Konya İli Beyşehir İlçesi Doğanbey Beldesinde Besicilik Yapan İşletmelerin Ekonomik Analizi.


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2008

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Fatma Tuğba UĞURTAŞ

Danışman: Vedat Dağdemir

Özet:

Bu çalışmada, Konya İli Beyşehir İlçesi Doğanbey Beldesinde sığır besiciliğine yer veren tarım işletmelerinin 2007 üretim dönemine göre ekonomik analizi yapılmıştır. İşletmelerin yıllık faaliyet sonuçları, kullandıkları üretim faktörlerinin miktarı ve üretim maliyetleri ile karlılık durumları incelenmiştir.

Bu bakımdan çalışma için gerekli veriler yörede faaliyet gösteren toplam 42 işletmeden tam sayım yoluyla anketlerle elde edilmiştir. 0-25 hayvana sahip işletmeler 1. grup, 26-50 hayvana sahip işletmeler 2. grup, 50’den fazla hayvana sahip işletmeler 3. grup olmak üzere üç farklı büyüklük grubuna ayrılarak incelenmiştir.

Araştırma bölgesinde işletmeler ortalamasında gayri safi üretim değeri 194743 YTL olup %82,05’i besicilik üretim faaliyetinden elde edilmektedir. İşletme genelinde işletmeler ortalamasına ait gayri safi hasıla 201420 YTL iken saf hasıla 13803 YTL olarak hesaplanmıştır. İşletme masraflarında besi hayvanı başına düşen değer (BHBD) işletmeler büyüdükçe azalmakta olup işletme ortalaması 3562 YTL’dir. İşletmeler ortalamasında brüt marj 23776 YTL, tarımsal gelir ise 22703 YTL hesaplanmıştır. İşletmeler ortalamasında rantabilite faktörü 6,85 olup mali ve ekonomik rantabilite sırasıyla 3,78 ve 3,68 olarak belirlenmiştir.

Besiye alınan hayvanlarda günlük canlı ağırlık artışı işletmeler ortalamasında 1,251 kg, canlı ağırlık maliyeti 7,586 YTL/kg, canlı ağırlık artış maliyeti 9,386 YTL/kg olarak hesaplanmıştır. Sadece besicilik faaliyetine ait saf hasıla değeri 1. ve 2. grupta negatif, 3. grupta pozitif iken işletmeler ortalamasında -1728 YTL olarak belirlenmiştir. Besicilik faaliyetinde saf hasılanın negatif çıkmasına karşın işletmelerin faaliyetine devam etmelerinin nedeni besicilerin itibari giderleri dikkate almamalarından kaynaklandığı tespit edilmiştir.