Hasat sonrası farklı sürelerde bekletilen şeker pancarının (Beta vulgaris saccharifera L.) ağırlık ve bazı kalite özelliklerindeki değişimlerin incelenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: UMUT YILDIZ

Danışman: Erdoğan Öztürk

Özet:

Amaç: Bu araştırma, hasat sonrası hemen işlenemeyen ve tarla şartlarında bekletilmek zorunda kalan şeker pancarı kök gövdelerinde oluşabilecek ağırlık kayıpları ve bazı kalite özelliklerindeki değişimleri belirlemek amacıyla 2020 yılında yürütülmüştür.

Yöntem: Çalışmanın birinci aşamasında, araştırmada kullanılmak üzere ihtiyaç duyulan bitki materyali Erzincan ili Çayırlı ilçesine bağlı Verimli köyü çiftçi tarlasında üretilmiştir. Hasat sonrası (birinci aşama) elde edilen bitki materyali bu çalışmanın ikinci aşamasında kullanılmıştır. Araştırmada, hasat edilen şeker pancarı kök gövdelerinin tarla şartlarında bekletildiği dört farklı süre (hasattan sonra hemen (0 gün), 10, 20 ve 30 gün) yer almış, “Tesadüf Parselleri” deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür.

Bulgular: Elde edilen bulgulara göre şeker pancarı kök gövdelerinin hasat sonrası bekletilme süresinin zararlı azot, pH, kül değeri ve safiyeti haricinde diğer incelenen tüm karakterler üzerine etkileri önemli bulunmuştur. Şeker pancarı kök gövdelerinin bekletilme süreleri önemli derecede ağırlık kayıplarına neden olmuştur. Ağırlık kaybı 30 günlük bekleme süresinde daha fazla olurken, %45,1 oranında kayıp meydana gelmiştir. İlk 10 günlük bekleme süresinde %25,8 olan ağırlık kaybı, 20 günlük sürede %37,2 olarak saptanmıştır.  Şeker pancarı kök gövdelerinin işlenmeden bekletilme süresinin uzatılması durumunda kuru madde içeriğinin artış gösterdiği belirlenmiştir. Hasat anında ölçülen kuru madde miktarına göre 10 günlük sürede %26,1, 20 günlük sürede %48,0 ve 30 günlük silolama süresinde ise %53,2 olarak belirlenmiştir. Hasat esnasında belirlenen şeker oranı %17,4 iken, 10 günlük silolama süresi sonunda %22,0, 20 günlük silolama sonucunda %24,2 ve 30 gün sonunda ise %26,9’a yükselmiştir. Şeker pancarı kök gövdelerinin işlenmeden tarla şartlarında bekletilmesi zararlı azot ve kül değerlerinin kısmen de olsa artmasına neden olurken, pH değerinin belirli bir süreye kadar artmasına (10 gün) tekrar azalmasına neden olduğu belirlenmiştir.  Safiyeti değerlerinde, silolama süresinin artmasına paralel olarak artış meydana gelmiş, en fazla 30 günlük bekleme süresinde 91,84 g/100 olmuştur. 

Sonuç: Şeker pancarı kök gövdelerinin hasat sonrası işleninceye kadar tarla şartlarında bekletilmesinde kalite açısından artışların, ancak önemli derecede de ağırlık kaybının oluştuğu belirlenmiştir.  Şeker pancarı kök gövdelerinde oluşacak kayıpların en aza indirilmesi amacıyla hasat sonrası mümkün olan en kısa sürede hemen işlenmesi, eğer bekletilmek zorunda kalınıyor ise 10-20 gün arasında işlenmesi önerilmektedir.