Mersin Anamur ile Antalya Alanya Yörelerinde Kimyasal ve Organik Muz Yetiştirilen Alanlardaki Toprak Özellikleriyle Verim ve Kalite Unsurlarının Araştırılması


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Ümmü Pınar YURDULU

Danışman: Adil Aydın

Özet:

Bu araştırma, Mersin ili Anamur ilçesi ile Antalya İli Alanya İlçesinde kimyasal ve organik muz yetiştirilen bahçelerden alınan toprak örneklerinin bazı özellikleri ile muz meyvesinin bazı kalite ölçütlerini belirlemek ve aralarındaki ilişkiyi ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla Mersin ili Anamur ilçesi ve Antalya ili Alanya ilçelerinden organik ve kimyasal muz yetiştirilen 2’şer adet (toplam 8 adet) muz bahçesi belirlenmiştir. Belirlenen bu bahçelerden 2014 yılı Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında toprak ve bitki (yaprak) örnekleri alınarak, toprak örneklerinde pH, organik madde, kireç, elverişli P, değişebilir Ca, Mg, K , E.C.103 ve tekstür sınıfı, bitki yapraklarında N, P, K, Ca, Mg, Fe, Mn, Zn ve Cu seviyeleri belirlenmiştir. Ayrıca hasat döneminde (2014 yılı Ekim ayı) her bahçeden meyve örnekleri alınarak muz meyvesinde protein, şeker, suda çözünebilir kuru madde (SÇKM), pH vetitre edilebilir asitlik miktarı tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre toprak örneklerinin pH’sı nötr ve hafif alkalin (pH 6,8-7,7), kireç içerikleri az, orta ve fazla (%2,0-17,3), organik madde içerikleri yeterli (%2,2-%6,0), elverişli P yeterli (8,2-91,6 kg P2O5/da), EC.103 değerleri 0,1-1,1 dS/cm olup tuzluluk sorunu yoktur. Değişebilir Ca içerikleri 6,0 ile 12,5 me/100g, değişebilir Mg içerikleri 0,8 ile 2,5 me/100g ve değişebilir K içerikleri 0,2 ile 1,0 me/100g arasında değişmektedir. Değişebilir K içeriği yönünden Deneme bahçesi toprakları yetersizdir. Deneme bahçelerinin mekanik yapıları genel olarak kaba bünyelidir. Deneme alanlarından faklı zamanlarda alınan yaprak örneklerinin N içeriği %2,06 ile %3,61, P içeriği %0,35 ile %0,54 ve K içeriği %1,77 ile %5,50 olup, muz yaprak örneklerinin P ve K içerikleri genel olarak düşüktür. Yaprak örneklerinin Ca içerikleri %120 ile %2,73, Mg içerikleri %0.21 ile %0.89, Fe içerikleri 65.4 ile 157.0 ppm, Zn içerikleri 18.8 ile 71.5 ppm; Mn içerikleri 11.1 ile 44.2 ppm ve Cu içerikleri 4.5 ile 8.3 ppm arasında olup geniş bir dağılım göstermektedir. Deneme bahçelerinden alınan muz meyvelerinin protein içeriği %1.59 ile %2.16, şeker oranı %11.21 ile %12.25, SÇKM içerikleri %17.8 ile %22.7, pH değerleri 5.43 ile 5.80 ve titre edilebilir asitlik 1.34 ile 1.67 arasında belirlenmiştir. Muz tarımı yapılan (Anamur ve Alanya) yörelerin bazı toprak özellikleri (pH, organik madde, CaCO3, elverişli P, değişebilir Ca, Mg veK) ile kimyasal ve organik muz yetiştiriciliği yapılan bahçelerin meyve kalite parametreleri (% protein, % şeker ve % SÇKM) arasındaki ilişkiler istatistiki olarak önemli (p<0,01) bulunmuştur.