Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2017
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: Serkan TERCAN
Danışman: Vedat Dağdemir
Özet:
Çalışmada Erzurum
ilinde taze fasulye üretiminde maliyet unsurlarının belirlenmesi, taze fasulye
üretim ve pazar maliyetinin hesaplanması amaçlanmıştır. Bu amaçla Erzurum
İlinin 5 ilçesinde (İspir, Uzundere, Tortum, Pasinler ve Oltu) taze fasulye
üretimi yapan 100 tarım işletmesinde anket yapılmıştır. Anket
verileri 2015 üretim yılını kapsamaktadır.
Araştırma
bölgesinde ortalama mülk arazi varlığı 31.20 da, ortalama işletme arazi
büyüklüğü 39.39 da, ortalama parsel sayısı 5.65 adet ve mülk arazinin ortalama
parsel büyüklüğü 5.52 da olarak hesaplanmıştır. Ortalama aile nüfusunun 3.42
kişi, ortalama aile işgücünün ise 2.00 EİB olduğu belirlenmiştir.
Araştırma
bölge ortalamasında değişken masraflar toplamı 735.13 ₺/da, sabit masraflar
toplamı 112.90 ₺/da ve üretim masrafı toplamı 848.03 ₺/da olarak
hesaplanmıştır. Taze fasulye verimi bölge ortalamasında 1 552.86 kg/da, 1 kg
taze fasulye üretim maliyeti ise ortalama 0.546 ₺ olarak hesaplanmıştır. Üretim
maliyetine göre oransal kar bölge ortalamasında 3.44 olarak belirlenmiştir.
Bölge ortalamasında GSÜD 2 919.38 ₺/da, üretim masrafları toplamı dikkate
alındığında 2 071.34 ₺/da net kar ve 2 184.25 ₺/da brüt kar elde edildiği
hesaplanmıştır.
Taze
fasulye pazar masrafları toplamı ortalama 928.19 ₺/da, 1 kg taze fasulye pazar maliyeti ise
ortalama 0.598 ₺ olarak hesaplanmıştır. Pazar maliyetine göre oransal kar bölge
ortalamasında 3.14 olarak belirlenmiştir. Pazar masrafları toplamı dikkate
alındığında ortalama 1
991.18 ₺/da net kar ve 2 104.09 ₺/da brüt kar elde edildiği hesaplanmıştır.