Yumurtacı tavuk rasyonlarına karanfil yağı ilavesinin performans, yumurta kalitesi, bazı kan parametreleri ve yumurta sarısı TBARS değerleri üzerine etkisi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Melek Şehitoğlu

Danışman: Hatice Kaya

Özet:

Yumurtacı tavuk rasyonlarına artan düzeylerde (50, 100 ve 150 ppm) karanfil yağı ilavesinin performans, yumurta kalitesi, bazı kan parametreleri ve yumurta sarısı TBARS (Tiyobarbitürik asit reaktif madde) değerleri üzerine etkisini belirlemek için yürütülen çalışmada, 96 adet 28 haftalık yaşta Lohman beyaz yumurtacı hibrit tavukları, ticari yumurtacı tavuk yemi (kontrol (K0)) ve bazal yeme sırasıyla 50ppm (K1), 100ppm (K2), 150ppm (K3) düzeyinde karanfil yağı ilavesi ile oluşturulan rasyonlarla ilk haftası alıştırma periodu olmak üzere toplam 13 hafta beslenmişlerdir. Deneme süresince yem ve su ad-libitum olarak verilmiş, kümes 17 gün\saat aydınlatılmıştır. Rasyona karanfil yağının artan seviyelerinin ilavesiyle canlı ağırlığın etkilenmediği görülmüştür. Yapılan polinomiyal analizde performans parametrelerinden yumurta verimi ve yemden yararlanma oranı hariç diğer parametrelerin (günlük yem tüketimi, yumurta ağırlığı, hasarlı yumurta oranı) değişmediği tespit edilmiştir. Rasyonda artan karanfil yağının seviyesine bağlı olarak yemden yararlanma oranının linear olarak iyileştiği, yumurta veriminin ise linear olarak arttığı belirlenmiştir. Yumurta kalite parametrelerinin (yumurta ağırlığı, şekil indeksi, kırılma mukavemeti, kabuk ağırlığı, kabuk kalınlığı, sarı rengi, sarı indeksi, ak indeksi ile Haugh birimi değerleri) muameleden etkilenmediği tespit edilmiştir. Kolesterol, albumin, alkalin fosfataz ve fosfor hariç diğer serum parametrelerinin (trigliserid, glukoz, aspartat aminotransferaz, alanin aminotransferaz ve kalsiyum) rasyona artan seviyelerde karanfil yağı ilavesinden etkilenmediği belirlenmiştir. 150 ppm karanfil yağının rasyona ilavesi TBARS değerini diğer gruplara göre daha fazla düşürmüştür. Sonuç olarak, yumurta raf ömrünü uzatma ve serum kolesterol miktarını düşürme amacıyla karanfil yağının yumurtacı tavuk rasyonlarında150 ppm seviyesinde kullanılabileceği kanaatine varılmıştır.