Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Atatürk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2019
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: FATMA GÜLTEN BAYRAKTAR
Danışman: Serkan Yıldırım
Özet:
Canine herpesvirus-1 (CHV-1), bütün dünyada köpeklerde yaygın olarak görülen bir enfeksiyondur. Üç haftalıktan küçük genç köpeklerde ölümcül karakterde olan hastalık, yetişkin köpeklerde ise üreme, solunum, göz ve nörolojik rahatsızlıklara neden olmaktadır. Hastalık kontakt yolla (salya, vajinal sekret) ve plasenta yoluyla bulaşmaktadır. Bu çalışmada amacımız histopatolojik, immunohistokimyasal, immunflorasan, polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ve Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ELISA) yöntemleriyle hastalığın teşhisini yapmak ve Erzurum ilinde hastalığın prevansını teşhis etmektir.
Çalışmanın materyalini Atatürk Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, hayvan hastahanesi, Erzurum Büyük Şehir belediyesi hayvan barınağı ve Erzurum ili özel veteriner kliniklerinde ovario-histerektomi yapılarak alınan 100 adet dişi köpeğe ait uterus doku örnekleri oluşturdu. Toplanan uterus dokuları histopatolojik incelemeler için %10’ luk formalin solusyonunda saklanarak rutin doku takip işlemleri sonucu parafin bloklara gömüldü. Her bloktan 4 μm kalınlığında kesitler alındı. Histopatolojik inceleme için hazırlanan preparatlar hematoksilen-eozin (HE) ve immunohistokimyasal olarak boyanıp ışık mikroskobu ile incelendi. Ayrıca IF bıyama yapılarak floresan mikroskobunda incelendi, Serum ve doku örneklerinde ELISA ve PCR yöntemleri ile incelendi. CHV-1 pozitifliğine sırasıyla %33, %35 ve %37 oranlarında rastlandı. Fakat PCR incelenmesinde ise pozitif örneğe rastlanamadı. Bu pozitif örneklerin immunohistokimyasal incelemeler sonrasında, 11 adet kataral endometritisli, 7 adet purulent endometritisli, 7 adet kronik endometritisli ve 8 adet sağlıklı görünüme sahip uterusta immunhistokimyasal olarak CHV-1 antijeni pozitif olarak tespit edidi.
Sonuç olarak, ülkemize özgü ve büyük bir ekonomik katma değer sağlayan köpek ırklarımızın varlığı göz önüne alındığında bu oranın çok yüksek olduğunu belirlendi. Bu çalışma neticesinde canine herpes virüsün genital organdaki varlığı (prevalans), siklüs evresi ve uterus yangı tipleri ile ilişkisi gözlendi. Elde edilen korelasyonlar neticesinde canine herpes virüs varlığının göz ardı edilmeyecek seviyede olduğu tespit edildi.