Marcel Duchamp'ın 'Boîte-en-valise /Bavul içindeki kutu' adlı eserine eleştirel bir bakış


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Atatürk Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Resim, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Müjde ŞAHİN

Danışman: Fevziye Eyigör Pelikoğlu

Özet:

Amaç:20.yüzyıl sanatında, en etkili figürlerden biri olan Marcel Duchamp (1887-1968), günümüz sanatında Neo-Duchamp ve Post-Duchamp olarak etkinliğini sürdüren belirgin bir sanatsal tavrın öncüsü olarak konumlandırılmıştır. Sanatçının, koleksiyon ve koleksiyonerlik düşüncesini barındırdığı zannı yaratan ‘Boîte-en-valise’ eseri ve devam serisi olarak üretilmiş olan ‘yeşil/ bej/kırmızı kutu’ vb. diğer eserlerinin bütünsellik içerisinde ve derinlemesine incelenmesi tez konusunun temel amacı olmuştur.  

Yöntem:Tez konusu nitel bir çalışma olarak gerçekleştirilmiştir.  Çalışma, Duchamp’ın sanatında 'Boîte-en-valise’ adlı eserinin önemi; eserin kendisi ve devam serilerinin neden-sonuç ilişkilerinin irdelenmesi; Duchamp’ın söz konusu eserinin çağdaş sanatçılar üzerindeki etkisinin incelenmesi; ve elde edilen verilerin tasarım sürecine dahil edildiği bir sanatsal uygulama alanının yaratılması olarak aşamalandırılmıştır.  

Bulgular: Marcel Duchamp’ın   'Boîte-en-valise /Bavul içinde kutu' adlı eseri, yalnız 20.Yüzyıla özgü bir kapsamda olmayıp, geçmişten günümüze biricik niteliğiyle ‘sanat yapıt(lar)ı’na atfedilen ‘meta değeri’/ ‘gösterge değeri’/ ‘sergi değeri’ni sorgulaması, dolayısıyla sorgulatması ve  (yeniden) üretim sürecini görünür kılması açından büyük  bir önem arz eder.

Sonuç: Bu çalışmada, ‘Boîte-en-valise’ nesnel bir biçimde incelenerek bir sanat yapıtını anlamanın ve anlamlandırmanın önemi ortaya koyulmuştur. Yapıt, etki ve etkilenmeyi  kavramanın, malzemesinin kendisini görünür kılarak/saklayarak zamansal bir sürece dahil olmanın,  üretildiği zamanın öncesi ve sonrasına işaret etmenin,    üretildikten sonra yeniden üretilme olasılıklarını hesap etmenin bir zorunluluk  haline gelişinin kanıtı  olmuştur. Günümüz sanatının gereksindiği yorumsama ve eleştirelliğin odağında geliştirilmiş böylesi bir çalışmanın, benzer çalışmalara katkı sağlaması öngörülmüştür. 

Anahtar Kelimeler: Marcel Duchamp, Bavul içinde kutu, Ready made, dördüncü boyut.