Education Information
2017 - 2023
2017 - 2023Doctorate
Ataturk University, Graduate School of Natural and Applied Sciences, Food Engineering, Turkey
2014 - 2017
2014 - 2017Postgraduate
Ataturk University, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği, Turkey
2010 - 2014
2010 - 2014Undergraduate
Uludağ Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği, Turkey
Dissertations
2023
2023Doctorate
Beyaz Peynirde Listeria monocytogenes’in Kontrol Altına Alınması Amacıyla Uygun Laktik Asit Bakterilerinin İzolasyonu ve Bazı Bakteriyosinleri Üretim Yeteneklerinin İncelenmesi
Ataturk University, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği
2017
2017Postgraduate
Farklı koşullarda bayatlamış ekmeklerden elde edilen unların ekmek kalitesi üzerine etkisi
Ataturk University, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı
Foreign Languages
C1 Advanced
C1 AdvancedEnglish
Certificates, Courses and Trainings
2021
2021Mikrobiyoloji Laboratuvarları için Metot Geçerli Kılma/Doğrulama ve Ölçüm Belirsizliği Eğitimi
Vocational Training
Ran Quality
2018
2018Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası
Vocational Training
Atatürk Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi
2018
2018Hücre Kültürü Eğitimi
Vocational Training
Atatürk Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi
2016
2016III. Uygulamalı Moleküler Biyoloji Teknikleri Lisansüstü Yaz Okulu
Vocational Course
Atatürk Üniversitesi
2012
2012ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Eğitimi
Vocational Training
Gıda Mühendisleri Odası
Research Areas
Food Microbiology
Food Toxicology
Food Biotechnology
Academic Titles / Tasks
2024 - Continues
2024 - ContinuesAssistant Professor
Ataturk University, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği
2023 - 2024
2023 - 2024Research Assistant PhD
Ataturk University, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği
2016 - 2023
2016 - 2023Research Assistant
Ataturk University, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı
Published journal articles indexed by SCI, SSCI, and AHCI
2024
2024Evaluation of Spreadable Kefir Produced from Different Milks in Terms of Some Quality Criteria
Aktaş H., Meral Aktaş H., Ürkek B., Şengül M., Çetin B.
PROBIOTICS AND ANTIMICROBIAL PROTEINS , vol.16, no.5, pp.1734-1743, 2024 (SCI-Expanded)
2024
2024Isolation, identification, and in vitro probiotic characterization of forty novel Bifidobacterium strains from neonatal feces in Erzurum province, Türkiye
Güler M. A., Çetin B., Albayrak B., Meral Aktaş H., Tekgündüz K. Ş., Kara M., et al.
JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE , vol.104, no.7, pp.4165-4175, 2024 (SCI-Expanded)
2023
2023Bacteriocin characterization of autochtonous Lactococcus lactis L54 and its application as starter culture for Beyaz cheese
Meral H., Erdoğan A., Çetin B.
FOOD BIOSCIENCE , vol.102739, no.53, pp.1-11, 2023 (SCI-Expanded)
2022
2022Characterization of technological properties of lactic acid bacteria isolated from Turkis h B e yaz (white ) che e s e
Meral H., Erdoğan A.
JOURNAL OF FOOD PROCESSING AND PRESERVATION , vol.46, no.10, pp.1-13, 2022 (SCI-Expanded)
2020
2020The effect of the stale bread flour addition on flour and bread quality
Meral H., Karaoğlu M. M.
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD ENGINEERING , vol.16, 2020 (SCI-Expanded)
Articles Published in Other Journals
2023
2023Antimicrobial and Antioxidant Properties of Coriander (Coriandrum sativum L.), Dill (Anethum graveolens L.) and Purslane (Portulaca oleracea L.) Extracts Prepared with Different Types of Solvent
Taş S., Erdoğan A., Gürses M., Meral Aktaş H.
Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi , vol.16, no.3, pp.1-13, 2023 (Peer-Reviewed Journal)
2023
2023Comparison of some characteristics of homemade, local and national brands yoghurts
Aktaş H., Ürkek B., Meral H., Çetin B., Şengül M.
OVIDIUS UNIVERSITY ANNALS OF CHEMISTRY , vol.34, no.1, pp.8-13, 2023 (Peer-Reviewed Journal)
2022
2022Determination of Mold Diversity of Some Fruits Sold in Eastern Turkey
Ghimire D., Erdoğan A., Baran A., Gürses M., Meral-Aktaş H.
Journal of the Institute of Science and Technology , vol.12, no.4, pp.2199-2208, 2022 (Peer-Reviewed Journal)
2019
2019Ekmeğin Besinsel Özelliklerinin İyileştirilmesi
Meral H., Karaoğlu M. M.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi , vol.50, pp.217-225, 2019 (Peer-Reviewed Journal)
2014
2014Laktik Asit Bakterilerinin Antibiyotik Direnç Mekanizmaları
Meral H., Korukluoğlu M.
ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ DERGİSİ , vol.28, no.2, pp.71-82, 2014 (Peer-Reviewed Journal)
Refereed Congress / Symposium Publications in Proceedings
2024
2024Investigation of Erzurum Lavaş (Acem) Bread in Terms of Some Microbiological Properties During Storage
Çetin F. B., Meral Aktaş H.
6. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, Mersin, Turkey, 7 - 09 November 2024, pp.1-2
2024
2024Biogenic Amine Risk in Traditional Fermented Foods, Detection, Prevention and Mitigation Methods
Meral Aktaş H.
6. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, Mersin, Turkey, 7 - 09 November 2024, pp.1-12
2024
2024Determination of some in vitro probiotic properties of bacteriocinogenic Enterococcus faecium H108 and H206 strains
Meral Aktaş H., Çetin B.
Food System Microbiomes 2024, Turin, Italy, 14 - 17 May 2024, pp.124
2023
2023Some In Vitro Probiotic Properties of Geotrichum candidum M1 Strain of Human Origin
Çetin B., Güler M. A., Meral Aktaş H.
Türkiye 1. Gıda Mikrobiyolojisi Kongresi , Erzurum, Turkey, 13 - 16 September 2023, pp.1-2
2023
2023Antibiotic Resistance Profiles of Lactic Acid Bacteria Isolated from Beyaz Cheese
Meral Aktaş H., Erdoğan A.
Türkiye 1. Gıda Mikrobiyolojisi Kongresi , Erzurum, Turkey, 13 - 16 September 2023, pp.2-3
2023
2023A New Food Pathogen Arcobacter spp.
Aktaş H., Meral Aktaş H., Çetin B., Ürkek B.
Türkiye 1. Gıda Mikrobiyolojisi Kongresi , Erzurum, Turkey, 13 - 16 September 2023, pp.3-4
2022
2022Psikobiyotikler
Meral H., Aktaş H., Çetin B.
12. GIDA MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRENCİ KONGRESİ, Bursa, Turkey, 21 - 22 March 2022, pp.34
2019
2019An Alternative to Additives in Fermented Dairy Products: Microbial Originated Exopolysaccharide (EPS)
Aktaş H., Çetin B., Gürses M., Meral H.
1st International 4th Traditional Health Professional Days Symposium, Erzurum, Turkey, 14 - 16 November 2019, pp.182
2019
2019Functional Foods Enriched with Gamma Aminobutyric Acid (GABA)
Meral H., Erdoğan A., Aktaş H., Çetin B.
1st International 4th Traditional Health Professional Days Symposium, Erzurum, Turkey, 14 - 16 November 2019, pp.183-190
2019
2019Detection of Microbial Diversity in Industrial Yoghurt Samples by HRM Analysis
Aktaş H., Meral H., Bazu Çırpıcı B., Çetin B.
3rd International Conference on Advanced Engineering Technologies, 19 - 21 September 2019, vol.1461
2019
2019Detection of Microbial Diversity in Kefir Grains by HRM Analysis
Bazu Çırpıcı B., Meral H., Aktaş H., Çetin B.
3rd International Conference on Advanced Engineering Technologies, 19 - 21 September 2019, pp.1456-1460
2019
2019Monitoring of microbial changes during incubation in the yoghurts prepared with different culture concentrations by DNA melting curves
Çetin B., Aktaş H., Meral H.
International Conference on Agronomy and Food Science and Technology (AgroFood), İstanbul, Turkey, 20 - 21 June 2019, pp.546-555
2019
2019Effects of Probiotic Administration on Helicobacter pylori Eradication
Meral H., Erdoğan A., Gürses M., Aktaş H.
International Conference on Agronomy and Food Science and Technology (AgroFood), İstanbul, Turkey, 20 - 21 June 2019, pp.288
208
208Effect of Stale Bread Flours on Textural Properties of Bread
Meral H., Bedir Y., Karaoğlu M. M.
The International Symposium on Food Rheology and Texture, İstanbul, Turkey, 19 October 0208 - 21 October 2018, pp.37-43
2017
2017Strategies For Increasing Resistant Starch In Starchy Products
MERAL H., YAVİLİOĞLU Y., KARAOĞLU M. M.
The International Conference on Agriculture, Forest, Food Sciences and Technologies, Nevşehir, Turkey, 15 - 17 May 2017, pp.892
2017
2017Nutritional Value Of Mushrooms And Its Effect On Enrichment Of Bread
Yavilioğlu Y., Meral H., Karaoğlu M. M.
The International Conference on Agriculture, Forest, Food Sciences and Technologies, Nevşehir, Turkey, 15 - 17 May 2017, pp.1259
2016
2016Ekmeğin, Besin Değeri ve Fonksiyonel Özelliklerinin Artırılması
Karaoğlu M. M., Meral H.
Türkiye 12. Gıda Kongresi, Edirne, Turkey, 5 - 07 October 2016, pp.262
2016
2016Probiyotik Mikroorganizmaların Antibiyotik Dirençleri
MERAL H., Altuntaş s.
Türkiye 12. Gıda Kongresi, Edirne, Turkey, 5 - 07 September 2016, pp.262
2015
2015Süt Endüstrisinde Moleküler Metotlar İle Mikrobiyel Tanı
Altuntaş s., MERAL H.
9. Gıda Mühendisliği Kongresi, İzmir, Turkey, 12 - 14 November 2015, pp.26
2015
2015Bitki Esansiyel Yağlarının Küf Gelişimi Üzerine Etkileri
Korukluoğlu M., MERAL H.
9. Gıda Mühendisliği Kongresi, İzmir, Turkey, 12 - 14 November 2015, pp.27
2014
2014Sofralık Zeytin ve Patojen Bakteriler
MERAL H., Gülgör G.
4. Ulusal Zeytin Öğrenci Kongresi, Konya, Turkey, 28 - 30 May 2014, pp.49
2014
2014Oleuropeinazın Zeytin Fermentasyonundaki Rolü
Gülgör G., MERAL H.
4. Ulusal Zeytin Öğrenci Kongresi, Konya, Turkey, 28 - 30 May 2014, pp.47
Supported Projects
2023 - Continues
2023 - ContinuesTurşu Kökenli Muhtemel Probiyotik Laktik Asit Bakterilerinin Glutamik Asit ve Gama Amino Bütirik Asit Üretme Yeteneklerinin Belirlenmesi ve Seçilen İzolatların Turşu Üretiminde Kullanımı
Project Supported by Higher Education Institutions
ÇETİN B. (Executive), KARAMAN M., MERAL H., AKTAŞ H.
2023 - Continues
2023 - ContinuesKaju Ceviz ve Fındık Sütü Kullanılarak Üretilen Kefirlerin Fizikokimyasal Mikrobiyolojik Antioksidan ve Duyusal Özelliklerinin İncelenmesi
Project Supported by Higher Education Institutions
ÇETİN B. (Executive), BAZU ÇIRPICI B., MERAL H., AKTAŞ H., BİLGİNER H.
2023 - 2024
2023 - 2024Characterization of Bacteriocins Produced by Enterococcus faecium H108 and H206 Strains and Examination of Some In Vitro Probiotic Properties
Project Supported by Higher Education Institutions
Meral Aktaş H. (Executive)
2023 - 2024
2023 - 20241. Türkiye Gıda Mikrobiyolojisi Kongresi
Project Supported by Higher Education Institutions
ÇETİN B. (Executive), AKTAŞ H., MERAL H., YÜKSEL M., BAZU ÇIRPICI B.
2020 - 2023
2020 - 2023Yenidoğan Feçesinden Elde Edilen İzolatların Probiyotik Özellik Karakterizasyonu Helicobacter pylori ve Bazı Patojenlere Karşı Antagonistik Etkilerinin Belirlenmesi
Project Supported by Higher Education Institutions
GÜLER M. A. (Executive), ALBAYRAK B., ÇETİN B., KARA M., İŞLEK A., TEKGÜNDÜZ K. Ş., et al.
2020 - 2023
2020 - 2023Beyaz Peynirde Listeria monocytogenesin Kontrol Altına Alınması Amacıyla Uygun Laktik Asit Bakterilerinin İzolasyonu ve Bazı Bakteriyosinleri Üretim Yeteneklerinin İncelenmesi
Project Supported by Higher Education Institutions
ERDOĞAN A. (Executive), MERAL H.
2019 - 2020
2019 - 2020Erzurum Piyasasında Satışa Sunulan Çiğ Sütlerin Mikrobiyolojik Kalitelerinin Belirlenmesi ve İşletme Sahiplerinin Bilgilendirilmesi
Project Supported by Higher Education Institutions
ÇETİN B. (Executive), AVCI S., MERAL H., AKTAŞ H.
2019 - 2020
2019 - 2020Satışa Sunulan Yeşil Yapraklı Bazı Sebzelerin Toplum Sağlığı Açısından Genel Mikrobiyolojik Kalitelerinin Belirlenmesi Erzurum Örneği
Project Supported by Higher Education Institutions
ÇETİN B. (Executive), SARI Y. Ö., MERAL H., AKTAŞ H.
2015 - 2017
2015 - 2017TAŞ DEĞİRMENDE ÖĞÜTME İŞLEMİNİN UN KALİTESİ ÜZERİNE ETKİSİ
Project Supported by Higher Education Institutions
KARAOĞLU M. M. (Executive), MERAL H., BOZ H.
Activities in Scientific Journals
2022 - Continues
2022 - ContinuesPublication Committee Member
Memberships / Tasks in Scientific Organizations
2022 - Continues
2022 - ContinuesSociety of Chemical Industry
Member
2021 - Continues
2021 - ContinuesChamber of Food Engineers
Member
Scientific Refereeing
November 2024
November 2024TURKISH JOURNAL OF AGRICULTURE: FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
National Scientific Refreed Journal
August 2024
August 2024ITALIAN JOURNAL OF FOOD SCIENCE
SCI Journal
July 2024
July 2024ITALIAN JOURNAL OF FOOD SCIENCE
SCI Journal
February 2024
February 2024JOURNAL OF PURE AND APPLIED MICROBIOLOGY
Journal Indexed in ESCI
October 2023
October 2023Food and Health
National Scientific Refreed Journal
June 2023
June 2023JOURNAL OF FOOD QUALITY
SCI Journal
August 2022
August 2022JOURNAL OF FOOD PROCESSING AND PRESERVATION
SCI Journal
July 2022
July 2022JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE
Journal Indexed in SCI-E
April 2022
April 2022FOOD HYDROCOLLOIDS
SCI Journal
February 2022
February 2022Food and Health
National Scientific Refreed Journal
Tasks In Event Organizations
Eylül 2023
Eylül 2023Türkiye 1st Food Microbiology Congress
Scientific Congress
Çetin B., Arıcı M., Sağdıç O., Şengül M., Çakır İ., Ayaz S., et al.
Erzurum, Turkey
Aralık 2022
Aralık 2022Microbiota and Health
Workshop Organization
Hancı H., Erkaya Kotan T., Sezen Karaoğlan E., Sevindik H. G., Kadıoğlu Y., Çetin B., et al.
Erzurum, Turkey
Mobility Activity
2023 - 2023
2023 - 2023Erasmus Programme
Student Mobility
Universita Degli Studi Di Torino, Italy
2017 - 2018
2017 - 2018