Türk mutfak kültürü kapsamında Hatay'ın gastronomi şehri olarak değerlendirilmesi /


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Atatürk Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Turizm İşletmeciliği, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2018

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Sevim SANCAK

Danışman: Nilgün Sanalan Bilici

Özet:

Küreselleşen ve globalleşen dünyada tüketici taleplerinin çeşitlenerek artması turizm sektöründe yeni arayış içine girilmesine sebep olmuştur. Ülkelerin; hem kültürünü, yaşam şeklini, doğal güzelliklerini, yemeklerini sergileyerek ekonomik kazanç elde edebilmeleri hem de turistlerin taleplerini karşılayabilmeleri için gastronomi turizmi önem taşımaktadır. Tüm yıla yayılabilecek bir turizm türünün geliştirilmesi ; bugüne kadar turizm potansiyeliyle ön planda olamamış, geri kalmış bölgeler için ekonomik kalkınma aracı olabilmesi için önemli bir husustur. Turistler artık kendilerininkinden farklı kültürleri de deneyimlemek istemektedirler. Bu yüzden soyut yerel kültür varlıklarına ve geçmişini bugünde hala aynı şekilde yaşatabilen yerel toplumlara ilgi duymaya başlamışlardır. Bu ilgi soncunda oluşan soyut yerel kültür varlıklarına dayalı turizm çeşitleri turizm sektöründe yükselişe geçmekle beraber birçok ülke de az gelişmiş bölgelerini kalkındırabilmek için soyut yerel kültür varlıklarını kullanmaktadır. Bu farklılık arayışını ekonomik bir kalkınma aracına dönüştürmek isteyen ülkeler, bölgeler, iller, yöreler alternatif turizm çeşitleri üretmişlerdir. Gastronomi turizmi de bunlardan biridir. Gastronomi turizminin geliştirilmesiyle hem bölgenin tanıtılması açısından turizme açılması hem de kültürel mirasa sahip çıkılıp korunup, geliştirilerek ekonomik katkı sağlamasına destek olunmuştur. Hatay mutfağının ağırlık kazandığı bu çalışma da Orta Asya'dan itibaren mevcut olan Türk mutfak kültüründen, gastronomi turizmi için gerekli olan turizm ürünü unsurlarından, dünyadaki gastronomi turizmi örneklerinden, Türkiye'de ki gastronomi turizmi örneklerinden bahsedilmiştir. Araştırmamız da Hatay mutfak kültürü, Hatay 'ın dünya gastronomi şehri olması, topraklarının üzerinde barınan medeniyetlerle mutfak kültürü etkileşiminin de bulunması da yer almaktadır. Araştırmamızda Hatay mutfağının çok zengin bir mutfak kültürüne sahip olduğunu, gastronomi şehri seçilmesiyle bölgenin kalkınabileceği, fakat gerekli faaliyetler gerçekleştiğinde bunları mümkün olabileceği araştırmanın mülakat analizleri sonucunda ortaya çıkmıştır. Anahtar Kelime:Turizm Ürünü, Gastronomi Turizmi, Türk Mutfak Kültürü, Hatay Mutfak Kültürü