Mediterranean Agricultural Sciences (Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi), cilt.31, sa.3, ss.243-247, 2018 (Hakemli Dergi)
Çalışmada, Erzurum ilinde taze fasulye üretiminde maliyet unsurlarının belirlenmesiyle taze
fasulye üretim ve pazar maliyetlerinin hesaplanması amaçlanmıştır. Bu amaçla Erzurum İlinin
5 ilçesinde (İspir, Uzundere, Tortum, Pasinler ve Oltu) taze fasulye üretimi yapan 100 tarım
işletmesinde anket yapılmıştır. Araştırma bölge ortalamasında değişken masraflar
735.13 ₺ da-1
, sabit masraflar 112.90 ₺ da-1 ve toplam üretim masrafları 848.03 ₺ da-1 olarak
hesaplanmıştır. Taze fasulye verimi ortalama 1 552.86 kg da-1
, 1 kg taze fasulye üretim
maliyeti ise 0.546 ₺ olarak hesaplanmıştır. Taze fasulye pazar masrafları 928.19 ₺ da-1
, 1 kg
taze fasulye pazar maliyeti ise 0.598 ₺ olarak hesaplanmıştır.