Bazı Buğdaygil Yem Bitkilerinin In Vıtro Gaz Üretimi, Organik Madde Sindirimi ve Nispi Yem Değeri ile Metabolik Enerji İçeriklerinin Karşılaştırılması


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2025

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: YUSUF SUBAŞI

Danışman: Adem Kaya

Özet:

Amaç: Bu çalışma, Siirt–Batman meralarında doğal olarak yetişen bazı buğdaygil yem bitkilerinin in vitro gaz üretimi, organik madde sindirimi, nispi yem değeri ile metabolik enerji içeriklerinin karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır.  

Yöntem: Buğdaygil yem bitkileri olarak püsküllü brom (Bromus tectorum), başakotu (Bromus hordeaceus), yabani yulaf (Avena fatua), çok yıllık çavdar (dağ çavdarı: Secale montanum), çok yıllık çim (Lolium perenne), tavus Otu (Agrostis sp), yabani arpa (Hordeum spontaneum) ve yumrulu salkımotu (Poa bulbosa)’na ait yem örneklerinde in vitro gaz üretim miktarları, gaz üretim parametreleri ile organik madde sindirilebilirlikleri (OMS), metabolik enerji (ME), net enerji laktasyon (NEL) içerikleri, kimyasal bileşimleri ve nispi yem değerleri (NYD) belirlenmiştir. Yem numunelerinin besin madde kompozisyonları Weende analiz yönetime göre, yem değerleri ise in vitro gaz üretim tekniğine göre yapılmıştır. Rumen sıvısı 7 yaşlı Holstein ırkı kısır sığırdan alınmıştır. Gaz üretim miktarı ve parametrelerin belirlenmesi için yemler 2, 4, 6, 8, 12, 24, 36, 48, 72 ve 96 saat süre ile inkübasyona bırakılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 20.0 paket programında tek yönlü varyans analizi ile değerlendirilmiştir.

Bulgular: Ham kül, ham protein, ham yağ ve hücre duvarı yapıları (NDF, ADF, ADL) açısından yem bitkileri arasında önemli farklılıklar tespit edilmiştir. 6, 48, 72 ve 96 saatlik inkübasyon sonunda araştırılan buğdaygil yem türleri arasında gaz üretim bakımından anlamlı farklılıkların olduğu tespit edilmiştir (P<0.05). Yem bitkilerinin in vitro analizi sonucu saptanan  gaz üretim parametreleri  (a, b, a+b) ve pH değerleri arasındaki farklılıklar istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. ME, NEL ve OMS gibi tahminlenen parametreler bakımından incelenen  buğdaygil yem bitkileri arasındaki farklılıkların önemli olduğu belirlenmiştir (P<0.05). Kuru madde tüketimi  ve nispi yem değerleri  arasındaki farklılıkların önemli  (P<0.01) olduğu, kuru madde sindirim değerlerindeki farklılığın anlamlı olmadığı (P>0.05) saptanmıştır.

Sonuç: Bulguların saha koşullarında doğrulanması ve ulusal hayvan besleme programlarına entegrasyonu, bölgesel yem kaynaklarının sürdürülebilir kullanımını ve hayvancılık verimliliğinin artırılmasını destekleyecektir. Siirt–Batman meralarındaki kaba yem çeşitliliğinin bilimsel temelli değerlendirmesi, yalnızca bölgesel değil, ulusal hayvancılık sektörüne de önemli katkılar sunacak bir referans çalışma niteliğindedir