Dr. Öğr. Üyesi Zühal AKSAKALLI BAYRAKTAR


Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları


WoS Araştırma Alanları: Sosyal Bilimler (Soc), Sosyal Bilimler Genel, Konaklama Eğlence Spor ve Turizm


Avesis Araştırma Alanları: Sosyal ve Beşeri Bilimler, İşletme, Turizm ve Otel İşletmeciliği

Metrikler

Yayın

34

Yayın (WoS)

1

Yayın (Scopus)

1

Atıf (WoS)

9

H-İndeks (WoS)

1

Atıf (Scopus)

8

H-İndeks (Scopus)

1

Atıf (Scholar)

12

H-İndeks (Scholar)

2

Atıf (TrDizin)

3

H-İndeks (TrDizin)

1

Atıf (Diğer Toplam)

11

Proje

5

Açık Erişim

1
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Eğitim Bilgileri

2016 - 2021

2016 - 2021

Doktora

Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Ve Otelcilik, Türkiye

2014 - 2016

2014 - 2016

Yüksek Lisans

Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Ve Otelcilik, Türkiye

2009 - 2014

2009 - 2014

Lisans

Atatürk Üniversitesi, Turizm İşletmeciliği Ve Otelcilik Yüksekokulu, Konaklama İşletmeciliği, Türkiye

Yaptığı Tezler

2021

2021

Doktora

Gastronomi turizmi kaynağı olarak gastronomi rotaları: Schleswig-Holstein Peynir Rotası örneği üzerinden Kars Peynir Rotası model önerisi

Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü

2016

2016

Yüksek Lisans

KURUMSAL İTİBAR ALGISININ İŞTEN AYRILMA NİYETİ ÜZERİNE ETKİLERİ: TÜRKİYE TURİZM STRATEJİSİ 2023 KIŞ KORİDORU’NDA YER ALAN DÖRT VE BEŞ YILDIZLI OTELLER ÜZERİNE BİR UYGULAMA

Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Ve Otelcilik

Yabancı Diller

B2 Orta Üstü

B2 Orta Üstü

İngilizce

Sertifika, Kurs ve Eğitimler

2019

2019

Nitel Araştırma Metodolojisi

Mesleki Eğitim

Atatürk Üniversitesi Araştırma Metodolojisi Eğitim ve Uygulama Ofisi

2019

2019

Nitel Araştırma Süreci ve NVIVO İle Nitel Veri Analizi

Mesleki Eğitim

METİOD (Mersin Turizm Mezunları Derneği)

2018

2018

NVIVO Temel Eğitim Semineri

Mesleki Eğitim

Anı Yayıncılık

2017

2017

III. Ulusal Aşçılık Kampı

Mesleki Kurs

AŞOMDER (Mengen Aşçılık Okulu Mezunları Derneği)

2017

2017

Mutfakta Sekiz Hafta Pastacılık

Mesleki Kurs

MSA (Mutfak Sanatları Akademisi)

2017

2017

Mutfakta Sekiz Hafta Devrialem (Dünya Mutfağı)

Mesleki Kurs

MSA (Mutfak Sanatları Akademisi)

Araştırma Alanları

Sosyal ve Beşeri Bilimler

İşletme

Turizm ve Otel İşletmeciliği

Akademik Ünvanlar / Görevler

2023 - Devam Ediyor

2023 - Devam Ediyor

Dr. Öğr. Üyesi

Atatürk Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları

2015 - 2023

2015 - 2023

Araştırma Görevlisi

Atatürk Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Yönetimsel Görevler

2022 - Devam Ediyor

2022 - Devam Ediyor

Bölüm Web Sayfası Koordinatörü

Atatürk Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları

2020 - Devam Ediyor

2020 - Devam Ediyor

ÖZ DEĞERLENDİRME ve AKREDİTASYON KOMİSYONU ÜYELİĞİ

Atatürk Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları

2016 - Devam Ediyor

2016 - Devam Ediyor

Yatay Geçiş ve Muafiyet Komisyon Üyeliği

Atatürk Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları

2016 - Devam Ediyor

2016 - Devam Ediyor

DEĞİŞİM PROGRAMLARI (Erasmus, Mevlana, Farabi) KOMİSYONU ÜYELİĞİ

Atatürk Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları

2016 - Devam Ediyor

2016 - Devam Ediyor

Staj Komisyonu Üyesi

Atatürk Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları

2016 - Devam Ediyor

2016 - Devam Ediyor

EĞİTİM KOMİSYONU ÜYELİĞİ

Atatürk Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Akademi Dışı Deneyim

2012 - 2012

2012 - 2012

Stajyer (Öğrenci)

DEDEMAN SKI LODGE PALANDÖKEN, Stajyer (Öğrenci)

2011 - 2011

2011 - 2011

25. DÜNYA ÜNİVERSİTELER KIŞ OYUNLARI-UNIVERSİADE ERZURUM 2011 Gönüllülüğü

FISU, 25. DÜNYA ÜNİVERSİTELER KIŞ OYUNLARI-UNIVERSİADE ERZURUM 2011 Gönüllülüğü

Verdiği Dersler

Yüksek Lisans

Yüksek Lisans

Sosyal Bilimlerde Bilimsel Yayın Tasarımı

Gastronomi Destinasyonu Geliştirme Stratejileri

Gastronomi Turizmi Geliştirme Stratejileri

Lisans

Lisans

Gastronomi Turizmi

Mezuniyet Projesi I

Sürdürülebilir Gastronomi Sürdürülebilir Kalkınma

Öğretmenlik Uygulaması

Mezuniyet Projesi II

Servis Teknikleri ve Ziyafet Organizasyonu

Araştırma Yöntemleri

Araştırma Yöntemleri

Gastronomi Turizmi

Mezuniyet Projesi I

Mezuniyet Projesi II

Sürdürülebilir Gastronomi Sürdürülebilir Kalkınma

Gastronomi Turizmi Destinasyonları

Yiyecek-İçecek Stilistliği

Gastronomi Turizmi

Gastronomi Turizmi Destinasyonları

Yiyecek İçecek Sitilistliği

Dünya Mutfakları II

Yiyecek İçecek Sitilistliği

Dünya Mutfakları II

Dünya Mutfakları I

Dünya Mutfakları Uygulamaları

Dünya Mutfakları II

Temel Yemek Pişirme II

Temel Mutfak Uygulamaları II

Dünya Mutfakları I

Yiyecek İçecek Stilistliği

Mutfak Bilgisi

Temel Mutfak Uygulamaları II

Temel Mutfak Uygulamaları III

Mutfak İşlemleri

Makaleler

Tümü (6)
SCI-E, SSCI, AHCI (1)
SCI-E, SSCI, AHCI, ESCI (1)
Scopus (1)
TRDizin (3)
Diğer Yayınlar (2)

Hakemli Bilimsel Toplantılarda Yayımlanmış Bildiriler

2025

2025

1. Gastronomi Turizminde Stratejik Yönelimler: Gastronomi Turizmi Strateji Kılavuzu Örneği ve PESTLE Analizi Yaklaşımı

Aksakallı Bayraktar Z.

9. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi, Kayseri, Türkiye, 9 - 11 Ekim 2025, ss.264-265, (Özet Bildiri)

2025

2025

2. Dijital Gastrodiplomasi: Google Arts & Culture’da Türk Mutfağı Temsilleri

Aksakallı Bayraktar Z.

25. Ulusal Turizm Kongresi, Erzincan, Türkiye, 25 - 27 Eylül 2025, ss.863-870, (Tam Metin Bildiri)

2025

2025

3. Evaluation of the Gastronomic Image of Türkiye Presented through Gastronomy.GoTürkiye

Aksakallı Bayraktar Z.

The Conference on Managing Tourism Across Continents (MTCON), İstanbul, Türkiye, 30 Nisan - 03 Mayıs 2025, ss.15-28, (Tam Metin Bildiri) Sürdürülebilir Kalkınma

2025

2025

4. Sürdürülebilir ve Sosyal Gastronominin Entegre Edilmesi: Topluluk Tabanlı Gastronomi Uygulamalarına İlişkin Nitel Bir Araştırma

Aksakallı Bayraktar Z.

9. Uluslararası Batı Asya Turizm Araştırmaları Kongresi, Bitlis, Türkiye, 15 - 17 Mayıs 2025, ss.15-28, (Tam Metin Bildiri) Sürdürülebilir Kalkınma

2024

2024

5. Gastronomik Kimliğin Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi Yaklaşımıyla İncelenmesi

Aksakallı Bayraktar Z.

24. Ulusal Turizm Kongresi, Kastamonu, Türkiye, 19 - 21 Eylül 2024, ss.141-153, (Tam Metin Bildiri) Sürdürülebilir Kalkınma

2024

2024

6. Destinasyonlarda Gastronominin Stratejik Rolünün Anlaşılması: Kavramsal Model Üzerinden Bir Durum Çalışması

Aksakallı Bayraktar Z.

8. Uluslararası Batı Asya Turizm Araştırmaları Kongresi, Şırnak, Türkiye, 25 - 27 Nisan 2024, ss.279-306, (Tam Metin Bildiri) Sürdürülebilir Kalkınma

2019

2019

7. Erzurum Mutfak Kültüründe Kış Hazırlıklarının İncelenmesi

Akoğul E., Aksakallı Z.

I. Uluslararası Kış Turizmi Kongresi, Erzurum, Türkiye, 19 - 21 Aralık 2019, ss.492, (Özet Bildiri)

2017

2017

8. Yaşayan Kültürel Miras Değerleri: Erzurum Tarihi Camileri Örneği

BAYRAKTAR Y., AKSAKALLI Z., SELÇUK G. N.

Uluslararası Turizm ve Kültürel Miras Kongresi, 4 - 08 Ekim 2017, (Özet Bildiri)

2017

2017

9. Impact of Tourists’s Perceptions of Cultural Destination Competitiveness on Future Behavioral Intentions

AKKUŞ G., AKKUŞ Ç., AKSAKALLI Z.

1st International Congress on Social Sciences (USOS), Malaga, İspanya, 18 - 24 Eylül 2017, ss.193, (Özet Bildiri)

2017

2017

10. Gastronomik Miras Olarak Yöresel Mutfaklar: Erzurum Mutfağı Örneği

AKSAKALLI Z., BAYRAKTAR Y., KOŞAN A.

I. ULUSLARARASI TURİZM VE KÜLTÜREL MİRAS KONGRESİ, 5 - 08 Ekim 2017, (Özet Bildiri)

2017

2017

11. Uluslararası Erzurum Uzundere Buz Tırmanışı Festivali’nin Dağ ve Kış Sporları Turizmi Kapsamında Yerel Paydaşlar Gözünden Değerlendirilmesi

BAYRAKTAR Y., AKSAKALLI Z., SELÇUK G. N.

1. Uluslararası Turizmin Geleceği İnovasyon, Girişimcilik ve Sürdürebilirlik Kongresi, 28 - 30 Eylül 2017, (Özet Bildiri) Sürdürülebilir Kalkınma

2017

2017

12. Trend Olma Yolundaki Yeni Turistik Deneyim: Doğu Ekspresi Seyahati

AKSAKALLI Z., BAYRAKTAR Y., KOŞAN A.

I. ULUSLARARASI TURİZMİN GELECEĞİ KONGRESİ, 28 - 30 Eylül 2017, (Özet Bildiri)

2017

2017

13. Cittaslow Uzundere’nin Özel İlgi Turizmi Potansiyelinin SWOT Analizi Yöntemiyle Değerlendirilmesi

AKSAKALLI Z., BAYRAKTAR Y., SELÇUK G. N.

VI. ULUSAL II.ULUSLARARASI DOĞU AKDENİZ TURİZM SEMPOZYUMU, Gaziantep, Türkiye, 14 - 15 Nisan 2017, (Tam Metin Bildiri)

2016

2016

15. Nenehatun Tarihi Milli Parkı nın Hüzün Turizmi ve Mabetleşme Yönünden Değerlendirilmesi

AKSAKALLI Z., SELÇUK G. N., IŞIK C.

I. ULUSAL ALTERNATİF TURİZM KONGRESİ, Türkiye, 7 - 09 Nisan 2016, (Tam Metin Bildiri)

Kitaplar

2024

2024

2. Gastronomi Destinasyonlarında Kaynaklar, Ürünler ve Bileşenler

Aksakallı Bayraktar Z.

Gastronomi Destinasyonlarında Kaynaklar, Ürünler ve Bileşenler, Dr. Öğr. Üyesi Zühal AKSAKALLI BAYRAKTAR, Editör, Detay Yayıncılık, Ankara, ss.1-13, 2024 Sürdürülebilir Kalkınma

2022

2022

3. Gastronomi Teması

Aksakallı Bayraktar Z., Akoğul E., Erdoğan M. E.

UNESCO YARATICI ŞEHİRLER VE SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM , Dr. Fatma BAŞAR,Dr. Yusuf BAYRAKTAR, Editör, Nobel Yayınevi, Ankara, ss.53-76, 2022 Sürdürülebilir Kalkınma

2022

2022

4. Peynir Rotaları

Aksakallı Bayraktar Z.

Gastronomi Deneyiminde Rotalar ve Festivaller, Gülizar Akkuş, Editör, Nobel Yayınevi, Ankara, ss.95-136, 2022 Sürdürülebilir Kalkınma

2020

2020

5. Hint Mutfağı

AKSAKALLI Z., İLHAN İ.

Dünya Mutfak Kültürleri, Nilüfer ŞAHİN PERÇİN, Editör, Beta Basım Yayım Dağıtım A.Ş., İstanbul, ss.135-148, 2020

2019

2019

6. Gastronomi Rotaları ve Turları

Aksakallı Z., Bayraktar Y.

Gastronomi ve Yiyecek Tarihi, Akbaba Atilla, Çetinkaya Neslihan, Editör, Detay Yayıncılık, Ankara, ss.211-222, 2019 Creative Commons License

2018

2018

7. Investıgatıon of the Nature Sports: Çoruh Valley Trekking Routes

AKSAKALLI Z., AKKUŞ G.

Selected Studies on Rural Tourism and Development, Çetin AKKUŞ, Gülizar AKKUŞ, Editör, Cambridge Scholars Publishing, ss.39-52, 2018

Ansiklopedide Bölümler

2025

2025

1. Türk Lokumu

Aksakallı Bayraktar Z.

Detay Yayıncılık, ss.1, 2025

2025

2025

2. Şerbet

Aksakallı Bayraktar Z.

Detay Yayıncılık, ss.1, 2025

2025

2025

3. Elazığ Öküzgözü Üzümü

Aksakallı Bayraktar Z.

Detay Yayıncılık, ss.1, 2025

2025

2025

4. Kalecik Karası Üzümü

Aksakallı Bayraktar Z.

Detay Yayıncılık, ss.1, 2025

2025

2025

5. Etnik Mutfak

Aksakallı Bayraktar Z.

Detay Yayıncılık, ss.9754, 2025

2025

2025

6. Elazığ Boğazkere Üzümü

Aksakallı Bayraktar Z.

Detay Yayıncılık, ss.1, 2025

Desteklenen Projeler

2021 - 2022

2021 - 2022

Turizm Fakülteleri Dekanlar Konseyi - Turizmde Nitelikli Eğitim Çalıştayı

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Diğer

BAYRAKTAR Y. (Yürütücü), ÇAVUŞ A., BAŞAR F., ORAL S., AKSAKALLI BAYRAKTAR Z.

2020 - 2022

2020 - 2022

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Uygulama Laboratuvarının Geliştirilmesi

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Güdümlü

SELÇUK G. N. (Yürütücü), BOZ H., AKOĞUL E., TOSUN M., AKSAKALLI BAYRAKTAR Z., MACİT E., et al.

2020 - 2021

2020 - 2021

Kars Peynir Rotası

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı – UNDP Destekli Proje

Aksakallı Bayraktar Z. (Yürütücü), Bayraktar Y. (Yürütücü), Selçuk G. N., Oral S.

Bilimsel Yayınlarda Hakemlikler

Aralık 2024

Aralık 2024

Journal of Ethnic Foods

Diğer İndekslerce Taranan Dergi

Kasım 2024

Kasım 2024

Journal of Ethnic Foods

Diğer İndekslerce Taranan Dergi

Nisan 2024

Nisan 2024

Journal of Ethnic Foods

Diğer İndekslerce Taranan Dergi

Nisan 2024

Nisan 2024

Journal of Ethnic Foods

Diğer İndekslerce Taranan Dergi

Mart 2024

Mart 2024

Journal of Ethnic Foods

Diğer İndekslerce Taranan Dergi

Ocak 2024

Ocak 2024

Journal of Ethnic Foods

Diğer İndekslerce Taranan Dergi

Eylül 2023

Eylül 2023

Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi (UGTAK)

Bildiri (Tam Metin)

Mayıs 2023

Mayıs 2023

Gastro-World

Diğer İndekslerce Taranan Dergi

Temmuz 2022

Temmuz 2022

Ocak: Türk Mutfak Kültürü Araştırmaları Dergisi (TÜMKAD)

Diğer İndekslerce Taranan Dergi

Etkinlik Organizasyonlarındaki Görevler

Aralık 2023

Aralık 2023

Turizm İletişiminde Teorik Yaklaşımlar Sürdürülebilir Kalkınma

Çalıştay Organizasyonu

Çapan O., Okumuş M., Aksakallı Bayraktar Z., ATİLGAN S. S.
Erzurum, Türkiye

Kasım 2022

Kasım 2022

Hakan DOĞAN İle Ekmekçilik Üzerine Sürdürülebilir Kalkınma

Sosyal Faaliyet Organizasyonu

Aksakallı Bayraktar Z.
Erzurum, Türkiye

Mayıs 2022

Mayıs 2022

Geçmişten Günümüze Türk Mutfağı Sürdürülebilir Kalkınma

Sosyal Faaliyet Organizasyonu

Serçeoğlu N., Başar B., Aksakallı Bayraktar Z., Akoğul E., Bulut S. H.
Erzurum, Türkiye

Kasım 2021

Kasım 2021

KARS PEYNİR ROTASI BASIN GEZİSİ Sürdürülebilir Kalkınma

Sosyal Faaliyet Organizasyonu

Aksakallı Bayraktar Z., Bayraktar Y., Oral S.
Kars, Türkiye

Mayıs 2021

Mayıs 2021

KARS PEYNİR ROTASI PROJESİ SÖYLEŞİSİ (NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ İLE) Sürdürülebilir Kalkınma

Sosyal Faaliyet Organizasyonu

Aksakallı Bayraktar Z.
İstanbul, Türkiye

Mart 2019

Mart 2019

Günümüzde Kesici Aletler ve Bıçakçılık

Öğrenci Kulübü ve Toplulukları Faaliyeti

Aksakallı Bayraktar Z.
Erzurum, Türkiye

Aralık 2017

Aralık 2017

Erkan AŞCI İle Workshop

Sosyal Faaliyet Organizasyonu

Aksakallı Bayraktar Z.
Erzurum, Türkiye

Mayıs 2017

Mayıs 2017

Atauni Gastronomi TAFED'in Şeflerini Ağırlıyor

Sosyal Faaliyet Organizasyonu

Aksakallı Bayraktar Z.
Erzurum, Türkiye


Atıflar

Toplam Atıf Sayısı (WOS): 9

h-indeksi (WOS): 1