Gastronomi ve Turizm


Çetinkaya M. Y., Çetinkaya N., Öter Z.

Disiplinlerarası Bakış Açısıyla Gastronomi, Kavramlar, Araştırmalar ve Çalışma Önerileri, Ozan Güler,Gürkan Akdağ,Anıl Kale, Editör, Detay Yayıncılık, Ankara, ss.229-247, 2021

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Araştırma Kitabı
  • Basım Tarihi: 2021
  • Yayınevi: Detay Yayıncılık
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Sayfa Sayıları: ss.229-247
  • Editörler: Ozan Güler,Gürkan Akdağ,Anıl Kale, Editör
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Gastronomi mümkün olan en iyi şekilde, temel sağlık ve beslenme prensipleriyle uyumlu olarak insanların korunmasını sağlayan, önceden belirlenmiş bazı ilkelere göre gıdaya dönüştürülebilecek besin kaynaklarının araştırmasını yapan, temin eden ve hazırlığını yapan kişilere rehberlik eden ve ekonomik anlamda çiftçilerin, kasapların, balıkçıların ve benzeri tüm üretim yapan paydaşların arasındaki teşvik edici aracılık rolünü üstlenen bir bilim alanı olarak adlandırılmaktadır (Brillan-Savarin, 2020: 52). Turizm ise; ziyaret edilen ülkede/bölgede/destinasyonda herhangi bir maddi gelir elde etmeksizin ve ilgili yerlerde sürekli yaşamak için yerleşme amacı taşımaksızın yirmi dört saati aşan, insanların geçici olarak diğer ülkelere yaptıkları seyahat ve konaklamaların oluşturduğu sosyal ve ekonomik nitelikli ilişkilerin bütünü şeklinde tanımlanmaktadır.