Kimya Öğretmenlerinin Tasarım Beceri Atölyeleri İçin Gerekli Öğretmen Yetkinlikleri Hakkındaki Görüşleri


Creative Commons License

Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Atatürk Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: İlayda Güneş

Danışman: Mustafa Sözbilir

Özet:

Amaç: Bu çalışmada, 2023 Eğitim Vizyonu kapsamında yer alan Tasarım Beceri Atölyeleri için gerekli öğretmen yetkinliklerinin belirlenmesi, TBA’nde uzman olan eğitimcilerin görüşlerinin alınması ve TBA’ne yönelik belirlenen yetkinlikler hakkında kimya öğretmenlerinin görüşlerinin alınması amaçlanmaktadır.

Yöntem: Araştırmada karma araştırma desenlerinden keşfedici ardışık desen kullanılmıştır. Tasarım Beceri Atölyeleri (TBA) konusunda uzman beş eğitimciyle yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılarak TBA’lar hakkında görüşleri toplanmış ve içerik analizine tabi tutulmuştur.  Bu bulgular alanyazındaki bilgilerle harmanlanara kimya öğretmenlerinin TBA’ya yönelik yetkinliklerini belirleme anketi oluşturulmuştur. Bu anket Erzurum il Milli Eğitim Müdürlüğünde göre yapan 25 kimya öğretmenine uygulanmıştır. Anket sonuçları betimsel istatistiki yollarla sunulmuştur.

Bulgular: Yapılan analizler sonucunda TBA için gerekli öğretmen yetkinlikleri; mesleki yetkinlikler, teknoloji ve iletişim yetkinlikleri, kişisel yetkinlikler olmak üzere üç boyut altında toplanmıştır. Kimya öğretmenlerinin tasarım beceri atölyelerinde hakkında farkındalıklarının olduğu fakat atölye çeşitlerine ve atölyelerin amaçlarına yönelik bilgi konusunda kendilerini eksik hissettikleri görülmüştür.

Sonuçlar: Kimya öğretmenlerinde, tasarım beceri atölyeleri için gerekli yetkinliklerin bir çoğunun olduğu tespit edilmiştir. Fakat kimya öğretmenlerinin, tasarım beceri atölyelerinin amaçları ve atölyelerde nasıl etkinlik yaptırılacağı konusunda da çok iyi bilgi sahip olmadıkları sonucuna ulaşılmıştır. Bunun sebebinin öğretmenlere tasarım beceri atölyelerine yönelik daha kapsamlı eğitim verilmediğinden dolayı olduğu düşünülmektedir.