Koç otunun (Satureja hortensis L.) uçucu yağının domateste tohumla taşınan bazı bitki patojeni bakterilerin mücadelesinde tohum dezenfektanı olarak kullanılabilirliğinin araştırılması


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2021

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: BÜŞRA ALAN

Danışman: Recep Kotan

Özet:

Amaç: Koç Otu (Satureja hortensis L.) bitkisinden elde edilen uçucu yağın farklı çözücü ve uygulama yöntemleri kullanılarak domates öz nekrozu etmenlerinden Erwinia chryrisanthemi ve Pseudomonas viridiflava ve domates bakteriyel solgunluk etmeni Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis patojenlerine karşı tohum dezenfektanı olarak kullanılabilmesi in vitro koşullarda araştırılmıştır.

Yöntem: Erzurum yöresinden toplanan Satureja hortensis L. bitkisinin yaprak, sap ve çiçeklerinden elde edilen uçucu yağlar kullanılmıştır. Uçucu yağın patojen bakterilere karşı disk difüzyon yöntemi kullanılarak inhibosyon zon değerleri belirlenmiş. Farklı organik çözeltiler kullanılarak Minimal inhibasyon konsantrasyonları (MIC) belirlenmiştir. Uçucu yağın farklı çözücülerde farklı konsantarsyonlarda hazırlanan solüsyonları patojen bakterilere karşı in vitro çalışmalarda kullanılmıştır.

Bulgular: İnhibasyon zon değerleri patojen bakteriler için 42,33-30 mm arasında tespit edilmiştir. MIC değerleri 2-20 µl/ml arasında değişkenlik göstermiştir. Uçucu yağının organik çözücülerle hazırlanan solüsyonlarının patojen bakterilere karşı hastalık şiddeti ve bitki gelişimine karşı olumlu etkileri bulunmuştur.

Sonuç: Yapılan bu çalışma; Satureja hortensis L. uçucu yağının tohumla taşınabilen bazı bitki patojeni bakterilerine karşı tohum dezenfektanı olarak kullanılabilme potansiyelinin olduğunu göstermiştir.