Dr. Öğr. Üyesi Hacer MERAL AKTAŞ


Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği


WoS Araştırma Alanları: Tarım ve Çevre Bilimleri (Age), Gıda Bilimi ve Teknolojisi, Yaşam Bilimleri (Life), Tarım Bilimleri, Mikrobiyoloji, Mikrobiyoloji


Avesis Araştırma Alanları: Gıda Mikrobiyolojisi, Gıda Toksikolojisi, Gıda Biyoteknolojisi


Yayınlardaki İsimler: MERAL Hacer, MERAL AKTAŞ Hacer

Metrikler

Yayın

40

Yayın (WoS)

10

Yayın (Scopus)

10

Atıf (WoS)

42

H-İndeks (WoS)

4

Atıf (Scopus)

45

H-İndeks (Scopus)

5

Atıf (Scholar)

93

H-İndeks (Scholar)

6

Proje

13

Açık Erişim

5
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Eğitim Bilgileri

2017 - 2023

2017 - 2023

Doktora

Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği, Türkiye

2014 - 2017

2014 - 2017

Yüksek Lisans

Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği, Türkiye

2010 - 2014

2010 - 2014

Lisans

Uludağ Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği, Türkiye

Yaptığı Tezler

2023

2023

Doktora

Beyaz Peynirde Listeria monocytogenes’in Kontrol Altına Alınması Amacıyla Uygun Laktik Asit Bakterilerinin İzolasyonu ve Bazı Bakteriyosinleri Üretim Yeteneklerinin İncelenmesi

Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği

2017

2017

Yüksek Lisans

Farklı koşullarda bayatlamış ekmeklerden elde edilen unların ekmek kalitesi üzerine etkisi

Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı

Yabancı Diller

C1 İleri

C1 İleri

İngilizce

Sertifika, Kurs ve Eğitimler

2021

2021

Mikrobiyoloji Laboratuvarları için Metot Geçerli Kılma/Doğrulama ve Ölçüm Belirsizliği Eğitimi

Mesleki Eğitim

Ran Kalite

2018

2018

Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası

Mesleki Eğitim

Atatürk Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi

2018

2018

Hücre Kültürü Eğitimi

Mesleki Eğitim

Atatürk Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi

2016

2016

III. Uygulamalı Moleküler Biyoloji Teknikleri Lisansüstü Yaz Okulu

Mesleki Kurs

Atatürk Üniversitesi

2012

2012

ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Eğitimi

Mesleki Eğitim

Gıda Mühendisleri Odası

Araştırma Alanları

Gıda Mikrobiyolojisi

Gıda Toksikolojisi

Gıda Biyoteknolojisi

Akademik Ünvanlar / Görevler

2024 - Devam Ediyor

2024 - Devam Ediyor

Dr. Öğr. Üyesi

Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği

2023 - 2024

2023 - 2024

Araştırma Görevlisi Dr.

Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği

2016 - 2023

2016 - 2023

Araştırma Görevlisi

Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı

Verdiği Dersler

Yüksek Lisans

Yüksek Lisans

Gıda Biliminde Omik Uygulamalar

Makaleler

Tümü (12)
SCI-E, SSCI, AHCI (7)
SCI-E, SSCI, AHCI, ESCI (7)
Scopus (7)
TRDizin (3)
Diğer Yayınlar (2)

Hakemli Bilimsel Toplantılarda Yayımlanmış Bildiriler

2025

2025

1. Microbial and technological aspects of fermented plant based milks: a functional food perspective

Meral Aktaş H., Çetin B.

1st International Conference on Fermented Foods, Bolzano, İtalya, 27 - 30 Ekim 2025, ss.201, (Özet Bildiri)

2025

2025

2. Bağırsak Mikobiyotası ve Sağlık Üzerine Etkileri

Uçar E., Meral Aktaş H.

Türkiye 2. gıda mikrobiyolojisi kongresi, İstanbul, Türkiye, 4 - 06 Eylül 2025, ss.1-2, (Özet Bildiri)

2025

2025

3. Gıda İşletmelerinde Kontaminasyon Kaynağının Belirlenmesi için Yüksek Çözünürlüklü Erime Analizinin Kullanılma Potansiyeli

Çetin B., Tarakçı F., Meral Aktaş H.

Türkiye 2. gıda mikrobiyolojisi kongresi, İstanbul, Türkiye, 4 - 06 Eylül 2025, ss.1-2, (Özet Bildiri)

2024

2024

4. Erzurum Lavaş (Acem) Ekmeğinin Depolama Boyunca Bazı Mikrobiyolojik Özellikleri Açısından İncelenmesi

Çetin F. B., Meral Aktaş H.

6. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, Mersin, Türkiye, 7 - 09 Kasım 2024, ss.1-2, (Özet Bildiri)

2024

2024

5. Geleneksel Fermente Gıdalarda Biyojen Amin Riski, Tespit Etme, Önleme ve Azaltma Yöntemleri

Meral Aktaş H.

6. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, Mersin, Türkiye, 7 - 09 Kasım 2024, ss.1-12, (Tam Metin Bildiri)

2024

2024

6. Determination of some in vitro probiotic properties of bacteriocinogenic Enterococcus faecium H108 and H206 strains

Meral Aktaş H., Çetin B.

Food System Microbiomes 2024, Turin, İtalya, 14 - 17 Mayıs 2024, ss.124, (Özet Bildiri)

2023

2023

7. İnsan Orijinli Geotrichum candidum M1 Suşunun Bazı in vitro Probiyotik Özelliklerinin İncelenmesi

Çetin B., Güler M. A., Meral Aktaş H.

Türkiye 1. Gıda Mikrobiyolojisi Kongresi , Erzurum, Türkiye, 13 - 16 Eylül 2023, ss.1-2, (Özet Bildiri)

2023

2023

8. Beyaz Peynirden İzole Edilen Laktik Asit Bakterilerinin Antibiyotik Direnç Profilleri

Meral Aktaş H., Erdoğan A.

Türkiye 1. Gıda Mikrobiyolojisi Kongresi , Erzurum, Türkiye, 13 - 16 Eylül 2023, ss.2-3, (Özet Bildiri)

2023

2023

9. Yeni Bir Gıda Patojeni Arcobacter spp.

Aktaş H., Meral Aktaş H., Çetin B., Ürkek B.

Türkiye 1. Gıda Mikrobiyolojisi Kongresi , Erzurum, Türkiye, 13 - 16 Eylül 2023, ss.3-4, (Özet Bildiri)

2022

2022

10. Psikobiyotikler

Meral H., Aktaş H., Çetin B.

12. GIDA MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRENCİ KONGRESİ, Bursa, Türkiye, 21 - 22 Mart 2022, ss.34, (Özet Bildiri) Creative Commons License

2019

2019

11. An Alternative to Additives in Fermented Dairy Products: Microbial Originated Exopolysaccharide (EPS)

Aktaş H., Çetin B., Gürses M., Meral H.

1st International 4th Traditional Health Professional Days Symposium, Erzurum, Türkiye, 14 - 16 Kasım 2019, ss.182, (Özet Bildiri) Creative Commons License

2019

2019

12. Functional Foods Enriched with Gamma Aminobutyric Acid (GABA)

Meral H., Erdoğan A., Aktaş H., Çetin B.

1st International 4th Traditional Health Professional Days Symposium, Erzurum, Türkiye, 14 - 16 Kasım 2019, ss.183-190, (Tam Metin Bildiri) Creative Commons License

2019

2019

13. Detection of Microbial Diversity in Industrial Yoghurt Samples by HRM Analysis

Aktaş H., Meral H., Bazu Çırpıcı B., Çetin B.

3rd International Conference on Advanced Engineering Technologies, 19 - 21 Eylül 2019, cilt.1461, (Tam Metin Bildiri)

2019

2019

14. Detection of Microbial Diversity in Kefir Grains by HRM Analysis

Bazu Çırpıcı B., Meral H., Aktaş H., Çetin B.

3rd International Conference on Advanced Engineering Technologies, 19 - 21 Eylül 2019, ss.1456-1460, (Tam Metin Bildiri)

2019

2019

15. Monitoring of microbial changes during incubation in the yoghurts prepared with different culture concentrations by DNA melting curves

Çetin B., Aktaş H., Meral H.

International Conference on Agronomy and Food Science and Technology (AgroFood), İstanbul, Türkiye, 20 - 21 Haziran 2019, ss.546-555, (Tam Metin Bildiri)

2019

2019

16. Effects of Probiotic Administration on Helicobacter pylori Eradication

Meral H., Erdoğan A., Gürses M., Aktaş H.

International Conference on Agronomy and Food Science and Technology (AgroFood), İstanbul, Türkiye, 20 - 21 Haziran 2019, ss.288, (Özet Bildiri)

208

208

17. Effect of Stale Bread Flours on Textural Properties of Bread

Meral H., Bedir Y., Karaoğlu M. M.

The International Symposium on Food Rheology and Texture, İstanbul, Türkiye, 19 Ekim 0208 - 21 Ekim 2018, ss.37-43, (Tam Metin Bildiri) Creative Commons License

2017

2017

18. Nutritional Value Of Mushrooms And Its Effect On Enrichment Of Bread

Yavilioğlu Y., Meral H., Karaoğlu M. M.

The International Conference on Agriculture, Forest, Food Sciences and Technologies, Nevşehir, Türkiye, 15 - 17 Mayıs 2017, ss.1259, (Tam Metin Bildiri)

2017

2017

19. Strategies For Increasing Resistant Starch In Starchy Products

MERAL H., YAVİLİOĞLU Y., KARAOĞLU M. M.

The International Conference on Agriculture, Forest, Food Sciences and Technologies, Nevşehir, Türkiye, 15 - 17 Mayıs 2017, ss.892, (Tam Metin Bildiri)

2016

2016

20. Ekmeğin, Besin Değeri ve Fonksiyonel Özelliklerinin Artırılması

Karaoğlu M. M., Meral H.

Türkiye 12. Gıda Kongresi, Edirne, Türkiye, 5 - 07 Ekim 2016, ss.262, (Tam Metin Bildiri)

2016

2016

21. Probiyotik Mikroorganizmaların Antibiyotik Dirençleri

MERAL H., Altuntaş s.

Türkiye 12. Gıda Kongresi, Edirne, Türkiye, 5 - 07 Eylül 2016, ss.262, (Tam Metin Bildiri)

2015

2015

22. Bitki Esansiyel Yağlarının Küf Gelişimi Üzerine Etkileri

Korukluoğlu M., MERAL H.

9. Gıda Mühendisliği Kongresi, İzmir, Türkiye, 12 - 14 Kasım 2015, ss.27, (Tam Metin Bildiri)

2015

2015

23. Süt Endüstrisinde Moleküler Metotlar İle Mikrobiyel Tanı

Altuntaş s., MERAL H.

9. Gıda Mühendisliği Kongresi, İzmir, Türkiye, 12 - 14 Kasım 2015, ss.26, (Tam Metin Bildiri)

2014

2014

24. Sofralık Zeytin ve Patojen Bakteriler

MERAL H., Gülgör G.

4. Ulusal Zeytin Öğrenci Kongresi, Konya, Türkiye, 28 - 30 Mayıs 2014, ss.49, (Özet Bildiri)

2014

2014

25. Oleuropeinazın Zeytin Fermentasyonundaki Rolü

Gülgör G., MERAL H.

4. Ulusal Zeytin Öğrenci Kongresi, Konya, Türkiye, 28 - 30 Mayıs 2014, ss.47, (Özet Bildiri)

Desteklenen Projeler

2023 - 2024

2023 - 2024

1. Türkiye Gıda Mikrobiyolojisi Kongresi

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Diğer

ÇETİN B. (Yürütücü), AKTAŞ H., MERAL H., YÜKSEL M., BAZU ÇIRPICI B.

2015 - 2017

2015 - 2017

TAŞ DEĞİRMENDE ÖĞÜTME İŞLEMİNİN UN KALİTESİ ÜZERİNE ETKİSİ

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi

KARAOĞLU M. M. (Yürütücü), MERAL H., BOZ H.

Bilimsel Dergilerdeki Faaliyetler

2022 - 2024

2022 - 2024

Yayın Kurul Üyesi

Bilimsel Kuruluşlardaki Üyelikler / Görevler

2021 - Devam Ediyor

2021 - Devam Ediyor

Gıda Mühendisleri Odası

Üye

Bilimsel Yayınlarda Hakemlikler

Aralık 2025

Aralık 2025

BMC MICROBIOLOGY

SCI Kapsamındaki Dergi

Kasım 2025

Kasım 2025

FOOD BIOSCIENCE

SCI Kapsamındaki Dergi

Kasım 2025

Kasım 2025

BIOLOGIA

SCI Kapsamındaki Dergi

Kasım 2025

Kasım 2025

CANADIAN JOURNAL OF MICROBIOLOGY

SCI Kapsamındaki Dergi

Ekim 2025

Ekim 2025

FOOD BIOSCIENCE

SCI Kapsamındaki Dergi

Ekim 2025

Ekim 2025

Turkish Journal of Analytical Chemistry

Hakemli Bilimsel Dergi

Ekim 2025

Ekim 2025

Vietnam Journal of Science, Technology and Engineering

Diğer İndekslerce Taranan Dergi

Ekim 2025

Ekim 2025

FEMS MICROBIOLOGY LETTERS

SCI Kapsamındaki Dergi

Ağustos 2025

Ağustos 2025

PROBIOTICS AND ANTIMICROBIAL PROTEINS

SCI Kapsamındaki Dergi

Ağustos 2025

Ağustos 2025

JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE

SCI Kapsamındaki Dergi

Ağustos 2025

Ağustos 2025

JOURNAL OF APPLIED MICROBIOLOGY

SCI Kapsamındaki Dergi

Temmuz 2025

Temmuz 2025

The Microbe

Diğer İndekslerce Taranan Dergi

Temmuz 2025

Temmuz 2025

FOOD BIOTECHNOLOGY

SCI Kapsamındaki Dergi

Temmuz 2025

Temmuz 2025

EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY

SCI Kapsamındaki Dergi

Haziran 2025

Haziran 2025

INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY

SCI-E Kapsamındaki Dergi

Haziran 2025

Haziran 2025

Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (Online)

Hakemli Bilimsel Dergi

Mayıs 2025

Mayıs 2025

Food Science and Engineering

Diğer İndekslerce Taranan Dergi

Mayıs 2025

Mayıs 2025

PROBIOTICS AND ANTIMICROBIAL PROTEINS

SCI Kapsamındaki Dergi

Nisan 2025

Nisan 2025

Commagene Journal of Biology

Diğer İndekslerce Taranan Dergi

Nisan 2025

Nisan 2025

Toros Üniversitesi Gıda, Beslenme ve Gastronomi Dergisi

Hakemli Bilimsel Dergi

Mart 2025

Mart 2025

JOURNAL OF FOOD COMPOSITION AND ANALYSIS

SCI Kapsamındaki Dergi

Aralık 2024

Aralık 2024

ITALIAN JOURNAL OF FOOD SCIENCE

SCI Kapsamındaki Dergi

Aralık 2024

Aralık 2024

Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Hakemli Bilimsel Dergi

Kasım 2024

Kasım 2024

TURKISH JOURNAL OF AGRICULTURE: FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY

Hakemli Bilimsel Dergi

Ağustos 2024

Ağustos 2024

ITALIAN JOURNAL OF FOOD SCIENCE

SCI Kapsamındaki Dergi

Temmuz 2024

Temmuz 2024

ITALIAN JOURNAL OF FOOD SCIENCE

SCI Kapsamındaki Dergi

Şubat 2024

Şubat 2024

JOURNAL OF PURE AND APPLIED MICROBIOLOGY

ESCI Kapsamındaki Dergi

Ekim 2023

Ekim 2023

Food and Health

Hakemli Bilimsel Dergi

Haziran 2023

Haziran 2023

JOURNAL OF FOOD QUALITY

SCI Kapsamındaki Dergi

Ağustos 2022

Ağustos 2022

JOURNAL OF FOOD PROCESSING AND PRESERVATION

SCI Kapsamındaki Dergi

Temmuz 2022

Temmuz 2022

JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE

SCI-E Kapsamındaki Dergi

Nisan 2022

Nisan 2022

FOOD HYDROCOLLOIDS

SCI Kapsamındaki Dergi

Şubat 2022

Şubat 2022

Food and Health

Hakemli Bilimsel Dergi

Etkinlik Organizasyonlarındaki Görevler

Eylül 2023

Eylül 2023

Türkiye 1. Gıda Mikrobiyolojisi Kongresi Sürdürülebilir Kalkınma

Bilimsel Kongre / Sempozyum Organizasyonu

Çetin B., Arıcı M., Sağdıç O., Şengül M., Çakır İ., Ayaz S., et al.
Erzurum, Türkiye

Aralık 2022

Aralık 2022

Mikrobiyota ve Sağlık Sürdürülebilir Kalkınma

Çalıştay Organizasyonu

Hancı H., Erkaya Kotan T., Sezen Karaoğlan E., Sevindik H. G., Kadıoğlu Y., Çetin B., et al.
Erzurum, Türkiye

Akademik Dolaşım Faaliyetleri

2023 - 2023

2023 - 2023

Erasmus Programı

Öğrenci Hareketliliği

Universita Degli Studi Di Torino, İtalya

2017 - 2018

2017 - 2018

Erasmus Programı

Staj

Maynooth University, İrlanda