Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2023
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: ŞEİMA ÖZARSLANER
Danışman: Nuray Demir
Özet:
Amaç:
Van İli Merkez ilçelerde (Edremit. İpekyolu. Tuşba) yaşayan tüketicilerin
Covid-19 pandemi süresince gıda tüketim alışkanlıklarında meydana gelen
değişimin neler olduğunu incelemektir. Ayrıca tüketicilerin sosyal. ekonomik.
demografik yapılarına göre Covid-19 pandemi süresince gıda tüketim
alışkanlıklarının belirlenmesi amaçlanmıştır.
Yöntem:
Çalışmanın ana materyali Van İli Merkezinde yaşayan bireylerle yapılan
anketlerden elde edilen verilerden oluşmaktadır. Ayrıca ikincil veri kaynağı
olarak; ilgili literatür çalışmaları. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve diğer ilgili
kurumlardan sağlanan bilgilerden faydalanılmıştır. Evrenin tespiti aşamasında.
Van ili Merkez ilçelerde yaşayan 385 tüketiciye ulaşılmıştır. Araştırmada ana
kitleyi en iyi şekilde temsil edecek örnek hacminin hesaplanmasında Oransal
Örnekleme Yöntemi kullanılmıştır. Yapılan bu çalışmada Van ili merkezinde yer
alan. merkez ilçelerde (Edremit. İpekyolu. Tuşba) hayatını sürdüren hane
halklarının Covid-19 pandemi süresince gıda tüketim alışkanlıklarında meydana
gelen değişimin araştırılması. bu değişimin nedenlerinin ortaya konulması
amacıyla tüketicilerin gıda tüketim tercihlerinde cinsiyet. gelir durumu.
eğitim düzeyi. ikametgah yeri. hanehalkı gıda tüketiminde karar verici. ürün fiyatı.
ulaşım kolaylığı değişkenleri arasındaki farklılaşma incelenmiştir.