FARKLI EKSTRAKSİYON METODLARIYLA ELDE EDİLEN TARHUN EKSTRAKTININ SÜT SIĞIRI TMR'LERİNDE IN VITRO GAZ VE METAN ÜRETİMİ İLE TAHMİNLENEN PARAMETRELER ÜZERİNE ETKİSİ


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2025

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: HASAN ÖZSAYGIN

Danışman: Adem Kaya

Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı, farklı ekstraksiyon yöntemleri (su, aseton, etanol, metanol) ile elde edilen tarhun (Artemisia dracunculus) ekstraktları süt sığırı rasyonlarında kullanımının in vitro gaz üretimi, metan emisyonu, metabolik enerji (ME), net enerji laktasyon (NEL), organik madde sindirim derecesi (OMSD), toplam uçucu yağ asitleri (TUYA) ve amonyak azotu (NH₃-N) gibi parametreler üzerindeki etkilerini araştırmak ve süt sığırı performansı açısından potansiyel faydaları değerlendirmektir.

Yöntem: Araştırmada süt sığırlarının toplam karışım rasyonlarında (TMR) kullanılan yem hammaddelerinin kimyasal kompozisyonu analiz edilmiştir. Tarhun bitkisi dört farklı çözücü (su, aseton, etanol, metanol) kullanılarak ekstrakte edilmiş ve elde edilen özütler %1 oranında TMR'ye ilave edilmiştir. In vitro gaz üretim tekniği kullanılarak rumen fermantasyon parametreleri incelenmiştir. Kullanılan rumen sıvısı özel bir kesimhaneden temin edilen 4-6 yaş aralığında, yaklaşık 500 kg ağırlığındaki Simental ırkı 3 baş sığırdan elde edilmiştir. Mevcut çalışmada,  gaz ve metan üretimi ile ME, NEL, OMSD, TUYA, NH₃-N ve NDF sindirilebilirlik değerleri belirlenmiştir.

Bulgular: Kontrol grubuna kıyasla aseton, etanol ve metanol ekstraktı eklenen gruplarda in vitro gaz üretim değerleri ile ME, NEL ve OMS değerlerinde artış gözlenmiştir. Aseton grubunda metan üretimi azalırken, diğer gruplarda anlamlı bir etki görülmemiştir. TUYA bakımından aseton ve su gruplarında azalma, etanol grubunda ise artış kaydedilmiştir. NH₃-N değeri en yüksek etanol grubunda tespit edilmiştir. NDF sindirilebilirlik değeri en yüksek etanol grubunda (%36,01), en düşük ise aseton grubunda (%18,33) belirlenmiştir. En düşük taksimat faktörü (TF) ve mikrobiyal protein sentezlenme etkinliği (MPSE) değerleri (2,43 ve 9,33)aseton grubunda saptanmıştır (P<0.05).

Sonuç: Tarhun ekstraktlarının rumen fermantasyonu ve enerji verimliliği üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir. Ekstraktlar içerisinde aseton ekstraktının metan üretimini azaltma potansiyelinin olduğu gözlemlenmiştir. Genel olarak ekstraktların yem değerini iyileştirme potansiyeline sahip olduğu ortaya konmuştur. Ancak tarhun ekstraktlarının antimetanojenik etkisini daha net ortaya koyabilmek için daha yüksek dozların denenmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Bu çalışma, doğal bitki ekstraktlarının sürdürülebilir hayvancılık uygulamalarındaki önemini ortaya koymuştur