Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2018
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: VEYSEL ASLAN
Danışman: Serdar Bilen
Özet:
Azotlu mineral gübrelemenin olumsuz etkileri sebebi
ile organik tarım sistemleri içerisinde çiftlik gübresi ve organik gübrelerin
kullanımı yaygın hale gelmiştir. Organik madde
bakımından zengin olan tavuk gübreleri N, P, K elementleri yanı sıra Ca, Mg, Cu
ve Zn gibi mikro elementleri de önemli miktarda içermektedirler.
Tavuk gübrelerinin kalitesi
üzerine yetişme ortamı önemli derecede etkilidir. Son yıllarda gelişen
teknoloji ile doğal ortamda yetiştirilen tavuk gübrelerinin yerini çiftliklerde
yetiştirilen tavuk gübreleri almıştır. Her iki ortamda yetiştirilen tavukların
gübre kalitesi ve gübre etkinliği birbirlerinden farklı olabilmektedir.
Bu çalışmada köy ortamında ve
çiftlik ortamında yetiştirilen tavuklardan elde edilen gübrelerin
karşılaştırması yapılmıştır. Laboratuarda 1 kg toprak içeren saksılara 0.0,
1.0, 2.0 ve 3.0 ton da-1 hesabıyla sırası ile 0.0, 4.0, 8.0, 12.0 g
saksı-1 olacak şekilde artan dozlarda köy ve çiftlik ortamında
yetiştirilmiş tavuk gübreleri karıştırılmıştır. Toprakların nemi tarla
kapasitesi nem düzeyinde sabit tutulmuş ve saksı toprakları 30±3 oCde
5.0, 10.0, 20.0 ve 40.0 gün boyunca inkübasyona bırakılmıştır. İnkübasyon
suresi sonunda tavuk gübresinin toprakların toplam azot, elverişli P, bakteri
ve mantar sayımı, toprak CO2 içeriği, üreaz, asit ve alkalin
fosfotaz enzim aktivitesi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla toprak
analizleri yapılmıştır.
Araştırma
sonuçlarına göre; farklı dozlarda ve inkübasyon sürelerinde Köy ve Çitflik
tavuk gübresi uygulamasının toprakların ortalama toplam N, elverişli P2O5,
bakteri ve mantar popülasyonu, CO2 salınımı, üreaz, asit ve alkalin
fosfotaz enzim aktiviteleri üzerine etkileri önemli bulunmuş, gübre dozlarının
ve inkübasyon süresinin artışına bağlı olarak artış göstermişlerdir. En yüksek
toplam N, elverişli P2O5, bakteri ve mantar sayısı, CO2
salınımı, üreaz, asit ve alkalin fosfotaz enzim aktivitesi köy ortamında
yetiştirilmiş tavuk gübresinin 3 ton da-1 dozunun 40 gün
inkübasyondan elde edilmiştir.
Köy
ortamında yetiştirilmiş tavuk gübresinin çiftlikte yetiştirilmiş olan tavuk
gübresine göre daha yüksek oranda topraklara N, P, bakteri ve mantar
popülasyonu, CO2 salınımı, üreaz, asit ve alkalin fosfotaz enzim
aktivite değerleri sağladığı gözlenmiştir.