Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Anabilim Dalı, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2019
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: Ümmü Pınar YURDULU
Danışman: Adil Aydın
Özet:
Bu
araştırma, Mersin ili Anamur ilçesi ile Antalya İli Alanya İlçesinde kimyasal
ve organik muz yetiştirilen bahçelerden alınan toprak örneklerinin bazı
özellikleri ile muz meyvesinin bazı kalite ölçütlerini belirlemek ve
aralarındaki ilişkiyi ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla Mersin ili
Anamur ilçesi ve Antalya ili Alanya ilçelerinden organik ve kimyasal muz
yetiştirilen 2’şer adet (toplam 8 adet) muz bahçesi belirlenmiştir. Belirlenen
bu bahçelerden 2014 yılı Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında toprak ve bitki
(yaprak) örnekleri alınarak, toprak örneklerinde pH, organik madde, kireç,
elverişli P, değişebilir Ca, Mg, K , E.C.103 ve tekstür sınıfı, bitki
yapraklarında N, P, K, Ca, Mg, Fe, Mn, Zn ve Cu seviyeleri belirlenmiştir.
Ayrıca hasat döneminde (2014 yılı Ekim ayı) her bahçeden meyve örnekleri
alınarak muz meyvesinde protein, şeker, suda çözünebilir kuru madde (SÇKM), pH
vetitre edilebilir asitlik miktarı tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlara
göre toprak örneklerinin pH’sı nötr ve hafif alkalin (pH 6,8-7,7), kireç
içerikleri az, orta ve fazla (%2,0-17,3), organik madde içerikleri yeterli
(%2,2-%6,0), elverişli P yeterli (8,2-91,6 kg P2O5/da), EC.103 değerleri
0,1-1,1 dS/cm olup tuzluluk sorunu yoktur. Değişebilir Ca içerikleri 6,0 ile 12,5
me/100g, değişebilir Mg içerikleri 0,8 ile 2,5 me/100g ve değişebilir K
içerikleri 0,2 ile 1,0 me/100g arasında değişmektedir. Değişebilir K içeriği
yönünden Deneme bahçesi toprakları yetersizdir. Deneme bahçelerinin mekanik
yapıları genel olarak kaba bünyelidir. Deneme alanlarından faklı zamanlarda
alınan yaprak örneklerinin N içeriği %2,06 ile %3,61, P içeriği %0,35 ile %0,54
ve K içeriği %1,77 ile %5,50 olup, muz yaprak örneklerinin P ve K içerikleri
genel olarak düşüktür. Yaprak örneklerinin Ca içerikleri %120 ile %2,73, Mg
içerikleri %0.21 ile %0.89, Fe içerikleri 65.4 ile 157.0 ppm, Zn içerikleri
18.8 ile 71.5 ppm; Mn içerikleri 11.1 ile 44.2 ppm ve Cu içerikleri 4.5 ile 8.3
ppm arasında olup geniş bir dağılım göstermektedir. Deneme bahçelerinden alınan
muz meyvelerinin protein içeriği %1.59 ile %2.16, şeker oranı %11.21 ile
%12.25, SÇKM içerikleri %17.8 ile %22.7, pH değerleri 5.43 ile 5.80 ve titre
edilebilir asitlik 1.34 ile 1.67 arasında belirlenmiştir. Muz tarımı yapılan
(Anamur ve Alanya) yörelerin bazı toprak özellikleri (pH, organik madde, CaCO3,
elverişli P, değişebilir Ca, Mg veK) ile kimyasal ve organik muz
yetiştiriciliği yapılan bahçelerin meyve kalite parametreleri (% protein, %
şeker ve % SÇKM) arasındaki ilişkiler istatistiki olarak önemli (p<0,01)
bulunmuştur.