Genel Bilgiler

Kurum Bilgileri: Fen Fakültesi, Astronomi Ve Uzay Bilimleri
WoS Araştırma Alanları: Mühendislik Bilişim Ve Teknoloji (Eng), Optik, Fizik Multidisipliner, Astronomi Ve Astrofizik, Meteoroloji Ve Atmosfer Bilimleri, Çok Disiplinli Bilimler, Aletler & Gösterim, Fizik, Uzay Bilimi, Yerbilimleri, Doğa Bilimleri Genel, Mühendislik, Temel Bilimler (Sci)
Avesis Araştırma Alanları: Atmosfer Bilimleri ve Meteoroloji Mühendisliği, Atmosfer Fiziği, Atmosfer Dinamiği ve Termodinamiği, Harita Mühendisliği-Geomatik, Uzaktan Algılama, Görüntü İşleme, Bilgi Sistemleri, Haberleşme ve Kontrol Mühendisliği, Sinyal İşleme, Görüntü ve Video İşleme, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Elektronik, Optik ve Fotonik, MEMS, Optoelektronik Malzeme ve Aygıtlar, Havacılık ve Uzay Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği, Optik Özellikler, Fizik, Astronomi ve Astrofizik, Temel Astronomi ve Astrofizik: Enstrümantasyon, Teknikler ve Astronomik gözlemler, Yıldız Sistemleri;Yıldızlararası ortam;galaktik ve galaksi dışı nesneler ve sistemler;evren, Yıldızlar, Genel Fizik, Fizik ve astronomideki araç ve cihazlar, Yoğun Madde 2:Elektronik Yapı, Elektrik, Manyetik ve Optik Özellikler, Optik özellikler, Yoğun madde spektroskopisi, Havacılık Mühendisliği, Algılayıcılar/ Elektrooptik Teknolojiler, Temel Bilimler, Mühendislik ve Teknoloji

Yayınlardaki İsimler: Yesilyaprak Cahit, C Yesilyaprak, Yesilyaprak C

Metrikler

Yayın

199

Atıf (WoS)

231

H-İndeks (WoS)

6

Atıf (Scopus)

271

H-İndeks (Scopus)

7

Atıf (Scholar)

41

H-İndeks (Scholar)

2

Proje

42

Fikri Mülkiyet

5

Tez Danışmanlığı

15

Açık Erişim

9
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Biyografi

Prof.Dr. Cahit YEŞİLYAPRAK, 1971 yılında Ankara’da doğmuş, 1994 yılında, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü’nden mezun olmuştur. Lisansüstü eğitimlerini, Akdeniz Üniversitesi Fizik Bölümü’nde astrofizik alanında 2004 yılında tamamlamış; lisansüstü eğitimi sırasında TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nin (TUG) kurulum çalışmalarında görev almıştır. 2007 yılında doktora sonrası araştırmacı olarak ODTÜ Fizik Bölümü’nde çalışmış, ardından aynı yıl Atatürk Üniversitesi Fizik Bölümü’ne öğretim üyesi olarak atanmıştır. Türkiye’nin en büyük (4 m çaplı) ve ilk kırmızı öte (IR) teleskobuna sahip, Türkiye’nin 2023 Vizyon Projelerinden ve Cumhuriyet tarihinin en büyük temel bilim yatırımı olan “Doğu Anadolu Gözlemevi”nin (DAG) proje çalışmalarını 2008 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde başlatmıştır. Kalkınma Bakanlığı’nın 2012 yılında DAG Projesi’ni resmen başlatmasıyla, DAG Proje Yürütücüsü olarak görev almıştır. Aynı yıl, Atatürk Üniversitesi Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi’ni (ATASAM) ve 2013 yılında ise Fen Fakültesi bünyesinde Astronomi ve Uzay Bilimleri (AUB) Bölümü’nü kurmuştur. Halen hem ATASAM Müdürü hem de AUB Bölüm Başkanlığı görevlerini sürdürmektedir. 2016 yılında yine Kalkınma Bakanlığı destekli “DAG Odak Düzlemi Aygıtları ve Adaptif Optik Sistemi” (ODA) projesini başlatmış ve ODA projesi yürütücülüğünü de sürdürmektedir. Akademik kariyeri süresince, astronomi ve astrofizik, uzay bilimleri ve teknolojileri, astronomik gözlem teknikleri ve aygıtları, astronomik yazılımlar ve yığın gözlem veri analizleri, optik ve fotonik aygıtlar, atmosfer ve uzaktan algılama, kırmızı öte astronomisi konularında çalışmalarını sürdürmektedir. Halen, 2 adet Strateji ve Bütçe Başkanlığı (Kalkınma Bakanlığı) projesini yürütmekte olup; 7 TÜBİTAK projesinde yürütücü, araştırmacı ve danışman olarak görev almış, 10’un üzerinde BAP projesi yürütmüştür. SCI ve SCI-Expanded kapsamında 48 olmak üzere 54 adet uluslararası yayın, 50’nin üzerinde ulusal yayın ve bildirisi bulunmaktadır. 2020 yılından itibaren Uzay bilimleri konusunda “European Strategy Forum on Research Infrastructures - Physical Sciences and Engineering” ESFRI - PSE’nin Türkiye temsilciliğini yürütmektedir. İyi derecede İngilizce bilen Prof.Dr. Cahit YEŞİLYAPRAK, evli ve bir çocuk sahibidir.

İletişim

E-posta
cahity@atauni.edu.tr
Web Sayfası
https://atauni.edu.tr/yonetim/astronomi-ve-astrofizik
İş Telefonu
+90 442 231 2217
Fax Telefonu
+90 442 236 3145
Ofis
ATASAM Binası, 2. Kat, Müdürlük
Posta Adresi
Atatürk Üniv. Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATASAM) Müdürlüğü, ATASAM Binası, Yakutiye, Erzurum