Erzurum İlinde Taze Fasulye Üretim ve Pazarlama Ekonomisi.


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2017

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Serkan TERCAN

Danışman: Vedat Dağdemir

Özet:

Çalışmada Erzurum ilinde taze fasulye üretiminde maliyet unsurlarının belirlenmesi, taze fasulye üretim ve pazar maliyetinin hesaplanması amaçlanmıştır. Bu amaçla Erzurum İlinin 5 ilçesinde (İspir, Uzundere, Tortum, Pasinler ve Oltu) taze fasulye üretimi yapan 100 tarım işletmesinde anket yapılmıştır. Anket verileri 2015 üretim yılını kapsamaktadır.

Araştırma bölgesinde ortalama mülk arazi varlığı 31.20 da, ortalama işletme arazi büyüklüğü 39.39 da, ortalama parsel sayısı 5.65 adet ve mülk arazinin ortalama parsel büyüklüğü 5.52 da olarak hesaplanmıştır. Ortalama aile nüfusunun 3.42 kişi, ortalama aile işgücünün ise 2.00 EİB olduğu belirlenmiştir.

Araştırma bölge ortalamasında değişken masraflar toplamı 735.13 ₺/da, sabit masraflar toplamı 112.90 ₺/da ve üretim masrafı toplamı 848.03 ₺/da olarak hesaplanmıştır. Taze fasulye verimi bölge ortalamasında 1 552.86 kg/da, 1 kg taze fasulye üretim maliyeti ise ortalama 0.546 ₺ olarak hesaplanmıştır. Üretim maliyetine göre oransal kar bölge ortalamasında 3.44 olarak belirlenmiştir. Bölge ortalamasında GSÜD 2 919.38 ₺/da, üretim masrafları toplamı dikkate alındığında 2 071.34 ₺/da net kar ve 2 184.25 ₺/da brüt kar elde edildiği hesaplanmıştır.

Taze fasulye pazar masrafları toplamı ortalama 928.19 ₺/da, 1 kg taze fasulye pazar maliyeti ise ortalama 0.598 ₺ olarak hesaplanmıştır. Pazar maliyetine göre oransal kar bölge ortalamasında 3.14 olarak belirlenmiştir. Pazar masrafları toplamı dikkate alındığında ortalama 1 991.18 ₺/da net kar ve 2 104.09 ₺/da brüt kar elde edildiği hesaplanmıştır.