Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2021
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: BÜŞRA ALAN
Danışman: Recep Kotan
Özet:
Amaç: Koç Otu
(Satureja hortensis L.) bitkisinden
elde edilen uçucu yağın farklı çözücü ve uygulama yöntemleri kullanılarak
domates öz nekrozu etmenlerinden Erwinia
chryrisanthemi ve Pseudomonas
viridiflava ve domates bakteriyel solgunluk etmeni Clavibacter michiganensis subsp.
michiganensis patojenlerine karşı tohum dezenfektanı olarak
kullanılabilmesi in vitro koşullarda
araştırılmıştır.
Yöntem:
Erzurum
yöresinden toplanan Satureja hortensis
L. bitkisinin yaprak, sap ve çiçeklerinden elde edilen uçucu yağlar
kullanılmıştır. Uçucu yağın patojen bakterilere karşı disk difüzyon yöntemi
kullanılarak inhibosyon zon değerleri belirlenmiş. Farklı organik çözeltiler
kullanılarak Minimal inhibasyon konsantrasyonları (MIC) belirlenmiştir. Uçucu
yağın farklı çözücülerde farklı konsantarsyonlarda hazırlanan solüsyonları patojen
bakterilere karşı in vitro
çalışmalarda kullanılmıştır.
Bulgular:
İnhibasyon
zon değerleri patojen bakteriler
için 42,33-30 mm arasında tespit edilmiştir. MIC değerleri 2-20 µl/ml
arasında değişkenlik göstermiştir. Uçucu yağının organik çözücülerle hazırlanan
solüsyonlarının patojen bakterilere karşı hastalık şiddeti ve bitki gelişimine
karşı olumlu etkileri bulunmuştur.
Sonuç:
Yapılan
bu çalışma;
Satureja hortensis L. uçucu
yağının tohumla taşınabilen bazı bitki patojeni bakterilerine karşı tohum
dezenfektanı olarak kullanılabilme potansiyelinin olduğunu göstermiştir.