Yumurtacı tavuk ve etlik piliç karma yemlerine bazı yem katkısı ilavelerinin mikotoksin oluşumu üzerine etkisi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2018

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Yücel ERDOĞAN

Danışman: Hatice Kaya

Özet:

Bu çalışmada, normal işletme şartlarının taklit edildiği labaratuvar ortamında (20-23°C ısı, %40-45 nem) 0, 15, 30, 45 ve 60 gün depolanan yumurtacı damızlık (165 – 450 günler arası yedirilen) ve etlik piliç (2 – 3 hafta aralığında yedirilen) karma yemlerinde mikotoksin önleyici olarak kullanılan yem katkı maddelerinin (500 mg/kg bitkisel ekstrakt (kekik ekstraktı); 750 ml/kg organik asit (propiyonik asit) ve 250 mg/kg toksin bağlayıcı (MTX) alfatoksin B1 ile fumonisin B1 ve B2 oluşumu üzerine etkileri araştırılmıştır. Deneme sonucunda yumurtacı tavuk yemlerinde görülen aflatoksin ve fumonisin oluşumlarının, etlik piliç yemlerine nazaran daha az olduğu belirlenmiştir. Ayrıca mikotoksin önleyici ilavesi olmadan (kör) yapılan analizlerde daha fazla toksin oluştuğu tespit edilmiştir. Gerek yumurtacı tavuk gerekse etlik piliç yemlerinde mikotoksin önleyicilerin aflatoksin ve fumonisin oluşumu üzerine benzer etkileri olduğu saptanmıştır. Ancak uzun dönem depolama (45 ve 60 gün) sonrası yapılan analizlerde en etkili katkının bitkisel extrakt olduğu sonucuna varılmıştır. Sonuç olarak, bitkisel ekstrakt olarak kullanılan kekik ekstraktının, ekonomik olması ve sağlık açısından daha güvenilir olması nedeniyle damızlık yumurta tavuğu ve etlik piliç rasyonlarında mikotoksin (Alfatoksin B1, Fumonisin B1 ve B2) inhibitörü olarak kullanılabileceği kanaatine varılmıştır.