Eğitim Bilgileri
2011 - 2015
2011 - 2015Doktora
Atatürk Üniversitesi, Veteriner Fakültesi/Gıda Hijyeni Ve Teknolojisi, Türkiye
2005 - 2010
2005 - 2010Lisans
Atatürk Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Türkiye
Yaptığı Tezler
2015
2015Doktora
BEYAZ PEYNİRDE SALAMURA KONSANTRASYONU VE OLGUNLAŞMA SICAKLIĞININ STAPHYLOCOCCUS AUREUS'UN GELİŞİMİ TOKSİN ÜRETİMİNE ETKİSİ
Atatürk Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Besin Hijyeni Ve Teknolojisi
Yabancı Diller
C1 İleri
C1 İleriİngilizce
Sertifika, Kurs ve Eğitimler
2021
2021Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası
Sağlık ve Tıp
Atatürk Üniversitesi
2015
2015İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KATILIM BELGESİ
İş Sağlığı ve Güvenliği
Atatürk Üniversitesi
Araştırma Alanları
Sağlık Bilimleri
Veteriner Bilimleri
Besin Hijyeni ve Teknolojisi
Akademik Ünvanlar / Görevler
2015 - Devam Ediyor
2015 - Devam EdiyorDr. Öğr. Üyesi
Atatürk Üniversitesi, Erzurum Meslek Yüksekokulu, Gıda İşleme
2015 - 2018
2015 - 2018Yrd. Doç. Dr.
Atatürk Üniversitesi, Erzurum Meslek Yüksekokulu, Gıda İşleme
2010 - 2015
2010 - 2015Uzman
Atatürk Üniversitesi, Hınıs Meslek Yüksekokulu, Veterinerlik
Yönetimsel Görevler
2021 - 2023
2021 - 2023Merkez Müdür Yardımcısı
Atatürk Üniversitesi, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Gıda İşleme
Verdiği Dersler
Lisans
Gıda Güvenliği
Lisans
Besin İşletmelerinde Hijyen Kontrolü
Veteriner Halk Sağlığı
Gıda Hijyeni ve Teknolojisi
Süt Ürünleri ve Teknolojisi
Et Ürünleri ve Teknolojisi
Gıda Güvenliği
Ön Lisans
Ön Lisans
Gıda Endüstrisi Makineleri
Et ve Ürünleri Analizleri II
Endüstriyel Hijyen
Su Analizleri
Gıda Endüstrisi Makineleri
Bilgi ve İletişim Teknolojisi
Bal ve Şekerli Ürünlerin Analizleri
Su analizleri
Gıda Endüstri ve Makineleri
İş Sağlığı ve Güvenliği
Gıda Endüstri Makineleri
Bal ve Şekerli Ürünlerin Analizleri
Et ve Ürünleri Analizleri II
Et ve Ürünleri Analizleri I
Et ve Ürünleri Analizleri II
At Mikrobiyolojisi
İş Sağlığı ve Güvenliği
Bilgi ve İletişim Teknolojisi
Makaleler
Tümü (46)
SCI-E, SSCI, AHCI (32)
SCI-E, SSCI, AHCI, ESCI (36)
ESCI (4)
Scopus (33)
TRDizin (12)
Diğer Yayınlar (1)
2025
20251. Unseen threats: How nanoplastics trigger anxiety and depression-like behaviors in zebrafish (Danio rerio)
Kankaynar M., Sulukan E., Yıldırım S., Şenol O., Atakay M., Baran A., et al.
Environmental Pollution
, cilt.386, 2025 (SCI-Expanded, Scopus)
2025
20252. Effect of sodium alginate-bentonite nanocomposite films enriched with Satureja hortensis essential oil on extending the shelf-life of rainbow trout fillets
BARAN A., NADAROĞLU H., URÇAR GELEN S.
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
, cilt.60, sa.1, 2025 (SCI-Expanded, Scopus)
2025
20253. Spray-dried immobilized lipase from Staphylococcus aureus HA25 for application in detergent industry
NADAROĞLU H., BARAN A., BAYRAKÇEKEN H.
JOURNAL OF SURFACTANTS AND DETERGENTS
, cilt.28, sa.1, ss.107-121, 2025 (SCI-Expanded, Scopus)
2024
20244. Co-exposure effect of different colour of LED lights and increasing temperature on zebrafish larvae ( Danio rerio): ): Immunohistochemical, metabolomics, molecular and behaviour approaches
Pir R., SULUKAN E., ŞENOL O., ATAKAY M., BARAN A., Kankaynar M., et al.
SCIENCE OF THE TOTAL ENVIRONMENT
, cilt.951, 2024 (SCI-Expanded, Scopus)
2024
20245. Maydanoz ve dereotunda Staphylococcus aureus kontaminasyonuna karşı asetik ve sitrik asitin etkinliği
USANMAZ A., ERDOĞAN A., BARAN A.
Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi
, cilt.14, sa.3, ss.910-918, 2024 (TRDizin)
2024
20246. Evaluation of raw milk samples and vendor-derived Staphylococcus aureus and Coxiella burnetii prevalence in dairy delicatessens in eastern Turkey
Kaplan M. F., Kaplan E., Raza A., Demirler M., BARAN A., Cengiz S., et al.
FOOD SCIENCE & NUTRITION
, cilt.12, sa.8, ss.5942-5950, 2024 (SCI-Expanded, Scopus)
2024
20247. A Comprehensive Study on Peppermint Oil and Cinnamon Oil as Nanoemulsion: Preparation, Stability, Cytotoxicity, Antimicrobial, Antifungal, and Antioxidant Activity
Özakar E., Alparslan A. L., Adıgüzel M. C., Torkay G., Baran A., Bal Öztürk A., et al.
CURRENT DRUG DELIVERY
, cilt.21, sa.4, ss.603-622, 2024 (SCI-Expanded, Scopus)
2023
20238. Global warming and nanoplastic toxicity; small temperature increases can make gill and liver toxicity more dramatic, which affects fillet quality caused by polystyrene nanoplastics in the adult zebrafish model
ŞENOL O., Sulukan E., BARAN A., BOLAT İ., TORAMAN E., ALAK G., et al.
SCIENCE OF THE TOTAL ENVIRONMENT
, cilt.892, 2023 (SCI-Expanded, Scopus)
2023
20239. The anxiolytic and circadian regulatory effect of agarwood water extract and its effects on the next generation; zebrafish modelling
Kankaynar M., Ceyhun H. A., Baran A., Sulukan E., Yıldırım S., Bolat İ., et al.
COMPARATIVE BIOCHEMISTRY AND PHYSIOLOGY C-TOXICOLOGY & PHARMACOLOGY
, cilt.269, 2023 (SCI-Expanded, Scopus)
2023
202310. Antioxidant/protective effects of carob pod (Ceratonia siliqua L.) water extract against deltamethrin-induced oxidative stress/toxicity in zebrafish larvae
Ünal E., Sulukan E., Şenol O., Baran A., Nadaroğlu H., Kankaynar M., et al.
COMPARATIVE BIOCHEMISTRY AND PHYSIOLOGY C-TOXICOLOGY & PHARMACOLOGY
, cilt.267, 2023 (SCI-Expanded, Scopus)
2023
202311. Global warming and glyphosate toxicity (I): Adult zebrafish modelling with behavioural, immunohistochemical and metabolomic approaches
Sulukan E., Baran A., Şenol O., Kankaynar M., Yıldırım S., Bolat İ., et al.
SCIENCE OF THE TOTAL ENVIRONMENT
, cilt.858, 2023 (SCI-Expanded, Scopus)
2023
202312. Global warming and glyphosate toxicity (II): Offspring zebrafish modelling with behavioral, morphological and immunohistochemical approaches
Sulukan E., Baran A., Kankaynar M., Kızıltan T., Bolat İ., Yıldırım S., et al.
SCIENCE OF THE TOTAL ENVIRONMENT
, cilt.856, 2023 (SCI-Expanded, Scopus)
2023
202313. Fluoride exposure causes behavioral, molecular and physiological changes in adult zebrafish (Danio rerio) and their offspring
Karaman M., Toraman E., Sulukan E., Baran A., Bolat İ., Yıldırım S., et al.
ENVIRONMENTAL TOXICOLOGY AND PHARMACOLOGY
, cilt.97, 2023 (SCI-Expanded, Scopus)
2022
202214. Determination of Mold Diversity of Some Fruits Sold in Eastern Turkey
Ghimire D., Erdoğan A., Baran A., Gürses M., Meral-Aktaş H.
Journal of the Institute of Science and Technology
, cilt.12, sa.4, ss.2199-2208, 2022 (Hakemli Dergi)
2022
202215. Effect of Althaea rosea flower gum loaded with Thymbra spicata (Zahter) essential oil coating on shelf life and quality of beef patties (Koefte) during cold storage
Baran A.
PROCEEDINGS OF UNIVERSITIES. APPLIED CHEMISTRY AND BIOTECHNOLOGY
, cilt.12, sa.4, ss.538-546, 2022 (ESCI)
2022
202216. The Production of Pestil (Fruit leather) from Different Hawthorn (Crataegus spp.) Fruits
Baran A., Nadaroğlu H.
TURKISH JOURNAL OF AGRICULTURE: FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
, cilt.10, sa.10, ss.1854-1861, 2022 (TRDizin)
2022
202217. Nano-sized polystyrene plastic particles affect many cancer-related biological processes even in the next generations; zebrafish modeling
Sulukan E., ŞENOL O., BARAN A., Kankaynar M., Yildirim S., Kiziltan T., et al.
SCIENCE OF THE TOTAL ENVIRONMENT
, cilt.838, 2022 (SCI-Expanded, Scopus)
2022
202218. Effects of the food colorant carmoisine on zebrafish embryos at a wide range of concentrations
Kiziltan T., Baran A., Kankaynar M., Şenol O., Sulukan E., Yıldırım S., et al.
ARCHIVES OF TOXICOLOGY
, cilt.96, sa.4, ss.1089-1099, 2022 (SCI-Expanded, Scopus)
2022
202219. Proteolytic activities and safety use of Enterococcus faecalis strains isolated from Turkish White Pickled Cheese and milk samples
Baran A., Nadaroğlu H., Önem H., Adıgüzel M. C.
JOURNAL OF THE HELLENIC VETERINARY MEDICAL SOCIETY
, cilt.72, sa.4, ss.3391-3400, 2022 (SCI-Expanded, Scopus)
2022
202220. The synergic toxicity of temperature increases and nanopolystrene on zebrafish brain implies that global warming may worsen the current risk based on plastic debris
Sulukan E., Baran A., Şenol O., Yildirim S., Mavi A., Ceyhun H. A., et al.
SCIENCE OF THE TOTAL ENVIRONMENT
, cilt.808, 2022 (SCI-Expanded, Scopus)
2022
202221. The potential effect mechanism of high-fat and high-carbohydrate diet-induced obesity on anxiety and offspring of zebrafish
Turkoglu M., Baran A., Sulukan E., Ghosigharehagaji A., Yıldırım S., Ceyhun H. A., et al.
EATING AND WEIGHT DISORDERS-STUDIES ON ANOREXIA BULIMIA AND OBESITY
, cilt.27, sa.1, ss.163-177, 2022 (SCI-Expanded, Scopus)
2022
202222. Microbiological quality of ready–to–eat vegetables salads served at meat restaurants under the COVID-19 in Turkey Calidad microbiológica de ensaladas de verduras listas para comer servidas en restaurantes de carne durante la pandemia de COVID-19 en Turquia
BARAN A., ADIGÜZEL M. C., AYDIN H.
Revista Cientifica de la Facultad de Veterinaria
, cilt.32, 2022 (SCI-Expanded, Scopus)
2022
202223. Genomic characterization, antimicrobial resistance profiles, enterotoxin, and biofilm production of methicillin-resistant Staphylococcus aureus isolated from clinical and animal products origins in Eastern Turkey
BARAN A., ÖZ C., CENGİZ S., ADIGÜZEL M. C.
PESQUISA VETERINARIA BRASILEIRA
, cilt.42, 2022 (SCI-Expanded, Scopus)
2021
202124. A versatile toxicity evaluation of ethyl carbamate (urethane) on zebrafish embryos: Morphological, physiological, histopathological, immunohistochemical, transcriptional and behavioral approaches
Sulukan E., Ghosigharehagaji A., BARAN A., YILDIRIM S., BOLAT İ., CEYHUN S. B.
TOXICOLOGY LETTERS
, ss.71-78, 2021 (SCI-Expanded, Scopus)
2021
202125. Prevalence of Colistin Resistance in Escherichia coli in Eastern Turkey and Genomic Characterization of an mcr-1 Positive Strain from Retail Chicken Meat
Adiguzel M. C., Baran A., Wu Z., Cengiz S., Dai L., Oz C., et al.
Microbial Drug Resistance
, cilt.27, sa.3, ss.424-432, 2021 (SCI-Expanded, Scopus)
2021
202126. An approach to evaluating the potential teratogenic and neurotoxic mechanism of BHA based on apoptosis induced by oxidative stress in zebrafish embryo (Danio rerio)
Baran A., Yıldırım S., Ghosigharehaghaji A., Bolat İ., Sulukan E., Ceyhun S. B.
HUMAN & EXPERIMENTAL TOXICOLOGY
, sa.3, ss.425-438, 2021 (SCI-Expanded, Scopus)
2021
202127. Molecular serotyping of Salmonella strains isolated from retail chicken meats by in silico derived multiplex PCR, determination of ESBL, and colistin resistance genes mcr-1 to -5
ADIGÜZEL M. C., CENGİZ S., BARAN A.
VETERINARSKI ARHIV
, cilt.91, sa.2, ss.179-187, 2021 (SCI-Expanded, Scopus)
2021
202128. Effect of treatment with sunflower oil and in combination with pomegranate and plum sauce on the chemical, microbiological and sensory properties of marinated Carp fillets (Cyprinus carpio)
KORKMAZ F., ARSLAN A., BARAN A.
CIENCIA RURAL
, cilt.51, sa.4, 2021 (SCI-Expanded, Scopus)
2020
202029. İn Vitro Et'e Karşı Olan Tutumun Araştırılması: Erzurum Meslek Yüksekokulu Öğrencileri Örneği
BARAN A.
Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi , cilt.9, sa.2, ss.98-106, 2020 (TRDizin)
2020
202030. The antimicrobial activity of herbal soaps against selected human pathogens Die antimikrobielle Wirkung von Pflanzenseifen gegenüber ausgewählten Krankheitserregern beim Menschen
NADAROĞLU H., BARAN A.
Tenside, Surfactants, Detergents
, cilt.57, sa.5, ss.354-360, 2020 (SCI-Expanded, Scopus)
2020
202031. The Antimicrobial Activity of Herbal Soaps Against Selected Human Pathogens
NADAROĞLU H., BARAN A.
JOURNAL OF SURFACTANTS AND DETERGENTS
, cilt.57, sa.7, ss.354-360, 2020 (SCI-Expanded, Scopus)
2020
202032. Polystyrene nanoplastics (20 nm) are able to bioaccumulate and cause oxidative DNA damages in the brain tissue of zebrafish embryo (Danio rerio)
Sökmen T. Ö., Sulukan E., Türkoğlu M., Baran A., Özkaraca M., Ceyhun S. B.
NEUROTOXICOLOGY
, ss.51-59, 2020 (SCI-Expanded, Scopus)
2020
202033. Prevalence of Antibiotic-Resistant and Extended-Spectrum Beta-Lactamase-Producing Escherichia coli in Chicken Meat from Eastern Turkey
Baran A., Adıgüzel M. C., Yüksel M.
PAKISTAN VETERINARY JOURNAL
, cilt.40, sa.3, ss.355-359, 2020 (SCI-Expanded, Scopus)
2020
202034. Some Physicochemical and Microbiological Properties of Cow Milks Collected from Local Dairy Delicatessens in Erzurum, Turkey
Baran A., Adıgüzel M. C.
KSU TARIM VE DOGA DERGISI-KSU JOURNAL OF AGRICULTURE AND NATURE
, cilt.23, sa.2, ss.493-505, 2020 (ESCI, TRDizin)
2020
202035. COVID-19 pandemic in food safety perspective
BARAN A., ADIGÜZEL M. C.
Eurasian Journal of Veterinary Sciences
, ss.122-125, 2020 (TRDizin)
2019
201936. A New Therapeutic Approach to Foods: microRNA
Baran A., Erdoğan A., Turgut T., Adıgüzel M. C.
Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi , cilt.12, sa.3, ss.1266-1274, 2019 (TRDizin)
2019
201937. SOME SPECIFIC MICROBIOLOGICAL PARAMETERS AND PREVALENCE OF SALMONELLA spp. IN RETAIL CHICKEN MEAT FROM ERZURUM PROVINCE, TURKEY AND CHARACTERIZATION OF ANTIBIOTIC RESISTANCE OF ISOLATES
Baran A., Erdoğan A., Kavaz A., Adıgüzel M. C.
BIOSCIENCE JOURNAL
, cilt.35, sa.3, ss.878-891, 2019 (SCI-Expanded, Scopus)
2018
201838. Patulin Contamination in Fruit Juices and Its Control Measures
Ghirme D., Erdoğan A., Baran A., Çetin B., Gürses M.
Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi , cilt.5, ss.39-48, 2018 (TRDizin)
2018
201839. Determination of developmental toxicity of zebrafish exposed to propyl gallate dosed lower than ADI (Acceptable Daily Intake)
Baran A., Kokturk M., Atamanalp M., Ceyhun S. B.
REGULATORY TOXICOLOGY AND PHARMACOLOGY
, cilt.94, ss.16-21, 2018 (SCI-Expanded, Scopus)
2017
201740. Effects of storage temperatures on survival and enterotoxin production of Staphylococcus aureus in Turkish white pickled cheese
BARAN A., ERDOĞAN A., ATASEVER M.
MALAYSIAN JOURNAL OF MICROBIOLOGY
, cilt.13, sa.4, 2017 (ESCI, Scopus)
2017
201741. Immunofluorescence evaluation of 4-hydroxynonenal and 8-hydroxy2-deoxyguanosine activation in zebrafish (Daino rerio) larvae brain exposed (microinjected) to propyl gallate
Topal A., Çomaklı S., Özkaraca M., Baran A., Kokturk M., Parlak V., et al.
CHEMOSPHERE
, cilt.183, ss.252-256, 2017 (SCI-Expanded, Scopus)
2015
201542. Hayvansal Ürünlerde Dioksinler
BARAN A., ERDOĞAN A.
Türk Doğa ve Fen Dergisi , cilt.4, sa.2, ss.66-70, 2015 (SCI-Expanded, Scopus, TRDizin)
2014
201443. Erzurum un Hınıs İlçesi Çevresindeki Küçük Ölçekli İşletme Tank Sütlerinden Alınan Çiğ Süt Örneklerinin Bazı Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi
DİLER A., BARAN A.
Alınteri Zirai Bilimler Dergisi , cilt.26, ss.18-24, 2014 (ESCI, TRDizin)
2013
201344. Peynirdeki Proteolitik Ajanların Proteolize Etkisi
BARAN A., ERDOĞAN A.
Gıda , cilt.38, sa.2, ss.119-126, 2013 (TRDizin)
2013
201345. Gıda Kaynaklı Bir Hastalık Olarak Norovirüs Salgınlarının Önemi
BARAN A., ERDOĞAN A., ATASEVER M.
Gıda , cilt.38, sa.2, ss.31-40, 2013 (TRDizin)
2012
201246. Peynirde Mikrobiyel Lipolizin Oluşumu ve Lezzet Gelişimine Katkısı
BARAN A., ERDOĞAN A., ATASEVER M.
Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi , cilt.7, sa.3, ss.211-219, 2012 (TRDizin)
Hakemli Bilimsel Toplantılarda Yayımlanmış Bildiriler
2022
20221. Erzurum İlinde Tüketime Sunulan Çiğ Sütlerde İnsan Kaynaklı Staphylococcus aureus Kontaminasyonunun
Kaplan M. F., Baran A., Cengiz S., Adıgüzel M. C.
XV. Ulusal Veteriner Mikrobiyoloji Kongresi-Uluslararası Katılımlı, Şanlıurfa, Türkiye, 26 - 28 Ekim 2022, ss.77, (Özet Bildiri)
2022
20222. Erzurum İlinde Tüketime Sunulmuş Çiğ Süt Örneklerinde Coxiella burnetii Varlığının PCR ile Saptanması
Demirler M., Kaplan M. F., Demir M. A., Baran A., Cengiz S., Adıgüzel M. C.
XV. Ulusal Veteriner Mikrobiyoloji Kongresi- Uluslararası Katılımlı, Şanlıurfa, Türkiye, 26 - 28 Ekim 2022, ss.70, (Özet Bildiri)
2021
20213. ZEBRA BALIĞI MİKROENJEKSİYON YÖNTEMİ İLE GIDA KATKI MADDESİ OLARAK PEKTİN VE AMİDİYE PEKTİNİN ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI
Baran A., Sulukan E., Türkoğlu M., Ghosigharehagaji A., Yıldırım S., Kankaynar M., et al.
9. VETERİNER GIDA HİJYENİ KONGRESİ, Antalya, Türkiye, 04 Kasım 2021, (Özet Bildiri)
2021
20214. In vivo evaluation of tannic acid, a controversial nutraceutical, using embryonic Zebrafish (Danio rerio)
BARAN A.
International Conference on Biotechnology for Sustainable Agriculture, Environment and Health (BSAEH-2021), Hindistan, 04 Nisan 2021, ss.212-213, (Özet Bildiri)
2020
20205. A Novel Zebrafish Modelling for Evaluating the Toxicity of Food Additives
CEYHUN S. B., BARAN A.
Aquaculture 2020, Hawaii, Amerika Birleşik Devletleri, 09 Şubat 2020, ss.109, (Özet Bildiri)
2018
20186. THE NAME OF HAZARD INCREASINGLY IMPORTANT IN FOOD HYGIENE IS MODIFIED MYCOTOXINS
BARAN A., ADIGÜZEL M. C., ERDOĞAN A., TURGUT T.
International Agricultural, Biological Life Science Conference, Edirne, Türkiye, 2 - 05 Eylül 2018, ss.91-98, (Tam Metin Bildiri)
2018
20187. COLISTIN RESISTANT ESCHERICHIA COLI AND MCR GENE BY PLASMIDMEDIATEDRESISTANCE
ADIGÜZEL M. C., BARAN A., TURGUT T., ERDOĞAN A.
International Agricultural, Biological Life Science Conference, Edirne, Türkiye, 2 - 05 Eylül 2018, ss.54-62, (Tam Metin Bildiri)
2018
20188. INVESTİGATION of ANTIMICROBIAL ACTIVITY of PHYSALIS ALKEKENGI L. FRUIT EXTRACTS COLLECTED FROM CORUH VALLEY
ADIGÜZEL M. C., BARAN A., TURGUT T., ERDOĞAN A.
International Agricultural, Biological Life Science Conference, Edirne, Türkiye, 2 - 05 Eylül 2018, ss.548-552, (Tam Metin Bildiri)
2018
20189. A STUDY ON THE PREVALENCE OF SALMONELLA BY IMS-PCR ANDCONVENTIONAL CULTURE METHODS IN BEEF MEATS SOLD IN ERZURUM,TURKEY
BARAN A., ADIGÜZEL M. C., ERDOĞAN A., TURGUT T.
International Agricultural, Biological Life Science Conference, 2 - 05 Eylül 2018, ss.99-106, (Tam Metin Bildiri)
2017
201710. Antimikrobiyal Dirençte Yeni Çözüm Önerisi: CRISPR-Cas Sistemi
ADIGÜZEL M. C., Acaroğlu M. L., BARAN A., CENGİZ S.
Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi (ATAVET) I. Uluslararası Katılımlı Öğrenci Kongresi, Erzurum, Türkiye, 18 - 20 Ekim 2017, ss.39-40, (Özet Bildiri)
2017
201711. Effect of Using Coriandrum sativum L. on the Quality of Fresh White Cheese
TURGUT T., BARAN A., ERDOĞAN A., ADIGÜZEL M. C.
International Conference on Advances and Innovations in Engineering, Elazığ, Türkiye, 10 - 12 Mayıs 2017, (Tam Metin Bildiri)
2017
201712. Next Generation DNA Sequencing
ADIGÜZEL M. C., Demir M. A., BARAN A., ERDOĞAN A., TURGUT T.
19. International Veterinary Medicine Students Scientific Research Congress, İstanbul, Türkiye, 2 - 04 Mayıs 2017, (Özet Bildiri)
2017
201713. The Investigation of Possible Uses of Nanotechnology in Animal Products
BARAN A., ERDOĞAN A., ADIGÜZEL M. C., TURGUT T.
International Conference on Advances in Natural and Applied Sciences, 18 - 21 Nisan 2017, (Özet Bildiri)
2017
201714. A New Therapeutic Perspective on Foods: microRNA
BARAN A., ERDOĞAN A., TURGUT T., ADIGÜZEL M. C.
International Conference on Advances in Natural and Applied Sciences, Türkiye, 18 - 21 Nisan 2017, ss.259, (Özet Bildiri)
2017
201715. Evaluation of presence of Staphylococcus aureus and enterotoxigenic properties of isolates by multiplex PCR in meat samples offered for sale in Erzurum Province, Turkey
BARAN A., TURGUT T., ADIGÜZEL M. C., ERDOĞAN A.
International Conference on Advances and Innovations in Engineering, Elazığ, Türkiye, 10 - 12 Mayıs 2017, (Tam Metin Bildiri)
2016
201616. Potential Approach for Reducing Incidence of Thermophilic Campylobacter in the Poultry Meat
ADIGÜZEL M. C., BARAN A., ÖZDEMİR S., ATASEVER M.
Uluslararası Hayvansal Gıdalar Kongresi “Sektörle İşbirliği”, 10 - 13 Kasım 2016, (Özet Bildiri)
2016
201617. The Evaluation of Effectiveness of Different Enzyme Combinations and İncubation Time on RNA Concentration of Enterotoxigenic S aureus Extracted From Milk
BARAN A., ATASEVER M.
Uluslararası Hayvansal Gıdalar Kongresi “Sektörle İşbirliği”, 10 - 13 Kasım 2016, (Özet Bildiri)
2016
201618. Küçük Ölçekli İşletme Tank Sütlerinden Alınan Çiğ Süt Örneklerinin Somatik Hücre Sayısı Süt Kompozisyonu ve Bakteri Sayıları Bakımından Değerlendirilmesi
DİLER A., BARAN A.
VI. Ulusal Veteriner Zootekni Kongresi, Türkiye, 1 - 04 Haziran 2016, (Tam Metin Bildiri)
2016
201619. The evaluation of storage temperature and brine concentration on quality parameters of Turkish White Cheese
ERDOĞAN A., BARAN A.
INTERNATIONAL CONFERENCE ON ADVANCES IN NATURAL AND APPLIED SCIENCES ICANAS 2016, 21 - 23 Nisan 2016, (Özet Bildiri)
2015
201520. Beyaz Peynirde Farklı Salamura Konsantrasyonu ve Olgunlaşma Süresinin Enterotoksijenik Staphylococcus aureus un Gen Aktivitesi Üzerine Etkisinin tr PCR ile Değerlendirilmesi
BARAN A., ERDOĞAN A., ATASEVER M.
6.ULUSAL VETERİNER GIDA HİJYENİ KONGRESİ, Türkiye, 7 - 11 Ekim 2015, (Özet Bildiri)
2015
201521. Chemical and microbiological characteristics of kuflu cheese gogermis cheese a review
ERDOĞAN A., BARAN A.
The 3rd International Symposium on"Traditional foods from adriatic to caucaus, 1 - 04 Ekim 2015, (Özet Bildiri)
2015
201522. The name of conversion of the colostrum to the flavor ağuz ağoz
BARAN A., ERDOĞAN A.
The 3rd International Symposium on"Traditional foods from adriatic to caucaus, 1 - 04 Ekim 2015, (Özet Bildiri)
2015
201523. Influence of Different Brine Concentration on Fate of Staphylococcus aureus and Enterotoxin in Turkish White Cheese
BARAN A., ERDOĞAN A., ATASEVER M.
the 3rd International Symposium on Traditional Foods from Adriatic to Caucasus, to held in Sarajevo/ Bosnia and Herzegovina on 01-04th October 2015, 1 - 04 Ekim 2015, (Özet Bildiri)
2013
201324. Çiğ İnek Sütlerinde Somatik Hücre Sayısı Süt Kompozisyonu ve Mastitis Etkeni Mikroorganizmaların İdentifikasyonu
DİLER A., BARAN A., ERDOĞAN A.
8. Ulusal Zootekni Blim Kongresi, Türkiye, 5 - 07 Eylül 2013, (Tam Metin Bildiri)
Kitaplar
2024
20241. Essential oils: an essential component of cosmetic industry
Sharma C., Anwar A., KAVAZ YÜKSEL A., NADAROĞLU H., ALAYLI A., BARAN A., et al.
Specialized Plant Metabolites as Cosmeceuticals, , Editör, ELSEIVER, ss.221-238, 2024
Desteklenen Projeler
2022 - 2024
2022 - 2024Deterjan Katkısı Olarak Mikrobiyal Kaynaklı İmmobilize Lipaz Enzimi Kullanımı
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Diğer
NADAROĞLU H. (Yürütücü), BARAN A., BAYRAKÇEKEN H.
2022 - 2024
2022 - 2024
Gökkuşağı alabalığı filetolarının fizikokimyasal ve mikrobiyolojik kalitesi üzerine sodyum aljinatsodyum bentonit nanokil kompozit filme yüklenmiş dağ kekiği esansiyel yağının etkisinin araştırılması
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
BARAN A. (Yürütücü), NADAROĞLU H., URÇAR GELEN S.
2021 - 2023
2021 - 2023Mikrobiyel kaynaklı lipaz enziminin sprey kurutma yöntemiyle kitosan aljinat biyopolimerle mikronanoenkapsüllasyonu ve deterjan formülasyonunda kullanılabilirliğinin araştırılması
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
NADAROĞLU H. (Yürütücü), BAYRAKÇEKEN H., BARAN A.
2021 - 2021
2021 - 2021Metabolizmamı destekliyorum, alıç sirkesi tüketiyorum.
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Diğer
Nadaroğlu H., Baran A. (Yürütücü)
2021 - 2021
2021 - 2021Korona'ya "Kış" Çayı
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Diğer
Nadaroğlu H. (Yürütücü), Baran A.
2020 - 2021
2020 - 2021Farklı Kaynaklardan İzole Edilmiş E coli Suşlarında Kolistin Direncinden Sorumlu mcr6 ila mcr10 Arasındaki Genlerin Belirlenmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Diğer
ADIGÜZEL M. C. (Yürütücü), CENGİZ S., BARAN A.
2019 - 2020
2019 - 2020Bitkisel Yağ Atıklarından Organik Antibakteriyel Sabun Üretimi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Diğer
NADAROĞLU H. (Yürütücü), MEMİŞ E., AYIK N. G., TAZE S., SAĞSÖZ G., ŞİŞMAN D., et al.
2019 - 2020
2019 - 2020Gıda Katkı Maddesi Olarak Kullanılan Sodyum Karboksimetil Selüloz (E 466) ve Pektinin (E440i, E440ii) Zebra Balığı Embriyoları Üzerine Gelişim Toksisitesinin İncelenmesi
TÜBİTAK Projesi , 1001 - Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı
Ceyhun S. B. (Yürütücü), Kaya M., Topal A., Baran A.
2018 - 2020
2018 - 2020Farklı Kaynaklardan İzole Edilmiş E coli Suşlarında Kolistin Direncinin Fenotipik ve Genotipik Metotlarla İncelenmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
ADIGÜZEL M. C. (Yürütücü), CENGİZ S., BARAN A.
2017 - 2020
2017 - 2020Erzurumda Satışa Sunulan Hayvansal Ürünlerde Yersinia enterocoliticanın Prevalansı ve Patojenik Özelliğinin Araştırılması
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
TURGUT T. (Yürütücü), BARAN A., KAVAZ YÜKSEL A., ERDOĞAN A., ADIGÜZEL M. C.
2018 - 2019
2018 - 2019Erzurum Meslek Yüksekokulu, Gıda İşleme Bölümü Bilimsel Araştırma Altyapısının Güçlendirilmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Diğer
NADAROĞLU H. (Yürütücü), ERKAYA KOTAN T., POLATOĞLU B., BİBEROĞLU Ö., KAVAZ YÜKSEL A., BARAN A., et al.
2017 - 2018
2017 - 2018Maydanoz ve Dereotuna İnokule Edilen Staphylococcus aureusun Asetik Asit ve Sitrik Asit İle İnaktivasyonu
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Diğer
ERDOĞAN A. (Yürütücü), BARAN A., USANMAZ A.
2017 - 2018
2017 - 2018Erzurumda satışa sunulan tavuk etlerinde GSBL veveya AmpC üreten Escherichia colilerin prevalanslarının belirlenmesi ve enzimlerin tanımlanması
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Diğer
BARAN A. (Yürütücü), ADIGÜZEL M. C., YÜKSEL M.
2015 - 2017
2015 - 2017"SALMONELLA SPP.'NİN HAYVANSAL ÜRÜNLERDEN IMS-PCR İLE İZOLASYONU VE ANTİBİYOTİK DİRENCİNİN BELİRLENMESİ"
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
BARAN A. (Yürütücü), ERDOĞAN A.
2015 - 2017
2015 - 2017HELİCOBACTER PYLORİ'E KARŞI İSOT VE KIRMIZI BİBERİN (CAPSİCUM ANNUUM) ANTİMİKROBİYAL AKTİVİTESİ VE BAKTERİSİDAL KİNETİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Y.Lisans
ERDOĞAN A. (Yürütücü), BARAN A.
Patent
2022
2022DETERJAN KATKISI OLARAK MİKROBİYAL KAYNAKLI İMMOBİLİZE LİPAZ ENZİMİ KULLANIMI
Patent
Başvuru Yapıldı, Buluşun Başvuru Numarası: 2022/022029 , Standart Tescil