Gastronomi ve Turizm


Çetinkaya M. Y., Çetinkaya N., Öter Z.

in: Disiplinlerarası Bakış Açısıyla Gastronomi, Kavramlar, Araştırmalar ve Çalışma Önerileri, Ozan Güler,Gürkan Akdağ,Anıl Kale, Editor, Detay Yayıncılık, Ankara, pp.229-247, 2021

  • Publication Type: Book Chapter / Chapter Research Book
  • Publication Date: 2021
  • Publisher: Detay Yayıncılık
  • City: Ankara
  • Page Numbers: pp.229-247
  • Editors: Ozan Güler,Gürkan Akdağ,Anıl Kale, Editor
  • Ataturk University Affiliated: Yes

Abstract

Gastronomi mümkün olan en iyi şekilde, temel sağlık ve beslenme prensipleriyle uyumlu olarak insanların korunmasını sağlayan, önceden belirlenmiş bazı ilkelere göre gıdaya dönüştürülebilecek besin kaynaklarının araştırmasını yapan, temin eden ve hazırlığını yapan kişilere rehberlik eden ve ekonomik anlamda çiftçilerin, kasapların, balıkçıların ve benzeri tüm üretim yapan paydaşların arasındaki teşvik edici aracılık rolünü üstlenen bir bilim alanı olarak adlandırılmaktadır (Brillan-Savarin, 2020: 52). Turizm ise; ziyaret edilen ülkede/bölgede/destinasyonda herhangi bir maddi gelir elde etmeksizin ve ilgili yerlerde sürekli yaşamak için yerleşme amacı taşımaksızın yirmi dört saati aşan, insanların geçici olarak diğer ülkelere yaptıkları seyahat ve konaklamaların oluşturduğu sosyal ve ekonomik nitelikli ilişkilerin bütünü şeklinde tanımlanmaktadır.