 0.210 olarak tespit edilmiştir. Çalışmada kuzu karkasın dana karkasa göre daha fazla risk taşıdığı belirlenmiştir.

Sonuç: Dana karkas, kuzu karkas ve yemlik buğday getirilerinin koşullu varyansları hem kısa dönemde doğrudan ve dolaylı şoklardan hem de getiri serilerinin koşullu varyansları doğrudan ve dolaylı olarak diğer getiri serilerinin uzun dönem oynaklığından istatistiki olarak anlamlı düzeyde etkilendiği gözlemlenmiştir.