Yoğurt üretiminde sorun oluşturan bakteriyofajların izolasyonu ve karakterizasyonu


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: FEYZA ERKAN

Danışman: Bülent Çetin

Özet:

Amaç: Çalışmada, Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus fajlarının izolasyonu ve karakterizasyonu gerçekleştirilmeye çalışılmıştır.

Yöntem: Erzurum ve çevre illerden temin edilen 57 çiğ süt, 20 ev tipi yoğurt, 21 endüstriyel yoğurt, 4 peyniraltı suyu ve 5 adet fabrika gideri olmak üzere toplamda 107 numune bakteriyofaj izolasyonu amacı ile kullanılmıştır. İlgili numuneler ile 46 adet konakçı kültür kullanılarak faj izolasyonu gerçekleştirilmiştir. Faj izolatları TEM, RAPD-PCR, Klasik PCR ve HRM işlemleri ile morfolojik ve moleküler olarak karakterize edilmiş, fajların konakçı özgüllüğü belirlenmiştir. Konakçı kültürlere Mitomisin C, UV ışını ve sıcaklık uygulanarak lizojen suş varlığı araştırılmıştır.

Bulgular: Çalışmada, 10 adet Streptococcus thermophilus fajı izole edilmiş ancak Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus fajı izole edilememiştir. TEM ile görüntülenen tüm fajların Siphoviridae familyasına ait olduğu görülmüştür. DNA paketleme mekanizmasına göre 9 adet fajın cos grubuna, 1 adet fajın hiçbir gruba dahil olmadığı bulunmuştur. Fajlar, RAPD-PCR’de kullanılan P1 ve OPL5 primerine göre 4 grup, P2 primerine göre 2 grup oluşturmuştur. HRM işlemine göre ise fajların 4 gruba ayrıldığı görülmüştür. Lizojen varlığı test edilen hiçbir Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus suşunda profaja rastlanmamıştır.

Sonuç: Ülkemizde yoğurt üretiminde kullanılan suşlara yönelik faj çalışmalarının oldukça kısıtlı olduğu görülmektedir. Çalışma çerçevesinde elde edilen faj kültür koleksiyonun bu yönüyle önemli bir kazanım olduğu görülmektedir. Ayrıca faj karakterizasyonuna katkı sağlaması açısından HRM metodunun kullanılabilir olduğu görülmüştür.