Erzurum İlinde Taze Fasulye Üretim Maliyeti


Creative Commons License

Aşkan E., Dağdemir V., Tercan S.

Mediterranean Agricultural Sciences (Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi), cilt.31, sa.3, ss.243-247, 2018 (Hakemli Dergi)

Özet

Çalışmada, Erzurum ilinde taze fasulye üretiminde maliyet unsurlarının belirlenmesiyle taze fasulye üretim ve pazar maliyetlerinin hesaplanması amaçlanmıştır. Bu amaçla Erzurum İlinin 5 ilçesinde (İspir, Uzundere, Tortum, Pasinler ve Oltu) taze fasulye üretimi yapan 100 tarım işletmesinde anket yapılmıştır. Araştırma bölge ortalamasında değişken masraflar 735.13 ₺ da-1 , sabit masraflar 112.90 ₺ da-1 ve toplam üretim masrafları 848.03 ₺ da-1 olarak hesaplanmıştır. Taze fasulye verimi ortalama 1 552.86 kg da-1 , 1 kg taze fasulye üretim maliyeti ise 0.546 ₺ olarak hesaplanmıştır. Taze fasulye pazar masrafları 928.19 ₺ da-1 , 1 kg taze fasulye pazar maliyeti ise 0.598 ₺ olarak hesaplanmıştır.