Erzurum İlinin Coğrafi İşaret (Cİ) Almış Ürünlerinin Gastronomi Turizmi Kapsamında Değerlendirilmesi


Creative Commons License

Denk E., Sanalan Bilici N.

Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research, cilt.5, sa.1, ss.102-122, 2021 (Hakemli Dergi)

Özet

Sınai mülkiyet haklarından birisi olarak bilinen Coğrafi işaret (Cİ) tescili son yıllarda

önemi giderek anlaşılan ve üzerinde durulan bir konu olmaya başlamıştır. Coğrafi işaret

uygulamaları, yöresel olarak da isimlendirilen bir ürünün orijinini/menşeini belirtmekle

birlikte sahip olduğu karakteristik özellikleri ile benzerlerinden ayrıldığını onaylayan ve

ürün, üretici ile birlikte tüketiciyi de koruyan tescilleme veya işaretlemedir. Çalışma

Erzurum ilinin Cİ potansiyelini gastronomi turizmi açısından değerlendirebilmek için

nitel araştırma kapsamında literatür ve doküman incelemesine dayalı analizlerle

gerçekleştirilmiştir. Erzurum ilinin gastronomi turizmi kapsamında çekicilik unsuru

olarak değerlendirilebilecek Cİ tescili alan 13 ürünü ve başvurusu yapılıp işlemleri

devam eden 12 farklı ürünü bulunmaktadır. İlginçtir ki çalışmada bir ürün için (İspir

Kurun Peyniri) iki farklı kurumun başvurusunun bulunduğu ve bir ürünün ise başvuru

belgesinde başvuran kurum bilgisinin bulunmadığı tespit edilmiştir. Bununla birlikte

Türkiye’nin 2021 yılı Mart ayı itibariyle güncel tescilli ürün durumu tablo ve grafiklerle

ortaya konulmuş olup mevcut Cİ tescilli ürün sayısının Türkiye geneli ve Erzurum için

hala istenilen seviyede olmadığı şeklinde değerlendirilmiştir. Buradan hareketle yöreye

ait sevilerek üretilen ve tüketilen on farklı lezzet/ürün Cİ tescili için önerilmiş olup Cİ

almış gıda ürünlerinin gastronomi turizmi kapsamında değerlendirilebilmesi için ilgili

paydaşlara çeşitli öneriler getirilmiştir.