Acta Botanica Sinica, cilt.10, sa.1, ss.61-69, 2015 (Hakemli Dergi)
Antioksidanlar
etki
mekanizmasına
göre
iki
türlüdür.
Birinci
grupta,
otooksidasyon
zincirini
kırarak
oksidasyonu
geciktiren
antioksidanlar
bulunur
ki
bunlara
primer
antioksidanlar
denir.
İkinci
gruptakiler
ise
sekunder
antioksidanlar
olup
oksidasyonun
başlamasını
engelleyen
antioksidanlardır.
Kimi
antioksidanlar
ise
birden
fazla
etki
mekanizmasına
sahip
olduklarından
çok
fonksiyonlu
antioksidanlar
olarak
adlandırılırlar.
Antioksidatif
savunma
mekanizmaları;
A,
E,
C
vitaminleri,
β-‐karoten,
indirgenmiş
glutatyon
(GSH)
gibi
bazı
vitamin
ve
kimyasal
maddeler
ile
çeşitli
antioksidan
enzimlerden
oluşur.
E
vitamini,
yapısındaki
fenolik
hidroksil
grubundan
dolayı
güçlü
bir
antioksidan
özellik
gösterir.
Zincir
kırıcı
antioksidatif
etkinliği
ile
membran
fosfolipitlerinde
bulunan
PUFA’yı
serbest
radikal
hasarından
koruyan
ilk
savunma
hattını
oluşturur.
En
önemli
antioksidan
enzimler;
süperoksit
anyonunu
H2O2’ye
dönüştüren
süperoksit
dismutaz
(SOD),
organik
peroksitleri
detoksifiye
eden
glutatyon
peroksidaz
(GSH-‐Px)
ve
H2O2’yi
suya
indirgeyen
katalazdır.
Koç
sperması
dondurmaya
karşı
oldukça
hassastır.
Bu
durumun
temel
nedeni
spermatozoa
membranının
önemli
bir
kısmını
doymamış
yağ
asitlerinin
(fosfolipitler)
oluşturmasıdır.
Dolayısıyla
spermanın
dondurulması
sırasında
spermatozoon
membranı
hasara
uğramaktadır.
Bu
da
fertilizasyon
açısından
olumsuz
sonuçlar
doğurmaktadır.
Antioksidanlar
ise
sperma
sulandırıcılarına
katılmak
suretiyle
dondurma
sürecinde
oluşabilecek
hasarları
minimize
etmektedirler.
Antioxidants
are
two
types
in
terms
of
mechanism
of
their
action.
In
the
first
group,
the
antioxidants
retard
the
oxidation
by
breaking
the
autoxidation
chain,
called
primary
antioxidants.
Whereas,
the
second
group
are
secondary
antioxidants
that
prevent
the
onset
of
oxidation.
Because
some
antioxidants
have
multiple
mechanisms
of
action,
they
are
called
as
multi-‐functional
antioxidants.
Antioxidative
defence
mechanisms
comprise
some
vitamins,
chemical
substances
and
various
antioxidant
enzyme,
such
as
vitamins
A,
E,
C,
β-‐carotene,
reduced
glutathione
(GSH).
Vitamin
E
shows
strong
antioxidant
property
due
to
the
phenolic
hydroxyl
group
in
its
structure.
It
builds
the
first
defence
line
that
protects
from
free
radical
damage
the
PUFA
in
membrane
phospholipids
by
chain
breaker
antioxidative
activity.
The
most
important
antioxidant
enzymes
are
superoxide
dismutase
(SOD)
that
converts
the
superoxide
anion
to
H2O2,
glutathione
peroxidase
(GSH-‐Px)
that
detoxifies
the
organic
peroxides
and
catalase
that
reduces
the
H2O2
to
H2O.
Ram
semen
is
rather
sensitive
against
the
cryopreservation,
since
the
unsaturated
fatty
acids
constitute
the
major
part
of
sperm
membrane.
During
the
semen
cryopreservation
processes,
sperm
membrane
suffers
from
damage.
This
causes
to
deteriorated
architecture
in
terms
of
fertilisation.
Supplementation
of
antioxidants
minimises
the
damages
related
with
cryopreservation
of
semen.