Ön lisans çocuk gelişimi programlarında bologna süreci üzerine akademisyen görüşlerinin incelenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Atatürk Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ESRA KIZILIRMAK

Danışman: Mehmet Ali Seven

Özet:

Amaç: 1999 yılında başlayan Bologna Süreci ülkelerin yükseköğretim sistemlerini daha cazip hale getirmeyi amaçlayan bir yapıdır. Bugün 48 üye ülkenin katılımı ile sürdürülen süreç 2018 yılı Bakanlar Konferansı’nda kısa dönem düzeylerin önemini vurgulayarak, bu düzeyin tüm üye ülkelerde tanınabilir ölçütler kazanmasını önermiştir.Bologna Süreci kapsamında lisans ve lisans üstü düzeylerde birçok çalışma yapılırken, ön lisans düzeyindeki çalışmalara az rastlanmaktadır. Bu araştırma, Türkiye’de ön lisans düzeyinde çocuk gelişimi programlarının Bologna Süreci kapsamında mevcut durumunun iç paydaşlardan akademisyenlerin görüşlerine göre incelenmesi amaçlanmaktadır.

Yöntem: Araştırma yöntemi betimsel taramadır. Araştırmanın evrenini ön lisans çocuk gelişimi programlarında görev yapan akademisyenler oluşturmaktadır. İnternet üzerinden elektronik postalarına ulaşılabilen 281 akademisyen araştırmanın ulaşılabilir evrenini temsil etmektedir. Araştırmada akademisyen görüşleri, araştırmacı tarafından ilgili uzman görüşleri alınarak oluşturulan “Bologna Süreci’nde Çocuk Gelişimi Programları Ölçeği” kullanılarak elde edilmiştir.

Bulgular: Araştırmaya katılan akademisyenlerin yaklaşık olarak yarısı Bologna Süreci ile ilgili resmi bir bilgilendirme çalışmasına katılmadığını belirtmiştir. Bilgilendirme süreci geçirmeyen akademisyenlerin, geçirenlere oranla daha olumsuz veya kararsız görüşe sahip oldukları ortaya çıkmıştır. Görev süresi, cinsiyet ve meslek yüksekokulu türüne göre özellikle kalite boyutunda anlamlı bir farklılaşma ortaya çıkmaktadır. “Hareketlilik Boyutunda akademisyenler “Katılmıyorum” seçeneğini seçmişlerdir. “Sosyal Boyut” için kararsız veya olumsuz görüş seçilmektedir. Süreç ile igili genel görüşler, AKTS uygulamaları, ders bilgi paketleri ile ilgili ifadelerin yer aldığı “Teknik Boyut” başlığında olumlu görüşler ön plana çıkmaktadır.

Sonuç: Bologna Süreci uygulamaları ile ilgili Ön Lisans Çocuk Gelişimi Programlarının en zayıf olduğu alanların öğretim elemanı ve öğrenci hareketliliği, kalite ve sosyal boyut olduğu belirlenmiştir.