Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Atatürk Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2020
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: HATİCE PİNAR
Danışman: Arzu Gülbahçe
Özet:
YÜKSEK LİSANS TEZİ
AKRAN ZORBALIĞINA MARUZ KALAN ERGENLERİN ALGILADIKLARI SOSYAL DESTEK VE YALNIZLIK DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ
Hatice PİNAR
Şubat 2020, 101 Sayfa
Amaç: Bu araştırmanın amacı, akran zorbalığına maruz kalan ergenlerin algıladıkları sosyal destek ve yalnızlık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir.
Yöntem: Yapılan bu araştırma, genel tarama modellerinden betimsel tarama ve ilişkisel tarama desenleri ile yürütülmüştür. Çalışma grubunun seçiminde uygun örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Erzurum il merkezindeki ortaokullarda öğretim gören 273 öğrenci oluşturmaktadır.
Araştırmada veri toplama araçları olarak; Kişisel Bilgi Formu, Ergen Akran İlişkileri Belirleme Ölçeği Mağdur Formu, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ve UCLA Yalnızlık Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde 4 farklı istatistiksel analiz kullanılmış ve bu analizler bilgisayarda SPSS 22.00 istatistik paket programı ile yapılmıştır.
Bulgular: Araştırmanın sonucunda; zorbalığa maruz kalan ergenlerin algıladıkları sosyal destek ve yalnızlık düzeylerinin arasında pozitif yönde anlamlı sonuçlar bulunmuştur. Cinsiyet değişkeninde mağdur erkek öğrencilerin mağdur kız öğrencilere göre yalnızlık düzeylerinin ve diğer önemli kişilerden algıladıkları sosyal destek alt boyutunun daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Anne-babası çalışan mağdur çocukların yalnızlık düzeyleri ile aralarında anlamlı bir fark olduğu saptanmıştır. Anne eğitim düzeyi, baba eğitim düzeyi ve kardeş sayısı değişkenlerinin algılanan sosyal destek ve yalnızlık düzeyleri arasında anlamlı bir farklılaşma olmadığı saptanmıştır.
Sonuç: Akran zorbalığına maruz kalan ergenlerin algıladıkları sosyal destek düzeyinin yalnızlık düzeylerini anlamlı olarak yordadığı belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler: akran zorbalığı, yalnızlık, sosyal destek