Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research, cilt.5, sa.1, ss.102-122, 2021 (Hakemli Dergi)
Sınai mülkiyet haklarından birisi olarak bilinen Coğrafi işaret (Cİ) tescili son yıllarda
önemi giderek anlaşılan ve üzerinde durulan bir konu olmaya başlamıştır. Coğrafi işaret
uygulamaları, yöresel olarak da isimlendirilen bir ürünün orijinini/menşeini belirtmekle
birlikte sahip olduğu karakteristik özellikleri ile benzerlerinden ayrıldığını onaylayan ve
ürün, üretici ile birlikte tüketiciyi de koruyan tescilleme veya işaretlemedir. Çalışma
Erzurum ilinin Cİ potansiyelini gastronomi turizmi açısından değerlendirebilmek için
nitel araştırma kapsamında literatür ve doküman incelemesine dayalı analizlerle
gerçekleştirilmiştir. Erzurum ilinin gastronomi turizmi kapsamında çekicilik unsuru
olarak değerlendirilebilecek Cİ tescili alan 13 ürünü ve başvurusu yapılıp işlemleri
devam eden 12 farklı ürünü bulunmaktadır. İlginçtir ki çalışmada bir ürün için (İspir
Kurun Peyniri) iki farklı kurumun başvurusunun bulunduğu ve bir ürünün ise başvuru
belgesinde başvuran kurum bilgisinin bulunmadığı tespit edilmiştir. Bununla birlikte
Türkiye’nin 2021 yılı Mart ayı itibariyle güncel tescilli ürün durumu tablo ve grafiklerle
ortaya konulmuş olup mevcut Cİ tescilli ürün sayısının Türkiye geneli ve Erzurum için
hala istenilen seviyede olmadığı şeklinde değerlendirilmiştir. Buradan hareketle yöreye
ait sevilerek üretilen ve tüketilen on farklı lezzet/ürün Cİ tescili için önerilmiş olup Cİ
almış gıda ürünlerinin gastronomi turizmi kapsamında değerlendirilebilmesi için ilgili
paydaşlara çeşitli öneriler getirilmiştir.