Eğitim Bilgileri
2016 - 2021
2016 - 2021Doktora
Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Ve Otelcilik, Türkiye
2014 - 2016
2014 - 2016Yüksek Lisans
Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Ve Otelcilik, Türkiye
2009 - 2014
2009 - 2014Lisans
Atatürk Üniversitesi, Turizm İşletmeciliği Ve Otelcilik Yüksekokulu, Konaklama İşletmeciliği, Türkiye
Yaptığı Tezler
2021
2021Doktora
Gastronomi turizmi kaynağı olarak gastronomi rotaları: Schleswig-Holstein Peynir Rotası örneği üzerinden Kars Peynir Rotası model önerisi
Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü
2016
2016Yüksek Lisans
KURUMSAL İTİBAR ALGISININ İŞTEN AYRILMA NİYETİ ÜZERİNE ETKİLERİ: TÜRKİYE TURİZM STRATEJİSİ 2023 KIŞ KORİDORU’NDA YER ALAN DÖRT VE BEŞ YILDIZLI OTELLER ÜZERİNE BİR UYGULAMA
Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Ve Otelcilik
Yabancı Diller
B2 Orta Üstü
B2 Orta Üstüİngilizce
Sertifika, Kurs ve Eğitimler
2019
2019Nitel Araştırma Metodolojisi
Mesleki Eğitim
Atatürk Üniversitesi Araştırma Metodolojisi Eğitim ve Uygulama Ofisi
2019
2019Nitel Araştırma Süreci ve NVIVO İle Nitel Veri Analizi
Mesleki Eğitim
METİOD (Mersin Turizm Mezunları Derneği)
2018
2018NVIVO Temel Eğitim Semineri
Mesleki Eğitim
Anı Yayıncılık
2017
2017III. Ulusal Aşçılık Kampı
Mesleki Kurs
AŞOMDER (Mengen Aşçılık Okulu Mezunları Derneği)
2017
2017Mutfakta Sekiz Hafta Pastacılık
Mesleki Kurs
MSA (Mutfak Sanatları Akademisi)
2017
2017Mutfakta Sekiz Hafta Devrialem (Dünya Mutfağı)
Mesleki Kurs
MSA (Mutfak Sanatları Akademisi)
Araştırma Alanları
Sosyal ve Beşeri Bilimler
İşletme
Turizm ve Otel İşletmeciliği
Akademik Ünvanlar / Görevler
2023 - Devam Ediyor
2023 - Devam EdiyorDr. Öğr. Üyesi
Atatürk Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları
2015 - 2023
2015 - 2023Araştırma Görevlisi
Atatürk Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Yönetimsel Görevler
2022 - Devam Ediyor
2022 - Devam EdiyorBölüm Web Sayfası Koordinatörü
Atatürk Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları
2020 - Devam Ediyor
2020 - Devam EdiyorÖZ DEĞERLENDİRME ve AKREDİTASYON KOMİSYONU ÜYELİĞİ
Atatürk Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları
2016 - Devam Ediyor
2016 - Devam EdiyorYatay Geçiş ve Muafiyet Komisyon Üyeliği
Atatürk Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları
2016 - Devam Ediyor
2016 - Devam EdiyorDEĞİŞİM PROGRAMLARI (Erasmus, Mevlana, Farabi) KOMİSYONU ÜYELİĞİ
Atatürk Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları
2016 - Devam Ediyor
2016 - Devam EdiyorStaj Komisyonu Üyesi
Atatürk Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları
2016 - Devam Ediyor
2016 - Devam EdiyorEĞİTİM KOMİSYONU ÜYELİĞİ
Atatürk Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Akademi Dışı Deneyim
2012 - 2012
2012 - 2012Stajyer (Öğrenci)
DEDEMAN SKI LODGE PALANDÖKEN, Stajyer (Öğrenci)
2011 - 2011
2011 - 201125. DÜNYA ÜNİVERSİTELER KIŞ OYUNLARI-UNIVERSİADE ERZURUM 2011 Gönüllülüğü
FISU, 25. DÜNYA ÜNİVERSİTELER KIŞ OYUNLARI-UNIVERSİADE ERZURUM 2011 Gönüllülüğü
Verdiği Dersler
Yüksek Lisans
Yüksek Lisans
Sosyal Bilimlerde Bilimsel Yayın Tasarımı
Gastronomi Destinasyonu Geliştirme Stratejileri
Gastronomi Turizmi Geliştirme Stratejileri
Lisans
Sürdürülebilir Gastronomi
Sürdürülebilir Gastronomi
Lisans
Gastronomi Turizmi
Mezuniyet Projesi I
Sürdürülebilir Gastronomi
Öğretmenlik Uygulaması
Mezuniyet Projesi II
Servis Teknikleri ve Ziyafet Organizasyonu
Araştırma Yöntemleri
Araştırma Yöntemleri
Gastronomi Turizmi
Mezuniyet Projesi I
Mezuniyet Projesi II
Sürdürülebilir Gastronomi
Gastronomi Turizmi Destinasyonları
Yiyecek-İçecek Stilistliği
Gastronomi Turizmi
Gastronomi Turizmi Destinasyonları
Yiyecek İçecek Sitilistliği
Dünya Mutfakları II
Yiyecek İçecek Sitilistliği
Dünya Mutfakları II
Dünya Mutfakları I
Dünya Mutfakları Uygulamaları
Dünya Mutfakları II
Temel Yemek Pişirme II
Temel Mutfak Uygulamaları II
Dünya Mutfakları I
Yiyecek İçecek Stilistliği
Mutfak Bilgisi
Temel Mutfak Uygulamaları II
Temel Mutfak Uygulamaları III
Mutfak İşlemleri
Makaleler
Tümü (6)
SCI-E, SSCI, AHCI (1)
SCI-E, SSCI, AHCI, ESCI (1)
Scopus (1)
TRDizin (3)
Diğer Yayınlar (2)
2025
20251. The Contexts of Gastronomic Traditions: An Examination of Ceremonial Foods and Their Role in Anatolian Cuisine Culture
Aksakallı Bayraktar Z., Akoğul E.
Journal of Yasar University , cilt.20, sa.79, ss.407-428, 2025 (TRDizin)
2023
20232. Effect of perception of sustainability in local food experiences on healthy eating tendency: mediator and moderator effects
Bayraktar Z. A., Oral S., Bulut S. H., Bayraktar Y.
FRONTIERS IN NUTRITION
, cilt.10, 2023 (SCI-Expanded, Scopus)
2021
20213. Impact of Tourist's Perceptions of Cultural Destination Competitiveness on Future Behavioral Intentions
Akkuş G., Akkuş Ç., Aksakallı Z.
SOCIAL MENTALITY AND RESEARCHER THINKERS JOURNAL , cilt.7, sa.50, ss.2388-2397, 2021 (Hakemli Dergi)
2020
20204. Erzurum Mutfak Kültüründe Kış Hazırlıklarının İncelenmesi
AKOĞUL E., AKSAKALLI Z.
Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi , cilt.24, sa.3, ss.1331-1345, 2020 (TRDizin)
2017
20175. Yeni Turistik Ürün Olarak Futbol-Kamp Turizmi: Erzurum Yüksekİrtifa Kampı Örneği
BAYRAKTAR Y., AKSAKALLI Z., SELÇUK G. N.
Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi , cilt.2, sa.2, ss.199-210, 2017 (Hakemli Dergi)
2017
20176. Nene Hatun Tarihi Milli Parkı'nın Hüzün Turizmi ve Mabetleşme Yönünden Değerlendirilmesi
Aksakallı Z., Selçuk G. N., Işık C.
Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi , cilt.4, ss.215-240, 2017 (TRDizin)
Hakemli Bilimsel Toplantılarda Yayımlanmış Bildiriler
2025
20251. Gastronomi Turizminde Stratejik Yönelimler: Gastronomi Turizmi Strateji Kılavuzu Örneği ve PESTLE Analizi Yaklaşımı
Aksakallı Bayraktar Z.
9. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi, Kayseri, Türkiye, 9 - 11 Ekim 2025, ss.264-265, (Özet Bildiri)
2025
20252. Dijital Gastrodiplomasi: Google Arts & Culture’da Türk Mutfağı Temsilleri
Aksakallı Bayraktar Z.
25. Ulusal Turizm Kongresi, Erzincan, Türkiye, 25 - 27 Eylül 2025, ss.863-870, (Tam Metin Bildiri)
2025
20253. Evaluation of the Gastronomic Image of Türkiye Presented through Gastronomy.GoTürkiye
Aksakallı Bayraktar Z.
The Conference on Managing Tourism Across Continents (MTCON), İstanbul, Türkiye, 30 Nisan - 03 Mayıs 2025, ss.15-28, (Tam Metin Bildiri)
2025
20254. Sürdürülebilir ve Sosyal Gastronominin Entegre Edilmesi: Topluluk Tabanlı Gastronomi Uygulamalarına İlişkin Nitel Bir Araştırma
Aksakallı Bayraktar Z.
9. Uluslararası Batı Asya Turizm Araştırmaları Kongresi, Bitlis, Türkiye, 15 - 17 Mayıs 2025, ss.15-28, (Tam Metin Bildiri)
2024
20245. Gastronomik Kimliğin Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi Yaklaşımıyla İncelenmesi
Aksakallı Bayraktar Z.
24. Ulusal Turizm Kongresi, Kastamonu, Türkiye, 19 - 21 Eylül 2024, ss.141-153, (Tam Metin Bildiri)
2024
20246. Destinasyonlarda Gastronominin Stratejik Rolünün Anlaşılması: Kavramsal Model Üzerinden Bir Durum Çalışması
Aksakallı Bayraktar Z.
8. Uluslararası Batı Asya Turizm Araştırmaları Kongresi, Şırnak, Türkiye, 25 - 27 Nisan 2024, ss.279-306, (Tam Metin Bildiri)
2019
20197. Erzurum Mutfak Kültüründe Kış Hazırlıklarının İncelenmesi
Akoğul E., Aksakallı Z.
I. Uluslararası Kış Turizmi Kongresi, Erzurum, Türkiye, 19 - 21 Aralık 2019, ss.492, (Özet Bildiri)
2017
20178. Yaşayan Kültürel Miras Değerleri: Erzurum Tarihi Camileri Örneği
BAYRAKTAR Y., AKSAKALLI Z., SELÇUK G. N.
Uluslararası Turizm ve Kültürel Miras Kongresi, 4 - 08 Ekim 2017, (Özet Bildiri)
2017
20179. Impact of Tourists’s Perceptions of Cultural Destination Competitiveness on Future Behavioral Intentions
AKKUŞ G., AKKUŞ Ç., AKSAKALLI Z.
1st International Congress on Social Sciences (USOS), Malaga, İspanya, 18 - 24 Eylül 2017, ss.193, (Özet Bildiri)
2017
201710. Gastronomik Miras Olarak Yöresel Mutfaklar: Erzurum Mutfağı Örneği
AKSAKALLI Z., BAYRAKTAR Y., KOŞAN A.
I. ULUSLARARASI TURİZM VE KÜLTÜREL MİRAS KONGRESİ, 5 - 08 Ekim 2017, (Özet Bildiri)
2017
201711. Uluslararası Erzurum Uzundere Buz Tırmanışı Festivali’nin Dağ ve Kış Sporları Turizmi Kapsamında Yerel Paydaşlar Gözünden Değerlendirilmesi
BAYRAKTAR Y., AKSAKALLI Z., SELÇUK G. N.
1. Uluslararası Turizmin Geleceği İnovasyon, Girişimcilik ve Sürdürebilirlik Kongresi, 28 - 30 Eylül 2017, (Özet Bildiri)
2017
201712. Trend Olma Yolundaki Yeni Turistik Deneyim: Doğu Ekspresi Seyahati
AKSAKALLI Z., BAYRAKTAR Y., KOŞAN A.
I. ULUSLARARASI TURİZMİN GELECEĞİ KONGRESİ, 28 - 30 Eylül 2017, (Özet Bildiri)
2017
201713. Cittaslow Uzundere’nin Özel İlgi Turizmi Potansiyelinin SWOT Analizi Yöntemiyle Değerlendirilmesi
AKSAKALLI Z., BAYRAKTAR Y., SELÇUK G. N.
VI. ULUSAL II.ULUSLARARASI DOĞU AKDENİZ TURİZM SEMPOZYUMU, Gaziantep, Türkiye, 14 - 15 Nisan 2017, (Tam Metin Bildiri)
2017
201714. Futbol-Kamp Turizmi: Erzurum Yüksek İrtifa Kamp Merkezi’nin Turistik Ürün Çeşitlendirilmesi Kapsamında Değerlendirilmesi
BAYRAKTAR Y., AKSAKALLI Z., SELÇUK G. N.
VI. ULUSAL II.ULUSLARARASI DOĞU AKDENİZ TURİZM SEMPOZYUMU, 14 - 15 Nisan 2017, (Tam Metin Bildiri)
2016
201615. Nenehatun Tarihi Milli Parkı nın Hüzün Turizmi ve Mabetleşme Yönünden Değerlendirilmesi
AKSAKALLI Z., SELÇUK G. N., IŞIK C.
I. ULUSAL ALTERNATİF TURİZM KONGRESİ, Türkiye, 7 - 09 Nisan 2016, (Tam Metin Bildiri)
Kitaplar
2024
20241. Gastronomi Destinasyonlarında Kaynaklar, Ürünler ve Bileşenler
Aksakallı Bayraktar Z. (Editör)
Detay Yayıncılık, Ankara, 2024
2024
20242. Gastronomi Destinasyonlarında Kaynaklar, Ürünler ve Bileşenler
Aksakallı Bayraktar Z.
Gastronomi Destinasyonlarında Kaynaklar, Ürünler ve Bileşenler, Dr. Öğr. Üyesi Zühal AKSAKALLI BAYRAKTAR, Editör, Detay Yayıncılık, Ankara, ss.1-13, 2024
2022
20223. Gastronomi Teması
Aksakallı Bayraktar Z., Akoğul E., Erdoğan M. E.
UNESCO YARATICI ŞEHİRLER VE SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM , Dr. Fatma BAŞAR,Dr. Yusuf BAYRAKTAR, Editör, Nobel Yayınevi, Ankara, ss.53-76, 2022
2022
20224. Peynir Rotaları
Aksakallı Bayraktar Z.
Gastronomi Deneyiminde Rotalar ve Festivaller, Gülizar Akkuş, Editör, Nobel Yayınevi, Ankara, ss.95-136, 2022
2020
20205. Hint Mutfağı
AKSAKALLI Z., İLHAN İ.
Dünya Mutfak Kültürleri, Nilüfer ŞAHİN PERÇİN, Editör, Beta Basım Yayım Dağıtım A.Ş., İstanbul, ss.135-148, 2020
2019
20196. Gastronomi Rotaları ve Turları
Aksakallı Z., Bayraktar Y.
Gastronomi ve Yiyecek Tarihi, Akbaba Atilla, Çetinkaya Neslihan, Editör, Detay Yayıncılık, Ankara, ss.211-222, 2019
2018
20187. Investıgatıon of the Nature Sports: Çoruh Valley Trekking Routes
AKSAKALLI Z., AKKUŞ G.
Selected Studies on Rural Tourism and Development, Çetin AKKUŞ, Gülizar AKKUŞ, Editör, Cambridge Scholars Publishing, ss.39-52, 2018
Ansiklopedide Bölümler
Desteklenen Projeler
2021 - 2022
2021 - 2022Turizm Fakülteleri Dekanlar Konseyi - Turizmde Nitelikli Eğitim Çalıştayı
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Diğer
BAYRAKTAR Y. (Yürütücü), ÇAVUŞ A., BAŞAR F., ORAL S., AKSAKALLI BAYRAKTAR Z.
2020 - 2022
2020 - 2022Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Uygulama Laboratuvarının Geliştirilmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Güdümlü
SELÇUK G. N. (Yürütücü), BOZ H., AKOĞUL E., TOSUN M., AKSAKALLI BAYRAKTAR Z., MACİT E., et al.
2020 - 2021
2020 - 2021Gastronomi ve mutfak Sanatları Bölümü Uygulama Laboratuvarının Geliştirilmesi
Diğer Resmi Kurumlarca Desteklenen Proje
(Proje Özeti)
Selçuk G. N. (Yürütücü), Tosun M., Boz H., Çetinkaya N., Aksakallı Bayraktar Z., Çavuş A., et al.
2020 - 2021
2020 - 2021Kars Peynir Rotası
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı – UNDP Destekli Proje
Aksakallı Bayraktar Z. (Yürütücü), Bayraktar Y. (Yürütücü), Selçuk G. N., Oral S.
Bilimsel Yayınlarda Hakemlikler
Aralık 2024
Aralık 2024Journal of Ethnic Foods
Diğer İndekslerce Taranan Dergi
Kasım 2024
Kasım 2024Journal of Ethnic Foods
Diğer İndekslerce Taranan Dergi
Nisan 2024
Nisan 2024Journal of Ethnic Foods
Diğer İndekslerce Taranan Dergi
Nisan 2024
Nisan 2024Journal of Ethnic Foods
Diğer İndekslerce Taranan Dergi
Mart 2024
Mart 2024Journal of Ethnic Foods
Diğer İndekslerce Taranan Dergi
Ocak 2024
Ocak 2024Journal of Ethnic Foods
Diğer İndekslerce Taranan Dergi
Eylül 2023
Eylül 2023Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi (UGTAK)
Bildiri (Tam Metin)
Mayıs 2023
Mayıs 2023Gastro-World
Diğer İndekslerce Taranan Dergi
Temmuz 2022
Temmuz 2022Ocak: Türk Mutfak Kültürü Araştırmaları Dergisi (TÜMKAD)
Diğer İndekslerce Taranan Dergi
Etkinlik Organizasyonlarındaki Görevler
Mayıs 2024
Mayıs 2024Yarının Turizm Dünyası: Dijital Pazarlama ve Müşteri Deneyimi Çalıştayı
Çalıştay Organizasyonu
Türkmendağ T., Kırmacı E., Türkmendağ Z., Bayraktar Y., Oral S., Başar F., et al.
Erzurum, Türkiye
Mart 2024
Mart 2024Turizm Biliminde Güncel Metodolojik Yaklaşımlar Serisi-Kısmi En Küçük Kareler Yapısal Eşitlik Modellemesi (Smart PLS)'nin Kullanımı
Bilimsel Kongre / Sempozyum Organizasyonu
Türkmendağ T., Aksakallı Bayraktar Z., Oral S., Türkmendağ Z., Akoğul E., Çapan O., et al.
Erzurum, Türkiye
Mart 2024
Mart 2024Turizm Biliminde Güncel Metodolojik Yaklaşımlar Serisi-Kovaryans Temelli Yapısal Eşitlik Modellemesinin Kullanımı (AMOS)
Bilimsel Kongre / Sempozyum Organizasyonu
Türkmendağ T., Akoğul E., Oral S., Türkmendağ Z., Aksakallı Bayraktar Z., Çapan O., et al.
Erzurum, Türkiye
Şubat 2024
Şubat 2024Turizm Biliminde Güncel Metodolojik Yaklaşımlar Serisi-Araştırma Argümanı Geliştirme, Teori Kullanımı ve Etkili Akademik Yazım
Bilimsel Kongre / Sempozyum Organizasyonu
Türkmendağ T., Türkmendağ Z., Oral S., Akoğul E., Aksakallı Bayraktar Z., Bayraktar Y., et al.
Erzurum, Türkiye
Aralık 2023
Aralık 2023
Turizm İletişiminde Teorik Yaklaşımlar
Çalıştay Organizasyonu
Çapan O., Okumuş M., Aksakallı Bayraktar Z., ATİLGAN S. S.
Erzurum, Türkiye
Kasım 2023
Kasım 2023Kırmızı Periler Diyarı Narman Sürdürülebilir Turizm Çalıştayı
Çalıştay Organizasyonu
Bayındırlı K. N., Aydoğan Z., Aksakallı Bayraktar Z., Çapan O., Özmen S., Akoğul E., et al.
Erzurum, Türkiye
Kasım 2022
Kasım 2022
Hakan DOĞAN İle Ekmekçilik Üzerine
Sosyal Faaliyet Organizasyonu
Aksakallı Bayraktar Z.
Erzurum, Türkiye
Ekim 2022
Ekim 2022
Doğadan Sofraya Bilim - İnsanlığın İlk Pişirme Kaplarıyla Yeniden
Sosyal Faaliyet Organizasyonu
Aksakallı Bayraktar Z., Bulut S. H.
Erzurum, Türkiye
Mayıs 2022
Mayıs 2022
Geçmişten Günümüze Türk Mutfağı
Sosyal Faaliyet Organizasyonu
Serçeoğlu N., Başar B., Aksakallı Bayraktar Z., Akoğul E., Bulut S. H.
Erzurum, Türkiye
Aralık 2021
Aralık 2021
SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM UYGULAMALARINA YÖNELİK UYGULAMALAR/ KARS PEYNİR ROTASI
Sosyal Faaliyet Organizasyonu
Aksakallı Bayraktar Z.
Muğla, Türkiye
Kasım 2021
Kasım 2021
KARS PEYNİR ROTASI BASIN GEZİSİ
Sosyal Faaliyet Organizasyonu
Aksakallı Bayraktar Z., Bayraktar Y., Oral S.
Kars, Türkiye
Mayıs 2021
Mayıs 2021
KARS PEYNİR ROTASI PROJESİ SÖYLEŞİSİ (NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ İLE)
Sosyal Faaliyet Organizasyonu
Aksakallı Bayraktar Z.
İstanbul, Türkiye
Kasım 2020
Kasım 2020Kars Peynir Rotası Teknik İstişare Çalıştayı
Çalıştay Organizasyonu
Aksakallı Bayraktar Z., Bayraktar Y., Selçuk G. N., Oral S.
Kars, Türkiye
Mart 2019
Mart 2019Günümüzde Kesici Aletler ve Bıçakçılık
Öğrenci Kulübü ve Toplulukları Faaliyeti
Aksakallı Bayraktar Z.
Erzurum, Türkiye
Aralık 2017
Aralık 2017Erkan AŞCI İle Workshop
Sosyal Faaliyet Organizasyonu
Aksakallı Bayraktar Z.
Erzurum, Türkiye
Mayıs 2017
Mayıs 2017Atauni Gastronomi TAFED'in Şeflerini Ağırlıyor
Sosyal Faaliyet Organizasyonu
Aksakallı Bayraktar Z.
Erzurum, Türkiye
Ödüller
Şubat 2022
Şubat 2022
2020-2021 Bilimsel Proje ve Patent Ödül Töreni Başarı Belgesi-UNDP Proje Türü Ödülü
Atatürk Üniversitesi