Eğitim Bilgileri
2017 - 2023
2017 - 2023Doktora
Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği, Türkiye
2014 - 2017
2014 - 2017Yüksek Lisans
Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği, Türkiye
2010 - 2014
2010 - 2014Lisans
Uludağ Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği, Türkiye
Yaptığı Tezler
2023
2023Doktora
Beyaz Peynirde Listeria monocytogenes’in Kontrol Altına Alınması Amacıyla Uygun Laktik Asit Bakterilerinin İzolasyonu ve Bazı Bakteriyosinleri Üretim Yeteneklerinin İncelenmesi
Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği
2017
2017Yüksek Lisans
Farklı koşullarda bayatlamış ekmeklerden elde edilen unların ekmek kalitesi üzerine etkisi
Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı
Yabancı Diller
C1 İleri
C1 İleriİngilizce
Sertifika, Kurs ve Eğitimler
2021
2021Mikrobiyoloji Laboratuvarları için Metot Geçerli Kılma/Doğrulama ve Ölçüm Belirsizliği Eğitimi
Mesleki Eğitim
Ran Kalite
2018
2018Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası
Mesleki Eğitim
Atatürk Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi
2018
2018Hücre Kültürü Eğitimi
Mesleki Eğitim
Atatürk Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi
2016
2016III. Uygulamalı Moleküler Biyoloji Teknikleri Lisansüstü Yaz Okulu
Mesleki Kurs
Atatürk Üniversitesi
2012
2012ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Eğitimi
Mesleki Eğitim
Gıda Mühendisleri Odası
Araştırma Alanları
Gıda Mikrobiyolojisi
Gıda Toksikolojisi
Gıda Biyoteknolojisi
Akademik Ünvanlar / Görevler
2024 - Devam Ediyor
2024 - Devam EdiyorDr. Öğr. Üyesi
Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği
2023 - 2024
2023 - 2024Araştırma Görevlisi Dr.
Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği
2016 - 2023
2016 - 2023Araştırma Görevlisi
Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı
Makaleler
2025
20251. Comparison of different animal milks on microbiological, physicochemical, sensory properties, and volatile component profile of Kefir
Meral Aktaş H., Ürkek B., Aktaş H., Baltacı C., Çetin B., Şengül M.
Journal of Food Measurement and Characterization
, cilt.19, sa.8, ss.6020-6035, 2025 (SCI-Expanded, Scopus)
2025
20252. Comparative quality assessment of plant-based kefir as a vegan alternative to traditional kefir
Meral Aktaş H., Bazu-Çırpıcı B., Aktaş H., Kadi̇roğlu H., Çetin B.
Food Bioscience
, cilt.70, 2025 (SCI-Expanded, Scopus)
2024
20243. Evaluation of Spreadable Kefir Produced from Different Milks in Terms of Some Quality Criteria
Aktaş H., Meral Aktaş H., Ürkek B., Şengül M., Çetin B.
PROBIOTICS AND ANTIMICROBIAL PROTEINS
, cilt.16, sa.5, ss.1734-1743, 2024 (SCI-Expanded, Scopus)
2024
20244. Isolation, identification, and in vitro probiotic characterization of forty novel Bifidobacterium strains from neonatal feces in Erzurum province, Türkiye
Güler M. A., Çetin B., Albayrak B., Meral Aktaş H., Tekgündüz K. Ş., Kara M., et al.
JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE
, cilt.104, sa.7, ss.4165-4175, 2024 (SCI-Expanded, Scopus)
2023
20235. Antimicrobial and Antioxidant Properties of Coriander (Coriandrum sativum L.), Dill (Anethum graveolens L.) and Purslane (Portulaca oleracea L.) Extracts Prepared with Different Types of Solvent
Taş S., Erdoğan A., Gürses M., Meral Aktaş H.
Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
, cilt.16, sa.3, ss.1-13, 2023 (TRDizin)
2023
20236. Bacteriocin characterization of autochtonous Lactococcus lactis L54 and its application as starter culture for Beyaz cheese
Meral H., Erdoğan A., Çetin B.
FOOD BIOSCIENCE
, cilt.102739, sa.53, ss.1-11, 2023 (SCI-Expanded, Scopus)
2023
20237. Comparison of some characteristics of homemade, local and national brands yoghurts
Aktaş H., Ürkek B., Meral H., Çetin B., Şengül M.
OVIDIUS UNIVERSITY ANNALS OF CHEMISTRY
, cilt.34, sa.1, ss.8-13, 2023 (Hakemli Dergi)
2022
20228. Determination of Mold Diversity of Some Fruits Sold in Eastern Turkey
Ghimire D., Erdoğan A., Baran A., Gürses M., Meral-Aktaş H.
Journal of the Institute of Science and Technology
, cilt.12, sa.4, ss.2199-2208, 2022 (Hakemli Dergi)
2022
20229. Characterization of technological properties of lactic acid bacteria isolated from Turkis h B e yaz (white ) che e s e
Meral H., Erdoğan A.
JOURNAL OF FOOD PROCESSING AND PRESERVATION
, cilt.46, sa.10, ss.1-13, 2022 (SCI-Expanded, Scopus)
2020
202010. The effect of the stale bread flour addition on flour and bread quality
Meral H., Karaoğlu M. M.
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD ENGINEERING
, cilt.16, 2020 (SCI-Expanded)
2019
201911. Ekmeğin Besinsel Özelliklerinin İyileştirilmesi
Meral H., Karaoğlu M. M.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi , cilt.50, ss.217-225, 2019 (TRDizin)
2014
201412. Laktik Asit Bakterilerinin Antibiyotik Direnç Mekanizmaları
Meral H., Korukluoğlu M.
ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ DERGİSİ , cilt.28, sa.2, ss.71-82, 2014 (TRDizin)
Hakemli Bilimsel Toplantılarda Yayımlanmış Bildiriler
2025
20251. Microbial and technological aspects of fermented plant based milks: a functional food perspective
Meral Aktaş H., Çetin B.
1st International Conference on Fermented Foods, Bolzano, İtalya, 27 - 30 Ekim 2025, ss.201, (Özet Bildiri)
2025
20252. Bağırsak Mikobiyotası ve Sağlık Üzerine Etkileri
Uçar E., Meral Aktaş H.
Türkiye 2. gıda mikrobiyolojisi kongresi, İstanbul, Türkiye, 4 - 06 Eylül 2025, ss.1-2, (Özet Bildiri)
2025
20253. Gıda İşletmelerinde Kontaminasyon Kaynağının Belirlenmesi için Yüksek Çözünürlüklü Erime Analizinin Kullanılma Potansiyeli
Çetin B., Tarakçı F., Meral Aktaş H.
Türkiye 2. gıda mikrobiyolojisi kongresi, İstanbul, Türkiye, 4 - 06 Eylül 2025, ss.1-2, (Özet Bildiri)
2024
20244. Erzurum Lavaş (Acem) Ekmeğinin Depolama Boyunca Bazı Mikrobiyolojik Özellikleri Açısından İncelenmesi
Çetin F. B., Meral Aktaş H.
6. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, Mersin, Türkiye, 7 - 09 Kasım 2024, ss.1-2, (Özet Bildiri)
2024
20245. Geleneksel Fermente Gıdalarda Biyojen Amin Riski, Tespit Etme, Önleme ve Azaltma Yöntemleri
Meral Aktaş H.
6. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, Mersin, Türkiye, 7 - 09 Kasım 2024, ss.1-12, (Tam Metin Bildiri)
2024
20246. Determination of some in vitro probiotic properties of bacteriocinogenic Enterococcus faecium H108 and H206 strains
Meral Aktaş H., Çetin B.
Food System Microbiomes 2024, Turin, İtalya, 14 - 17 Mayıs 2024, ss.124, (Özet Bildiri)
2023
20237. İnsan Orijinli Geotrichum candidum M1 Suşunun Bazı in vitro Probiyotik Özelliklerinin İncelenmesi
Çetin B., Güler M. A., Meral Aktaş H.
Türkiye 1. Gıda Mikrobiyolojisi Kongresi , Erzurum, Türkiye, 13 - 16 Eylül 2023, ss.1-2, (Özet Bildiri)
2023
20238. Beyaz Peynirden İzole Edilen Laktik Asit Bakterilerinin Antibiyotik Direnç Profilleri
Meral Aktaş H., Erdoğan A.
Türkiye 1. Gıda Mikrobiyolojisi Kongresi , Erzurum, Türkiye, 13 - 16 Eylül 2023, ss.2-3, (Özet Bildiri)
2023
20239. Yeni Bir Gıda Patojeni Arcobacter spp.
Aktaş H., Meral Aktaş H., Çetin B., Ürkek B.
Türkiye 1. Gıda Mikrobiyolojisi Kongresi , Erzurum, Türkiye, 13 - 16 Eylül 2023, ss.3-4, (Özet Bildiri)
2022
202210. Psikobiyotikler
Meral H., Aktaş H., Çetin B.
12. GIDA MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRENCİ KONGRESİ, Bursa, Türkiye, 21 - 22 Mart 2022, ss.34, (Özet Bildiri)
2019
201911. An Alternative to Additives in Fermented Dairy Products: Microbial Originated Exopolysaccharide (EPS)
Aktaş H., Çetin B., Gürses M., Meral H.
1st International 4th Traditional Health Professional Days Symposium, Erzurum, Türkiye, 14 - 16 Kasım 2019, ss.182, (Özet Bildiri)
2019
201912. Functional Foods Enriched with Gamma Aminobutyric Acid (GABA)
Meral H., Erdoğan A., Aktaş H., Çetin B.
1st International 4th Traditional Health Professional Days Symposium, Erzurum, Türkiye, 14 - 16 Kasım 2019, ss.183-190, (Tam Metin Bildiri)
2019
201913. Detection of Microbial Diversity in Industrial Yoghurt Samples by HRM Analysis
Aktaş H., Meral H., Bazu Çırpıcı B., Çetin B.
3rd International Conference on Advanced Engineering Technologies, 19 - 21 Eylül 2019, cilt.1461, (Tam Metin Bildiri)
2019
201914. Detection of Microbial Diversity in Kefir Grains by HRM Analysis
Bazu Çırpıcı B., Meral H., Aktaş H., Çetin B.
3rd International Conference on Advanced Engineering Technologies, 19 - 21 Eylül 2019, ss.1456-1460, (Tam Metin Bildiri)
2019
201915. Monitoring of microbial changes during incubation in the yoghurts prepared with different culture concentrations by DNA melting curves
Çetin B., Aktaş H., Meral H.
International Conference on Agronomy and Food Science and Technology (AgroFood), İstanbul, Türkiye, 20 - 21 Haziran 2019, ss.546-555, (Tam Metin Bildiri)
2019
201916. Effects of Probiotic Administration on Helicobacter pylori Eradication
Meral H., Erdoğan A., Gürses M., Aktaş H.
International Conference on Agronomy and Food Science and Technology (AgroFood), İstanbul, Türkiye, 20 - 21 Haziran 2019, ss.288, (Özet Bildiri)
208
20817. Effect of Stale Bread Flours on Textural Properties of Bread
Meral H., Bedir Y., Karaoğlu M. M.
The International Symposium on Food Rheology and Texture, İstanbul, Türkiye, 19 Ekim 0208 - 21 Ekim 2018, ss.37-43, (Tam Metin Bildiri)
2017
201718. Nutritional Value Of Mushrooms And Its Effect On Enrichment Of Bread
Yavilioğlu Y., Meral H., Karaoğlu M. M.
The International Conference on Agriculture, Forest, Food Sciences and Technologies, Nevşehir, Türkiye, 15 - 17 Mayıs 2017, ss.1259, (Tam Metin Bildiri)
2017
201719. Strategies For Increasing Resistant Starch In Starchy Products
MERAL H., YAVİLİOĞLU Y., KARAOĞLU M. M.
The International Conference on Agriculture, Forest, Food Sciences and Technologies, Nevşehir, Türkiye, 15 - 17 Mayıs 2017, ss.892, (Tam Metin Bildiri)
2016
201620. Ekmeğin, Besin Değeri ve Fonksiyonel Özelliklerinin Artırılması
Karaoğlu M. M., Meral H.
Türkiye 12. Gıda Kongresi, Edirne, Türkiye, 5 - 07 Ekim 2016, ss.262, (Tam Metin Bildiri)
2016
201621. Probiyotik Mikroorganizmaların Antibiyotik Dirençleri
MERAL H., Altuntaş s.
Türkiye 12. Gıda Kongresi, Edirne, Türkiye, 5 - 07 Eylül 2016, ss.262, (Tam Metin Bildiri)
2015
201522. Bitki Esansiyel Yağlarının Küf Gelişimi Üzerine Etkileri
Korukluoğlu M., MERAL H.
9. Gıda Mühendisliği Kongresi, İzmir, Türkiye, 12 - 14 Kasım 2015, ss.27, (Tam Metin Bildiri)
2015
201523. Süt Endüstrisinde Moleküler Metotlar İle Mikrobiyel Tanı
Altuntaş s., MERAL H.
9. Gıda Mühendisliği Kongresi, İzmir, Türkiye, 12 - 14 Kasım 2015, ss.26, (Tam Metin Bildiri)
2014
201424. Sofralık Zeytin ve Patojen Bakteriler
MERAL H., Gülgör G.
4. Ulusal Zeytin Öğrenci Kongresi, Konya, Türkiye, 28 - 30 Mayıs 2014, ss.49, (Özet Bildiri)
2014
201425. Oleuropeinazın Zeytin Fermentasyonundaki Rolü
Gülgör G., MERAL H.
4. Ulusal Zeytin Öğrenci Kongresi, Konya, Türkiye, 28 - 30 Mayıs 2014, ss.47, (Özet Bildiri)
Desteklenen Projeler
2023 - 2025
2023 - 2025Turşu Kökenli Muhtemel Probiyotik Laktik Asit Bakterilerinin Glutamik Asit ve Gama Amino Bütirik Asit Üretme Yeteneklerinin Belirlenmesi ve Seçilen İzolatların Turşu Üretiminde Kullanımı
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Diğer
ÇETİN B. (Yürütücü), KARAMAN M., MERAL H., AKTAŞ H.
2023 - 2025
2023 - 2025Kaju Ceviz ve Fındık Sütü Kullanılarak Üretilen Kefirlerin Fizikokimyasal Mikrobiyolojik Antioksidan ve Duyusal Özelliklerinin İncelenmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Diğer
ÇETİN B. (Yürütücü), BAZU ÇIRPICI B., MERAL H., AKTAŞ H., BİLGİNER H.
2023 - 2024
2023 - 2024Enterococcus faecium H108 ve H206 Suşlarının Ürettikleri Bakteriyosinlerin karakterizasyonu ve Bazı in vitro Probiyotik Özelliklerinin İncelenmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
MERAL AKTAŞ H. (Yürütücü)
2023 - 2024
2023 - 20241. Türkiye Gıda Mikrobiyolojisi Kongresi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Diğer
ÇETİN B. (Yürütücü), AKTAŞ H., MERAL H., YÜKSEL M., BAZU ÇIRPICI B.
2020 - 2023
2020 - 2023Yenidoğan Feçesinden Elde Edilen İzolatların Probiyotik Özellik Karakterizasyonu Helicobacter pylori ve Bazı Patojenlere Karşı Antagonistik Etkilerinin Belirlenmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
GÜLER M. A. (Yürütücü), ALBAYRAK B., ÇETİN B., KARA M., İŞLEK A., TEKGÜNDÜZ K. Ş., et al.
2020 - 2023
2020 - 2023Beyaz Peynirde Listeria monocytogenesin Kontrol Altına Alınması Amacıyla Uygun Laktik Asit Bakterilerinin İzolasyonu ve Bazı Bakteriyosinleri Üretim Yeteneklerinin İncelenmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Doktora
ERDOĞAN A. (Yürütücü), MERAL H.
2019 - 2020
2019 - 2020Erzurum Piyasasında Satışa Sunulan Çiğ Sütlerin Mikrobiyolojik Kalitelerinin Belirlenmesi ve İşletme Sahiplerinin Bilgilendirilmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Diğer
ÇETİN B. (Yürütücü), AVCI S., MERAL H., AKTAŞ H.
2019 - 2020
2019 - 2020Satışa Sunulan Yeşil Yapraklı Bazı Sebzelerin Toplum Sağlığı Açısından Genel Mikrobiyolojik Kalitelerinin Belirlenmesi Erzurum Örneği
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Diğer
ÇETİN B. (Yürütücü), SARI Y. Ö., MERAL H., AKTAŞ H.
2015 - 2017
2015 - 2017TAŞ DEĞİRMENDE ÖĞÜTME İŞLEMİNİN UN KALİTESİ ÜZERİNE ETKİSİ
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
KARAOĞLU M. M. (Yürütücü), MERAL H., BOZ H.
Bilimsel Dergilerdeki Faaliyetler
2022 - 2024
2022 - 2024Yayın Kurul Üyesi
Bilimsel Kuruluşlardaki Üyelikler / Görevler
2021 - Devam Ediyor
2021 - Devam EdiyorGıda Mühendisleri Odası
Üye
Bilimsel Yayınlarda Hakemlikler
Aralık 2025
Aralık 2025BMC MICROBIOLOGY
SCI Kapsamındaki Dergi
Kasım 2025
Kasım 2025FOOD BIOSCIENCE
SCI Kapsamındaki Dergi
Kasım 2025
Kasım 2025BIOLOGIA
SCI Kapsamındaki Dergi
Kasım 2025
Kasım 2025CANADIAN JOURNAL OF MICROBIOLOGY
SCI Kapsamındaki Dergi
Ekim 2025
Ekim 2025FOOD BIOSCIENCE
SCI Kapsamındaki Dergi
Ekim 2025
Ekim 2025Turkish Journal of Analytical Chemistry
Hakemli Bilimsel Dergi
Ekim 2025
Ekim 2025Vietnam Journal of Science, Technology and Engineering
Diğer İndekslerce Taranan Dergi
Ekim 2025
Ekim 2025FEMS MICROBIOLOGY LETTERS
SCI Kapsamındaki Dergi
Ağustos 2025
Ağustos 2025PROBIOTICS AND ANTIMICROBIAL PROTEINS
SCI Kapsamındaki Dergi
Ağustos 2025
Ağustos 2025JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE
SCI Kapsamındaki Dergi
Ağustos 2025
Ağustos 2025JOURNAL OF APPLIED MICROBIOLOGY
SCI Kapsamındaki Dergi
Temmuz 2025
Temmuz 2025The Microbe
Diğer İndekslerce Taranan Dergi
Temmuz 2025
Temmuz 2025FOOD BIOTECHNOLOGY
SCI Kapsamındaki Dergi
Temmuz 2025
Temmuz 2025EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY
SCI Kapsamındaki Dergi
Haziran 2025
Haziran 2025INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
SCI-E Kapsamındaki Dergi
Haziran 2025
Haziran 2025Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (Online)
Hakemli Bilimsel Dergi
Mayıs 2025
Mayıs 2025Food Science and Engineering
Diğer İndekslerce Taranan Dergi
Mayıs 2025
Mayıs 2025PROBIOTICS AND ANTIMICROBIAL PROTEINS
SCI Kapsamındaki Dergi
Nisan 2025
Nisan 2025Commagene Journal of Biology
Diğer İndekslerce Taranan Dergi
Nisan 2025
Nisan 2025Toros Üniversitesi Gıda, Beslenme ve Gastronomi Dergisi
Hakemli Bilimsel Dergi
Mart 2025
Mart 2025JOURNAL OF FOOD COMPOSITION AND ANALYSIS
SCI Kapsamındaki Dergi
Aralık 2024
Aralık 2024ITALIAN JOURNAL OF FOOD SCIENCE
SCI Kapsamındaki Dergi
Aralık 2024
Aralık 2024Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Hakemli Bilimsel Dergi
Kasım 2024
Kasım 2024TURKISH JOURNAL OF AGRICULTURE: FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
Hakemli Bilimsel Dergi
Ağustos 2024
Ağustos 2024ITALIAN JOURNAL OF FOOD SCIENCE
SCI Kapsamındaki Dergi
Temmuz 2024
Temmuz 2024ITALIAN JOURNAL OF FOOD SCIENCE
SCI Kapsamındaki Dergi
Şubat 2024
Şubat 2024JOURNAL OF PURE AND APPLIED MICROBIOLOGY
ESCI Kapsamındaki Dergi
Ekim 2023
Ekim 2023Food and Health
Hakemli Bilimsel Dergi
Haziran 2023
Haziran 2023JOURNAL OF FOOD QUALITY
SCI Kapsamındaki Dergi
Ağustos 2022
Ağustos 2022JOURNAL OF FOOD PROCESSING AND PRESERVATION
SCI Kapsamındaki Dergi
Temmuz 2022
Temmuz 2022JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE
SCI-E Kapsamındaki Dergi
Nisan 2022
Nisan 2022FOOD HYDROCOLLOIDS
SCI Kapsamındaki Dergi
Şubat 2022
Şubat 2022Food and Health
Hakemli Bilimsel Dergi
Etkinlik Organizasyonlarındaki Görevler
Eylül 2023
Eylül 2023
Türkiye 1. Gıda Mikrobiyolojisi Kongresi
Bilimsel Kongre / Sempozyum Organizasyonu
Çetin B., Arıcı M., Sağdıç O., Şengül M., Çakır İ., Ayaz S., et al.
Erzurum, Türkiye
Aralık 2022
Aralık 2022
Mikrobiyota ve Sağlık
Çalıştay Organizasyonu
Hancı H., Erkaya Kotan T., Sezen Karaoğlan E., Sevindik H. G., Kadıoğlu Y., Çetin B., et al.
Erzurum, Türkiye
Akademik Dolaşım Faaliyetleri
2023 - 2023
2023 - 2023Erasmus Programı
Öğrenci Hareketliliği
Universita Degli Studi Di Torino, İtalya
2017 - 2018
2017 - 2018